Новият Opel Insignia 2.0 – расов жребец (ВИДЕО)

Новият Opel Insignia 2.0 – расов жребец (ВИДЕО)

Нали сте виждали расов жребец, когато бяга в галоп, как се изпъва като стрела и заедно с жокея се превръща в абсолютно съвършена линия от главата до опашката. Така видях и аз черната Insignia на фона на синьото коледно небе – изключителна линия, която дори и в покой лети устремено напред. След революционната си поява преди десет години, днес новата Insignia Grand Sport е заимствала множество стилистични похвати от атлетичната студия Monza Concept. И въпреки очакванията за по-голям автомобил, новият модел изглежда по-стегнат и атлетичен, като заедно с това е станал и по-нисък.  Моделът тежи с до 175 килограма по-малко от отиващия си, а при комби версията Sports Tourer дори 200 кг. Докато междуосието на изцяло новата архитектура е увеличено с цели 92 милиметра до 2 829 мм, то надвесите са намалени значително, а следата е увеличена с 11 милиметра. Всички тези цифри реално се изразяват в забележителна стабилност на пътя.
А черният екземпляр от снимките е и най-расовият - оборудван е с новия 2.0-литров бензинов Turbo мотор с 260 к.с., напълно нова осемстепенна автоматична трансмисия и система за задвижване на четирите колела с torque vectoring.

 

Новата Insignia се появи в един много преломен момент в историята на Opel през пролетта на 2017 г., когато марката влезе в алианса PSA и колкото упражняващите се в прогнозно творчество да намесват лъвчета и шеврони, Insignia e абсолютно немски модел с изцяло свой характер (вярно, последният преди новата ера за Opel). 
Да „яздиш” подобен автомобил е истинско удоволствие – имам усещането, че сам върви и едва ли не е по-умен и от мен. Докато съм в града сензорен индикатор следи от дистанция и открива пешеходци, и с яркочервена голяма фигура ми се проектират на хедъп дисплея. Прихваща и онези, граничещи със самоубийците, дето изневиделица се спускат на платното да го пресичат (винаги съм се чудила, защо като те не се вълнуват за собствения си живот, трябва шофьорите да ги мислят, а в случая и автомобила?!).
Ако се наложи колата може да приложи и автоматично аварийно City-спиране, активно от 8 км/ч. Системата следи и разстоянието до предходното превозното средство. При бързо приближаване издава и звуков сигнал, освен светлинен.

 

Тествам и активният асистент на магистралата – той предупреждава за непреднамерено напускане на лентата (при скорост между 60 km/h и 180 km/h) първо предупредителна светлина на дисплея, а заедно с това и доста силово коригира волана. Иначе включвам автопилота и той следи на зададеното разстояние предният автомобил. Но тъй като 260 коня трудно се удържат, в даден момент натискам педала и се впускаме в галоп. Истинско удоволствие е да се наслаждаваш на ускорението и мощта. Когато напускам магистралата и продължавам по един балкански пък със завои и нов асфалт, с расовия „жребец” достигаме върхова наслада от ездата – множество системи „мислят” за сигурността - контрол при спиране в завой със спирачен асистент, електронно разпределение на спирачното усилие, електронна стабилизираща програма, контрол на сцеплението, както сервото на волана.

 

 

Наслаждавам се и на комфорта в салона, който граничи с този на премиум брандовете – перфорирана премиум кожа "Brownstone", предните седалки са отопляеми и оценявам кожения волан, който също се затопля буквално след 10-тата секунда. В центъра е разположена инфотеймънт системата R 4.0 IntelliLink включва: 7-инчов тъчскрийн цветен инфо дисплей, 7 тонколони, Bluetooth, един USB–порт в предната конзола + два USB-порта за зареждане отзад, смартфон интеграция през Apple CarPlay и Android Auto. Позната навигация NAVI 900 Intellilink е втора генерация.

 

Предни седалки са прословутите AGR, които предлагат всякаква регулация, включително и масажни функции. Въпреки, скосената линия на покрива в новата Insignia има много повече място за задните пътници, а големият централен подлакътник в задната седалка с проход към багажника им предоставя истински комфорт при дълги пътувания. Облегалката на задната седалка е делима 60:40 и така могат да се превозват по-обемисти багажи. В нормална позиция багажното отделение предлага 490 л обем.

 

 

В стандартно оборудване на Opel Insignia Grand Sport влиза и програмата Opel OnStar®, която освен практичен информационен асистент може да бъде животоспасяващ асистент (дано не ви се налага никога) - при инцидент, с натискането на червения бутон SOS се свързвате със съветник на OnStar, който ще се погрижи да получите необходимата помощ. Ако не сте в състояние да натиснете бутона и се е активирала въздушна възглавница, системата автоматично изпраща сигнали за помощ.

 

Няма как да не спомена и изключителните „очи” на Insignia – тя е оборудвана с новото поколение на иновативните IntelliLux LED® матрични светлини с 32 LED сегмента – два пъти повече от тези на Astra, които поемат и функцията за дълги светлини. Увеличеният брой LED елементи позволява реализирането на светлинни снопове с различна форма, които се адаптират към пътната ситуация още по-прецизно с много по-плавни и незабележими преходи между режимите. Просто трябва сами да видите как нощта става ден.

 

 

Facebook коментари