fbpx С новото BMW X4 из приказните пътища на България (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

С новото BMW X4 из приказните пътища на България (ВИДЕО)

Отдавна не ми се беше случвало да шофирам продължително, почти цял ден, по пътища, които изискват повече внимание. Но пък картините, които останаха в съзнанието ми, слънчевите емоции, които преживяхме и истинско удоволствие от шофирането си заслужиха всеки километър. Новото BMW X4 ни го предостави и за пореден път се убедих колко е красива България и колко трябва да се гордеем пред света с природата, която имаме. А баварецът успя да влезе в пълен синхрон с нас, като че ли създаден точно за тези предизвикателни пътища. За ден и половина обиколихме едни от най-красивите язовири на страната ни – Батак, Широка Поляна, Голям и Малък Беглик, приказния Доспат, Белмекен.

 

Няма да скрия, че тази линия на дизайна на Х4 е фаворит в моята дизайнерска класация. Изобщо. Съчетана с интелигентната спортна агресия, която премиум Sports Activity Coupé-то в средния клас излъчва, създава автомобил, който определено предизвиква позитивни реакции.

Въпреки, че небето е кристално синьо, а денят много слънчев, ранната сутрин е доста хладна. Купето на автомобила обаче ни предлага истински комфорт.  Буквално 30-на секунди са достатъчни, за да създадем търсения температурен баланс и да усетим приятна топлина на седалките, така че да се върнем отново към приключилото лято буквално предния ден.

 

Нагласявам седалката, която е с ново оформление и с ясно изразени странични бордове, които обхващат тялото ми. Издърпвам опората за коленете колкото ми трябва и се чувствам като господар на голямата машина, защото позицията на седене е повдигната и за моите 160 см това е перфектно. Пред мен е head-up дисплей с ясна четимост, който се проектира на предното стъкло и ни показва, че ще пътуваме към яз. Батак.

 

Новото BMW X4 предлага и нови кожени тапицерии Vernasca и тапицирано със Sensatec арматурно табло. Разширената гама от допълнително оборудване включва тризонова автоматична климатична инсталация, активна вентилация на седалките, вътрешно осветление и пакет Ambient Air, BMW Display ключ, както и панорамен стъклен покрив, който буквално внася небето в купето.
Интериорът, както и екстериорът дават възможност за индивидуалния стил оформление, като за пръв път в този модел се предлагат и опциите на BMW Individual.

 

Малките ни куфари се губят в щедрия багажник от 525 л. Чрез сгъване на серийно разделената в съотношение 40 : 20 : 40 облегалка на задната седалка вместимостта на багажника може да бъде увеличена до 1 430 литра, а опционалната функция Cargo позволява индивидуална настройка на наклона на облегалката.
Едва ли има нужда да споделям как се държат на магистралата 231 к.с., добивани от четирицилиндров дизелов мотор и регулирани от осемстепенна трансмисия Steptronic.  Яздят в перфектен синхронизиран галоп. Допълнително се наслаждаваме на асистента за шофиране, който спазва дистанцията, държи в лентата, като цяло наистина улеснява шофирането. Допълнително той предлага и  удобните за града предупреждение за напречен трафик и за кръстовища, а асистентът  за паркиране Plus включва и функциите Top View, Panorama View и 3D View. А дигиталните маниаци могат да следят на смартфона си с функцията Remote 3D View триизмерно лайф изображение на своя автомобил и зоната около него.

 

Истинската мощ на конете усещаме по тесния живописен с много завои път между Цигов чарк и яз. Широка поляна. Харесвам мощните мотори не заради самата им мощ, а защото можеш да разчиташ на тях, в момент, когато са ти нужни да те „изстрелят” за кратко време. И за да усещаме още повече силата, включваме на спортен режим.

Х4 е с настроено със специфично за Sports Activity Coupé окачване, а по-ниския в сравнение с BMW X3 център на тежестта, му дава възможност за повече пъргавина и в същото време отлична стабилност. Усеяме я особено на стръмните завои, които на места са и буквално обратни.  Освен М спортното окачване и Performance Control серийното оборудване включва и променливо спортно кормилно управление. Като опция се предлагат М спортна спирачна система и адаптивно окачване с електронно регулируеми амортисьори. Допълноително BMW M Performance моделите серийно се оборудват с 20-инчови алуминиеви джанти, специфичен вариант на М спортната спирачна система и М спортен диференциал, който с целенасочения си блокаж на задната ос подпомага особено динамичното ускорение на излизане от завои.

 

Казано директно – усещаме се като царе на този тесен планински път. Да не забравяме обаче, че машината може да е съвършена, но нямам такова разбиране за себе си и неслучайно още в началото споделих, че през целия ден пътят ни изискваше много внимателно шофиране. Като прибавим, че по тези иначе спокойни пътища понякога изскача някой местен джигит, емоционалната експресия от шофирането на един високо технологичен автомобил се поставя почти на карта. 

 

Новото BMW X4 предлага избор между три бензинови и четири дизелови двигателя, като на върха са два BMW M Performance модела - BMW X40i  с 360 к.с. и BMW X4 M40d с 326 к.с.

 

 

След достатъчно интензивното шофиране сме възнаградени с неземно красивата гледка на яз. Доспат. Спираме за минути, за да се насладим и да споделим с вас и с приятели в социалните мрежи тази гледка. Жалко, че тестовият ни модел няма в момента функцията Microsoft Office 365, която може да бъде поръчана от ConnectedDrive Store и предлага сигурна връзка със сървър за обмяна и обработка на имейли, записи в календара и списъка с контакти – направо от колата можеше да подам на колегите ми снимки и текст, за да подготвят статията за хартиеното ни издание:) ( не че не го правя от телефона си, ама друго си е от борда на автомобила).

 

снимки: BMW България, видео: авторът