fbpx Лабораториите за идеи на френския лъв | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лабораториите за идеи на френския лъв

Лабораториите за идеи на френския лъв

етикети

Първият истински опит за концептуален автомобил се ражда през 1984 г.: PEUGEOT Quasar. Истинска технологична витрина, за пръв път инженери и дизайнери получават карт бланш да създадат фантастичен предмет, извън всякакви индустриални рамки. Жерар Велтер, който по това време все още е дизайнер, проектира каросерията по скица на Ерик Берхе. Той е един от основоположниците на стила на PEUGEOT 205 и е директор Дизайн на Марката от 1998 до 2007 г. Интериорът, футуристичен за епохата, е проектиран от Пол Брак. Основата на шасито е взета от легендарния 205 Turbo 16, както и двигателя, който за случая е с 600 к.с. Следващите концептуални автомобили винаги са поддържали връзката с моторните спортове, любими на Жерар Велтер. Представен пред публика по време на "Фестивал на скоростта" в Гудууд, PEUGEOT Proxima е задвижван от 680 к.с. би турбо V6 двигател. С подобен двигател, PEUGEOT Oxya е засечен с 350 км / ч на високоскоростната изпитателна писта Нардо през 1988 г.

През 2010 г. със SR1 стартира новата ера в дизайна на PEUGEOT с назначаването на Жил Видал. 

През 2012 г., PEUGEOT Onyx е първият манифест на Марката по стил, който изследва естествени материали като мед, както и новата позиция на емблемата в центъра на решетката. Линията Onyx е и първата пълна линия на Марката с концептуални автомобил, скутер и велосипед.  Концептите 308 R HYBRID и 508 PEUGEOT Sport Engineered са разработени съвместно с PEUGEOT Sport. Последният ще даде живот на сериен автомобил, какъвто е бил случаят и с 306 за Фаза 2 през 1999 г., 20♥ за 206 CC или PEUGEOT RCZ Concept за купето със същото име.
Зараждането на концептуален автомобил

За да създаде своето бъдеще, от съществена важност за Марката са интересите в други творчески сектори, докато същевременно тя запазва своето ДНК. 

В началото на търсенето на всяко вдъхновение, дизайнерите проучват тенденциите в широк обхват от сфери като архитектура, мода, изкуство или мобилност. Целта е да излезе извън автомобилния бранш, за да се засекат новите очаквания, новите нужди и тенденции в другите полета, всичко това изцяло в полза на бъдещите клиенти. Това се отразява както на екстериорния и интериорния дизайн, така и на търсенето на нови цветове и материали. 

След като спецификациите са съставени (или така нареченият „mood board“), отделът по дизайн на PEUGEOT прави конкурс между всичките си дизайнери. Някои от тях работят денонощно, включително и през уикендите, за да се опитат да спечелят престижния конкурс. Когато шортлистът е определен, се правят цифрови модели и макети в мащаб 1, за да се видят обемите и общия баланс на предмета. След дълги часове на обсъждане на най-високо ниво в Марката, бива избран проектът, който най-много се доближава до първоначалната спецификация. Следва 3D дигитализация и CAD фаза, за да се проектира прецизен дигитален модел. Изчислява се нов, по-детайлен макет в мащаб 1:1. Този модел ще бъде използван, за да се изчистят детайлите, да се направят корекции и изберат повърхности, да се определи финалния цвят на концепта. Процесът се повтаря и при интериора.  

Тогава проектът се поверява на водещи компании в областта на моделирането и производството на макети. Те са единствените, способни да отговарят на високите изисквания и стандарти на дизайнера.  

Едно от основните предизвикателства при създаването на концептуален автомобил е ограничението във времето. Много често той се прави за излагане на щанда на Марката по време на голямо събитие като автомобилен салон. Не може да има закъснение. За по-малко от година трябва да се премине от началните скици към завършен, функционален предмет. Ако новите дигитални инструменти като очила за виртуална реалност или C.A.V.E правят дизайнерската част много по-лесна днес, то изпипването на детайлите и прецизирането за възможни само върху физически обекти. 

Концептуалните автомобили са и възможност за изграждане на партньорства с малки и средни предприятия или занаятчии. За EXALT е създаден специален аромат по поръчка с парфюмиерите EX-NIHILO, за да се направи преживяването още по-съвършено. В e-LEGEND, интериорът от дърво палдао е направен от производителя на мебели HERVET. Изградени са и партньорства с международни лидери като SAMSUNG за INSTINCT или FOCAL за камиона за храна и FRACTAL.

