fbpx Днес всеки трябва да може всичко! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Днес всеки трябва да може всичко!

 

Поливалентните автомобили все повече заемат сериозен дял от автомобилния пазар както в Европа, така и у нас. В съвремието, когато вече сме свикнали с повече мобилност на живота и повече удобства, превозното средство трябва да може да отговаря на много критерии, във всеки един сезон от годината и заедно с това да може да върви във всякакви пътни условия. Друга тенденция, която се забелязва е, че световният пазар на автомобили SUV 4х4 е нараснал значително от 2005 година насам.
Peugeot отговаря с нов модел, който събира всички по-горни качества, заедно с това излъчва съвременна естетика и социален статус. Като допълва моделите 4007 и 3008, новият компактен SUV 4008 ще атакува страните, където има сериозен ръст на сегмента на компактните SUV.

Новият модел е създаден в сътрудничеството между PSA и Mitsubishi, но „лицето” на лъва категорично заявява своите черти. Здравата предна решетка и „очите”, подчертани от светодиодите на дневните светлини няма как да бъдат сбъркани. Защитните лайстни на каросерията, широките подкалници и специфичният дизайн на 18’’ алуминиеви джанти говорят за възможностите на автомобила.

 

 

Въпреки масивния си вид, автомобилът е изключително удобен и невероятно маневрен и в града, дори в най-тесни пространства. Затова позволяват и размерите му – той е дълъг 4,34 м, с леко скъсени надвеси спрямо 4007, но със запазена следа, което гарантира широкото място в купето. Височината е 1,80 м, а високата позиция на седалките дава отлична видимост на пътя и комфорт при по-дълги преходи.

 

 

 

Висококачествените материи в купето правят много приятно пътуването. Според много изследвания, хората възприемат автомобилите и усещането при допира. Именно тази цялостна мекота, заедно с перфектно работещата климатична система в горещия ден, която изпитах аз ми достави удоволствие от движението в града (обикновено градското пътуване си е тегоба и само необходимост от придвижване от една точка до друга). На централната конзола без излишна натруфеност е разположен touch screen дисплей, на който се проектира навигацията и аудиосистемата. Оказва се, че изключително удобно само с докосване да избираш различни функции. Воланът е широк и удобен и на него също са изнесени основните функции, както и бутон за борд компютъра. В наличност е и система Connect USB, която дава възможност за използване на техники с такива портове, също и Bluetooth функция. Автомобилът разполага и с камера за заден ход. Опционално автомобилът предлага и панорамен стъклен покрив, който дава допълнителен простор в купето.
Багажното пространство предоставя широк обем, като задните седалки се свалят и тогава се образува равен под.

 

Като истински SUV, 4008 е оборудван с 4x4 трансмисия с електронно управление. Може да се избира между три режима - 2WD с две задвижващи колела, 4WD при който и четирите колела се задвижват и LOCK при който задвижването 4х4 е постоянно, като все пак по-голяма част от въртящия момент се предава към задните колела.

 

Автомобилът, който управлявах бе с 1,8 л дизелов мотор и 150 к.с. с ръчна скоростна кутия. Имам лично предпочитание към HDi двигателите и този не ме разочарова. Много гъвкав, с потенциал още в ниските обороти, при градско движение, в много къси отсечки и почти постоянно „тръгни-спри”, средният разход беше около 7 л/100 км. За това допринася и Stop&Start системата. Допълнително удобство е достъпа без ключ, само с докосване на дръжката на вратата и стартиране с бутон. Много практичен вариант е и 1,6-литровия дизел със 112 к.с. За любителите на бензина има и два бензинови мотора, но в Европа ще се предлагат само дизеловите версии. Стартовата цена на автомобила е 59 869 лв с ДДС.