fbpx Manifesto - концептуалният свят на Dacia, който обаче дава заявки за реално настояще | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Париж

Manifesto - концептуалният свят на Dacia, който обаче дава заявки за реално настояще

Dacia повече от всякога се доближава до природата – „земни“ цветове, олекотени и екологични материали, щадящи околната среда, удоволствие от времето прекарано на открито и преживяванията сред естествена среда.

Всичко това, с изключително много детайли, бе демонстрирано на специално събитие в Париж, където една от най-успешните марки, реализирала за последните 18 години (след започването й на нов живот, преминавайки в активите на Renault Group) над 7,5 млн. продажби, днес прави сериозен завой към устойчивост от съвременна визия.

В Parc des Expositions Paris le Bourget бе показан изцяло концептуалния модел MANIFESTO, който не е прототип на бъдещ модел, а заявка и тестова площадка за целта на марката да бъде по-близо до своите клиенти, които стават все по-запалени по заниманията на открито, а луксът и консуматорския стремеж остават на заден план. С този модел Dacia разширява ценностите и качествата, които са довели до толкова значими продажби до момента.

Видимо MANIFESTO повече от ясно изявен истински -  задвижване на 4-те колела, висока позиция на седене, огромни колела и масивна каросерия, която може да издържи и марсиански офроуд.

В същото време всичко е слято в едно общо – няма бариера между пътниците и околната среда – без врати, без прозорци, без предно стъкло. Осветлението също претърпява революция - защо да се използват два фара, ако един осигурява цялата светлина, която е нужна? А още по-интересното е, че този фар може да се отдели и да се използва като мощен фенер! Решението е наистина впечатляващо!

Тапицерията на седалките на практика е спален чувал, който се сваля и сте готови да спите под звездите. Бордовата батерия може да се трансформирана в преносим уред за захранване на други външни уреди – трябва ви да загреете вода за чаша чай – имате енергия.

Отчитайки, че живеем все пак в нов, дигитален свят, MANIFESTO предлага семпъл, удобен и икономичен начин за връзка със света, дори и сред природата – собственият смартфон напълно се интегрира в таблото и бордовия компютър. Тази система е напълно реална и вече налична за няколко от моделите на марката, като ще се развива допълнително в бъдеще.

 

Концептът поставя началото и на друг пробив, който ще бъде вграден в бъдещите модели: YouClip, семпла система за осигуряване на разнообразие от удобни и модулни аксесоари.

С MANIFESTO марката предлага своята визия за автомобил с минимален отпечатък върху околната среда. Тъй като е компактен и лек, той консумира по-малко енергия. Това вече е реалност при марката - Dacia Jogger, например, е с 300 кг по-лек от конкурентите си.

Голяма част от каросерията на MANIFESTO е изградена от рециклирана пластмаса, материали, изработени от обработени употребявани полимери, с покритие на петна, която е разработена и патентована от инженерите на марката, наречена Starkle.

Интериорът също е оборудван с естествени материали като корк, покриващ арматурното табло. И както в най-новите модели на Dacia, декоративното хромирано покритие го няма.

Концептуалните безвъздушни гуми са друга иновация - основният принцип е издръжливостта: те са устойчиви на пробиване и издържат толкова дълго, колкото и самия автомобил.

„Докато разработвахме и изследвахме нови идеи, почувствахме, че трябва да ги тестваме отвъд 3D симулацията и да видим как изглеждат в реална среда! Освен че е дизайнерски обект, MANIFESTO капсулира нашата визия и съчетава широка гама от иновации – някои включват екстремно изпълнение, но все пак са достъпни за клиентите. Ще използваме няколко от тях в бъдещите модели на Dacia“, сподели Давид Дюран, дизайн директор Dacia.

Дали идва времето на „еднооките“ Dacia и гумите без въздух, времето ще покаже, но със сигурност светът ще изглежда по-друг начин, който въпреки супер модерните технологии ще бъде много по-близо до там, откъдето преди хиляди години е започнало човечеството.