fbpx Новият PEUGEOT 408 – изкуството да си различен (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новият PEUGEOT 408 – изкуството да си различен (тест драйв)

етикети

Да създадеш днес продукт, който да се отличава и потребителите да спират вниманието си върху него, е истинско изкуство. Възприятията ни вече са толкова преситени, че става все по-трудно нещо да ни впечатли. В автомобилната индустрия създаването на нови модели, които да блеснат и оставят следа, е още по-сложно. Конкуренцията е огромна.

От Peugeot обаче търсят нещо коренно различно, което е нито това, нито онова, но те грабва. И дори да не си фен на френските автомобили, няма как да изкривиш усещанията си и да не признаеш, че автомобилното творческо, което виждаш, е истински красиво. Е, това вече е изкуство! (Винаги съм казвала, че дори нищо да не разбираш от вино, ще познаеш качественото – усеща се с първата глътка).

В последните години Peugeot залагат на едно много силно оръжие, което се признава от всеки – дизайн, дизайн, дизайн. Гледам новото 408 и се наслаждавам на един уникален силует. Не мога да го определя какъв е - SUV, хечбек, фастбек, седан…? В края на краищата едва ли е толкова важно точно това – по-важното е какво вътрешно усещане ти дава и какво е усещането, когато си с и в този автомобил

По този повод се сещам, че наскоро ми звънна една много сериозна бизнесдама. "Ина, нали разбираш от коли? Търся си нова – не знам каква, искам просто да я усещам, да ми подхожда, да чувствам, че сме едно цяло…". Единственото, което знаеше, бяха финансовите параметри, до които можеше да стигне – всичко останало беше въпрос на чувства.

Чувствено синьо Obsession Blue

Пътуваме към центъра на България – Казанлък и тестваме топ версията – PLUG-IN HYBRID 225 с предно задвижване на колелата, която комбинира 180 к.с. бензинов двигател PureTech и 81 kW електродвигател с обща мощ от 225 к.с., съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия e-EAT8. Всички модификации в новия модел са само с автоматична скоростна кутия и само с предно предаване. Цветът е новият лансиращ, наречен Obsession Blue. Денят е сив, но въпреки това, колата стои много красиво. На слънце е като тюркоазните води на Малдивите. Налични са още пет цвята.

Зъбите и ноктите на лъва

Лицето на 408 е в стилистиката на новата визия на Peugeot – дълъг преден капак, Matrix LED светлини, което позволяват ултра тънки фарове, като същевременно гарантират много високо ниво на производителност. Светлинният подпис няма как да се сбърка – две ленти от светодиоди във формата на лъвски зъби, които се интегрират с бронята.

Друг впечатляващ елемент е решетката, която се слива с цялата предна броня и в случая малките пластини са с цвета на автомобила, което придава допълнителен шик.

20-инчови джанти с геометрична форма, поставена в кръг, са друго бижу, което, когато колата е в покой, грабват вниманието. (Не ми се мисли какво се случва, ако случайно спукате гума или остържете джанта…).

В задната част на покрива, която е аеродинамично чувствителна зона, въздушният поток е оптимизиран и направляван от две т.нар. „котешки уши“, които създават оптимален въздушен ефект към багажника, но имат и друга практичност – реално крият пантите на петата врата.

Светлините отзад асоциират здрава драскотина от ноктите на лъва и също няма как да бъдат сбъркани. На тъмно са страхотни.

Френски салон

В интериора като цяло картината на PEUGEOT i-Cockpit е позната – 10-инчов сензорен екран, с отлична чувствителност и разделителна способност, който е малко по-нисък от разположения непосредствено пред водача, за да бъде максимално близо до ръката. Напълно конфигурируеми i-превключватели с предпочитаните функции са подредени под централния екран.

Конфигурируеми i-превключватели с предпочитаните функции са подредени под централния екран

8степенната скоростна кутия и бутона за избор на режим на движение

На централната конзола, която е високо разположена, могат да се избират различните режими за движение с едно докосване на бутон – Електрически, Eco, Hybrid, Normal и Sport.

Компактният, резнат отгоре и отдолу волан винаги в първия момент е нетипичен и странен, но бързо се свиква с него, още повече, че е изключително отзивчив.

Предните седалките са големи, удобни, обгръщат тялото, електрически, оборудвани с 10-посочно регулиране с две настройки за памет за водача, 6-посочно регулиране за пътника, отопление и 8 точков масаж, с 5 различни програми (всеки път се питам ползва ли някой този масаж – за мен е много разконцентриращо). Изпълнени са с качествени материи и големи декоративни шевове. Наградени са с AGR (Aktion für Gesunder Rücken) етикет от независимата немска асоциация за ергономия и здраве. 

Седалките отзад предлагат впечатляващо много място за колената, дори когато предната седалка е бутната по-назад. Аз съм 160 см и седя с кръстосани крака, но дори и моят колега, който и с 20 см отгоре, има място. Заради скосения таван обаче, главата му стига почти до горе. Удобен подлакътник с поставки за чаши по средата довършва комфорта за задните пътници. Харесах този автомобил зарази големият багажник с голям отвор - 536 литра при конвенционалните версии и 471 литра при плъг-ин хибрида.

Укротяване на лъва

3-D дигиталния екран във високите версии е много впечатляващ

Докато пътуваме по Подбалканския път ми прави впечатление изключителната стабилност на автомобила. Въпреки високия си просвет от 19 см влиза много уверено в завоите. Изпитвам обаче лека несигурност, ако трябва да предприема по-рязко изпреварване и просто не го правя. Давам си сметка, че ускорението от 0 до 100 км/ч е 7.9 секунди, което е показател, че не е спринтьор. Ситуацията се подобрява, ако се включи на спортен режим, който дава допълнителна мощ и стяга още една идея возията. Като цяло тя е леко втвърдена и мекото возене на французите отдавна не е това, което беше (на мен лично ми харесваше едно време това безметежно люлеене като все едно си в „Следобедът на един фавн“ от Дебюси).

Много добър резултат показва и разходът на гориво – 5.1 л на сто. Всъщност предимството на хибрида е в града, където автомобилът може да измине до 60 км само на ток. и по

Когато на другия ден караме версията със 130 к.с. и трицилиндровия 1.2-литров двигател за спринта, на който са нужни 10.4 сек., се настройвам за още по-умерено шофиране. Не че на магистралата не поддържаме и то с откровена лекота 150 км/ч та и отгоре.

Цената

Евтини автомобили вече няма и това е ясно на клиентите. Ясно е, че и големите отстъпки от едно време също вече ги няма. По-важното е, че има налични автомобили.

Базовата версия на PEUGEOT 408 с 1.2-литровия бензинов двигател започва от 68 800 лева и може да достигне до над 80 хил. лв. с топ оборудване. Хибридните модификации обаче започват от 86 664 лева за версията с по-малко конски сили и стигат до 98 518 лв за изпълнение GT при хибрида с 225 к.с. Добавяме и панорамен покрив, например, както е при тестовия модел и преминаваме психологическата граница от 100 хиляди лева.