fbpx Skoda Kodiaq разчиства пътя пред себе си с тежка лапа (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Skoda Kodiaq разчиства пътя пред себе си с тежка лапа (ВИДЕО)

Със сигурност най-големите кафяви мечки на планетата, Кодиак (Kodiak), живеещи на едноименния остров близо до южния бряг на Аляска, станаха изключително популярни в последните месеци и то благодарение на чешкия производител Skoda. Той избра да кръсти на тяхно име първия си SUV, с лека промяна в края на името – Kodiaq (идващо от местния диалект, в който буквата "q" в края е характерна за наименованията на животните).

Един голям и силен автомобил, който е готов да се пребори за палмата на първенството в голямата съвременна битка на SUV пазара.

За да го видим отблизо и ние отлетяхме до остров, но в случая слънчева Майорка, за световния динамичен тест на модела, въпреки, че софийският ден ни изпрати с истинско зимно време, което подхождаше повече на Kodiaq. Естествено палмите, пролетните температури, синьото море и извън туристическото спокойствие на острова ни грабнаха в мига, в който стъпихме на летището.

В следващото ВИДЕО ви предлагам моменти от нашата първа среща с голямата мечка на Skoda.

 
Така както мечките кодиак се борят до последно, за да завоюват победа и дори страшните гризли им отстъпват място, Kodiaq има пълен шанс да се превърне в автомобилен бестселър изобщо. Ето няколко факти:

-        Kodiaq е най-големият в сегмента, като това е и първият автомобил от Млада Болеслав със 7 места (опция) – с дължина от 4,70 м той изпреварва конкурентите си. Това му позволява да създаде изключително пространство в купето. В петместния вариант дължината на салона е 1793 мм, като седалките от втория ред могат да се местят по дължина по дължина до 180 мм. Така моделът предоставя най-голямо пространство за краката в класа си.

 

-        Багажното пространство е огромно – 720 л при петместния вариант, които могат да достигнат до 2065 л при лесното сгъване само с бутон на задните седалки и образуване на дължина от 2,80 м за превозване на дълги предмети. Дори и в 7-местния вариант са налични 270 л.

 

-        Максимата Simply Clever (просто умно) предлага повече от 30 удобства и практични решения, които улесняват превозването на багажи и организацията на купето и багажника. Между тях са за първи път гумен протектор за предпазване на ръбовете на вратите при отваряне, чадъри в тапицерията на вратите, мини контейнерчета, мрежи за закрепване на багажа, удобни закачалки за чанти в багажника и т.н.

 

-        Както винаги Skoda предлага сериозен избор на двигатели – 2 дизелови и 3 бензинови, с 6 или 7 степенни автоматични скоростни кутии DSG или 6-степенни механични, които се разпростират от 125 до 190 к.с. Тестовият ни двигател беше 1,4 бензин/150 к.с., който ни изненада много приятно по тесните пътища високо над морето, докато обикаляхме острова. Да, това не е състезателен двигател, но е съвсем достатъчен за едно средно статистическо семейство, което не иска да поставя малките си деца на скоростни изпитания, а да се наслаждават от пътуването и красивите картини наоколо. Обърнете внимание – с този мотор и 4х4 задвижване може да теглите товар до 2,5 т! Ако притежавате лодка например, може да си поръчате електрически прибиращ се теглич за ремарке, който, когато не ви е нужен се прибира напълно. Той е свързан със система за стабилизация, която електронното регулира устойчивостта на товара при рязко отклонение. Ако върнем на двигателите и погледнем към българския пазар, то със сигурност най-големият мотор - двулитровият дизел 190 к.с. и 7-степенна автоматична DSG кутия ще бъде предпочитан.

-        Автомобилът с повишена проходимост се предлага с лети джанти 17 цола, а като опция могат да се поръчат 18 или 19-цолови. Коефициентът на въздушно съпротивление на Kodiaq е много добър за такъв вид автомобил - 0.33.

-        В допълнителното оборудване включват адаптивно шаси DCC с режим off-road, като то е налично само за версиите с 4х4 предаване. Този режим специално настройва двигателят, трансмисията, антиблокиращата система и системата за електронно стабилизиране за пресечена местност. Очакваме Kodiaq през януари да дойде в България и да го тестваме по истински зимни терени, там, където мечката ще покаже своите възможности. Иначе може да се избира между три режима на пътуване – normal, sport, comfort. 24 системи подпомагат водача при движение.

 

-        Kodiaq идва с нова е и мултимедийната система, която впечатлява с голям екран 8 инча и с харддиск с капацитет 64 GB памет. Тя може да се свърже с всеки смартфон, тъй като поддържа интерфейсите Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink и SmartGate, освен това предлага и LTE интернет свързаност.

-        Идва ред на може би един от най-големите козове на Kodiaq – цените. Верни на традицията да предлагат „умни коли” на добри цени, моделът стартира в най-ниското ниво на оборудване Active и най-малкия двигател 1,4 л/ 125 к.с., предно предаване - 45 280 лв., а в най-високата версия Style, 2.0л/190 к.с. 4х4, 7 DSG достига до 69 560 лв. Освен това официалният представител на марката у нас дава възможност да се поръча всеки автомобил, като лек, категория M1 с 6+1 места срещу доплащане от 1,750 лв. за Active и 1,460 лв. за Ambition и Style.