Лаборатории за идеи 

Концептуалните автомобили са играли главна роля в препозиционирането на PEUGEOT към луксозния сегмент. Тяхното високо технологично ниво и изтънченост подхранват серийните автомобили. 

Концептуалните автомобили са двигателите, предметите, които обединяват всички ключови играчи на компанията, без значение дали са в развойната дейност или Маркетинг и Комуникации отделите. Те позволяват бъдещите употреби да бъдат изследвани чрез обща визия. Те са истински вектори на иновацията, използвани от различни бизнес линии на PSA Group.

Докато някои стилови разработки са вдъхновили каросерията на редица продукти, те са допринесли и за еволюцията на интериорите на серийни автомобили. Чрез експерименти с иновативни материали или нови дигитални интерфейси, "phygital", смес от физическо и дигитално, ще опрости и надмине усещането от шофирането на PEUGEOT.

Всеки концептуален автомобил е истинска лаборатория за идеи. Някои от тях включват иновации, изпреварващи времето си. Дори и да не са проектирани за серийните автомобили, много от елементите са използвани за продукти в търговската гама, ето някои примери:

TOUAREG: през 1996 г., този малък концептуален автомобил, приличащ на бъги, е задвижван от електрически мотор, захранван от батерии, което му дава автономия от 4 часа. Малък двигател с вътрешно горене може да удължи автономията му, работейки като генератор: „разширителят на обхвата“ е роден.
MOONSTER & 4002: тези два проекта не са плод на въображението на дизайнерите на Марката, а на талантливи интернет потребители! Иноватор и предшественик, PEUGEOT е първият автомобилен производител, който прави два международни конкурса за дизайн през 2000 г. и 2002 г. Наградата е реализацията на проекта победител в реален мащаб и представянето му на щанда на Марката на международни търговски изложения. По идея на Жил Видал, директор Дизайн на PEUGEOT, Марката стартира “Лятно училище” през 2018 г. За 1 месец, 12 студента по дизайн са приети и напътствани в Мрежа за Автомобилен дизайн на Велизи Вилакубле. Напълно потопени в материята, тези млади креативни хора могат да изживеят дизайна на 4 проекта под егидата на професионалисти в сферата на дизайна.

SESAME: висока архитектура и електрически плъзгащи се странични врати за максимална достъпност – това е предшественика на PEUGEOT 1007!

EX1: годината на 200 годишнина на Марката, EX1, 100% електрически, чупи 3 световни рекорда по ускорение и регистрира 3 нови на легендарната писта в Монтери (Франция), където 404 Дизел чупи няколко рекорда за издръжливост през 1965 г.

SR1: обновяване на стила на Марката, фланговете на 208 Фаза 1 са вдъхновени от него, това също е и автомобилът, който показва за пръв път PEUGEOT i-Cockpit®.

ONYX: каросерия, която комбинира карбонови влакна и чиста мед, оставени „сурови“, интериорът е направен от иновативен и екологичен материал, наречен "Newspaper Wood". Направен е от пресовани рециклирани вестници. Onyx е задвижван от V8 HDi Hybrid4 с 600 к.с. (+ 80 к.с.електрическа мощ), произвеждан от PEUGEOT Sport и проектиран за 908.

EXALT: силуетът и таблото му насочват дизайнерите към дизайна на новия 508, седанът с динамичен силует. Дървената облицовка на багажника е използвана в SW лимитираната First Edition версия. Тапицерията на седалката с "тенис ленти" вдъхновява тази на SUV PEUGEOT 3008.

QUARTZ: таблото на този концептуален автомобил е използван в новия PEUGEOT 3008, неговият холографски инструментален панел е стандартно оборудване в новия 208, както и неговата решетка „пискюл“. 

FRACTAL: 80% от частите му са 3D принтирани, ново звуково преживяване е разработено с FOCAL.

INSTINCT: интелигентна аеродинамика и "шутинг брейк" силует, който се наследява от новия PEUGEOT 508 SW, Instinct се възползва и от партньорство със SAMSUNG. За пръв път в историята на PEUGEOT, Instinct не е представен на международно автомобилно изложение, а на Световния Мобилен Конгрес в Барселона. 

e-LEGEND: защото скуката не е част от ДНК-то на Марката, защото автономия не се римува с монотонност, защото енергийният преход няма да изтрие 120 години автомобилна история, PEUGEOT представя e-LEGEND на Автомобилен салон Париж през 2018 г. Вълнуваща визия на бъдещето удоволствие от шофирането, което приема формата на желан и емблематичн автомобил. Като приема реалистична и радикално модерна форма, тази проекция в бъдещето на автомобила прославя гените и елегантността на наследството на PEUGEOT. 
 

Facebook коментари