Голямата крачка напред

 

Какво е общото между KIA и турски имарет от 13-ти век, в който са отсядали пътешественици? На пръв поглед абсолютно нищо. Но група журналисти го намерихме в специално организиран тест на новия cee’d до Кавала в гръцката ни съседка. И колкото днешният корейски модел да излъчва авангардност и модно течение, толкова в уникалния хотел, носещ името Imaret, със запазена абсолютна автентичност, в който бяхме отседнали, лъхаше миризмата на отминали времена и истории...

 Девет века по-късно спряхме за почивка в началото на Кавала, а слънцето и Беломорието се оглеждаха с изцяло новия автомобил, пореден дизайнерски връх на главния „художник” на KIA - Петер Шрайер. Всичко е различно във визията, въпреки, че е на базата на предишното поколение. Ексклузивно предназначен само за европейския пазар и произведен в завода на марката в Жилина, Словакия, моделът днес има много по-спортен вид. Решетката, тип тигров нос и по-ниското позициониране на купето с 10 мм, усилват усещането на притихнало животно, готово да скочи. Издължената форма на фаровете, с подчертана линия на лед светлините дават по-нахакания характер. Линията на покрива завършва с елегантен заден спойлер, а бляскавите 17” или 18” алуминиеви джанти дорисуват картината. Дължината е увеличена с 50 мм и достига 4 310 мм. Въпреки, че второто поколение на cee’d е конструирано на изцяло нова платформа, размерът на междуосието е запазен - 2 650 мм. Като цяло в купето има повече място. Пътувах с трима мои високи колеги (единият доста е пораснал), учудващо и за нас самите, имаше достатъчно пространство (само дето е леко по-твърдичко). Багажното отделение също е увеличено с 12% и предоставя 380 л. Удобство при пренасяне на повече багаж са делимите задни седалки, които при сгъване образуват напълно равен под.

 

 

Всички, единодушно бяхме силно впечатлени от интериора на купето и най-вече от комбинацията на материи и включването им в интериорния дизайн. Красивия черен пиано лак великолепно се съчетава с висококачествена пластмаса, много приятна на допир. Контролните уреди на таблото, както и touch-screen екрана са организирани удобно към шофьора. Оригинално решение е централният циферблат, който е аналогов, но в същото време предоставя дигитално информацията. Съвременен шрифт на изписване на данните от бордовия компютър дава усещането за боравене с ноутбук или i-pad. Технологиите присъстват и във входовете за iPod, Aux и USB. Аудио система с 6 тонколони и управление от волана дава отличен звук, който се възприема комфортно и заради добрата шумоизолация в купето. Денят, в който пътувахме бе един от много горещите, но въпреки, че както казах бяхме четирима пътници, климатичната инсталация се справи отлично.

 

 

Новият cee’d се предлага с два обема двигатели 1,4 и 1,6 л. По-мощният бензинов GDI с изцяло нова автоматична скоростна кутия с два съединителя върви добре, икономичен е, но с него е трудно да се състезавате, защото е по-бавен в средните обороти. Определено останахме много доволни от дизеловия мотор 1,6 л, който във всички обороти се развива много добре и има отлична потенция. За допълнителна оптимизация на разхода на горивото, моделът ще се предлага и с технологията EcoDynamics™, за най-претенциозните е разработена новата система Flex Steer™, която предлага три режима на шофиране – комфорт, нормал и спорт в зависимост от пътните условия и стилът на управление.

 

 

Моля коментирайте