fbpx Много в едно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Много в едно

Много в едно

 

Изпитвах истинско удоволствие да катеря тесния, пълен с завои Доспатски проход. Изцяло новият модел Peugeot 2008 послушно се подчиняваше. Вярно, не показваше състезателни умения, но демонстрираше стабилност и сигурност, характеристики, които са повече от важни при такива пътни терени. Видимостта при тези завои бе отлична, благодарение на по-високо разположените седалки и нямаше нужда да се навеждам напред, за да разбера какво следва. И от двете страни на прохода е положен чисто нов асфалт, усещах мекотата на движение и това доставяше още повече приятни усещания. По-малкият мултифункционален волан абсолютно прецизно отразяваше и най-малките ми действия. Чувствах го абсолютно удобно, като че ли създаден точно за мен! 

Атмосферата в купето беше страхотна - бяхме махнали щората на панорамния покрив, която се командва с бутон от централната конзола и удоволствието да виждаш огромните борове и слънцето, което надничаше през тях, беше неповторимо. Имах чувството, че ще докосна с ръце цялата планина.  Като цяло мястото на водача е изключително удобно – така, че да може да командва всичко – от сензорния 7" екран (сериен от второ ниво) до системата Grip Control, чийто регулатор се намира на централната конзола. Мястото за него е спестено от самолетния тип ръчна спирачка. Тази система за движение, се адаптира към терена, като въздейства върху предните колела и подобрява задвижването в условия на слабо сцепление с пътя. Във всеки един момент водачът може да избере според терена най-подходящия режим. Освен стандартният, другите опции са - Сняг, Пресечен терен, Пясък, ESP Off. Комбиниран с големия пътен просвет от 16 см и специални гуми Mud&Snow, автомобилът придобива възможностите на SUV. 

Въпреки, че е дълъг едва 4,16 м и наистина отвън изглежда изключително компактен, 2008 предоставя невероятен простор и комфорт в купето. Елегантното съчетание на матиран хром, пиано лак и елегантни шевове на седалките придават класно ниво. Мястото за задните пътници е увеличено благодарение на по-тесните облегалки на предните седалки. Наличието на контакт 12V позволява да бъде включено преносимо устройство. Достъпът до багажника е изключително улеснен от ниския товарен праг и огромния отвор на капака, който при дъждовно време служи отлично като чадър.

Модулната задна седалка позволява да се увеличава обема на багажника. Сгъването и става с натискане на бутон в облегалката и долната част се прибира автоматично. За удобство на пода са монтирани 5 релси, както и 6 куки, които укрепват багажа.  За още повече удобство, багажникът предлага зони от двете страни, оборудвани с ремък и мрежа, както и допълнително отделение с обем 22 литра под подовото покритие. Ще се върна отново на тавана на модела, Peugeot LED Track, който е гравиран с лазер и през нощта, напомня за небе, осветено от светодиодите в мека бяла светлина. 

 

Когато изкачихме върха е дойдоха първите километри на спускане по Доспатския проход се откри величествената гледка на долината, горите и самия язовир Доспат... Спряхме. Като че ли това е отличното място да се насладиш на формите и дизайнерския размах в един автомобил. Следобедното слънце придаваше чуден цвят на шоколадовото пежо (цветът се казва BRUN MAKAHA). Новият кросоувър определено е елегантен и по френски изискан. Предната част е отпечатала идентичността на марката. За характера на SUV говори по-здравата задна част. Изключително оригинална е линията на покрива, която прави нестандартна чупка към задните места и естествено продължава в спойлера. Рейките на покрива, както стоманените ограничители върху предната и задната броня и хромираните странични лайстни довършват приключенската картина. 

За доста мои приятелки паркирането не е от най-силните моменти при шофиране. При 2008 това действие е улеснено от функцията Park Assist. След активирането й, на сензорния дисплей появяват двата типа маневри - отляво или отдясно на платното и съответно се избира нужната. Датчиците измерват свободните места и посочват, това, на което може да се паркира. Функцията паркира автомобила чрез електроусилвателя на волана. 

 

Това, което обяснимо много ни хареса, е икономичният дизелов мотор e-HDi , с който беше оборудвано нашето пежо – 1,6/115 к.с. Въпреки планинското каране с много завои, често превключване на предавки, първоначално шофирането по магистрала с по-висока скорост, крайният резултат беше 5,4л/100 км. Бих казала, че това е един от най-добрите избори за мотор. При него имате възможност да шофирате и в еко-вариант, който допълнително намалява разхода на гориво.  Изобщо не са за пропускане и новите 3-цилиндрови бензинови и дизелови мотори, съчетани със функцията Stop&Start. Вярно, че на българският шофьор му трябва още малко време да осмисли именно тези двигатели, които по никакъв начин не правят компромис с динамиката на автомобила. Но света върви именно натам и затова говорят разработките на почни всички автомобилни гиганти, които се борят за намаляване на всеки грам тежест и всеки милилитър гориво. 

Facebook коментари