fbpx Jaguar I-PACE - пролетно презареждане на батериите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Jaguar I-PACE - пролетно презареждане на батериите

Със сигурност ви е случвало да ви „стигне шапката“. Когато сте заринати със задачи, но в същото време нищо не ви се отдава. Е, тогава единственото решение е да оставите всичко и да презаредите батериите. Това направих – затворих със замах капака на компютъра и в ранната сутрин на слънчевия февруарски ден бях вече зад волана на заредения до гора 100% електрически Jaguar I PACE. Моделът не е нов, но и днес, след като съм карала вече почти всичко електрическо, което се предлага на българския пазар, го поставям може би на първо място.

Като катапулт

Безспорно въпрос номер едно при електрическите автомобили е: Колко километра изминава с едно зареждане. По официални данни силовият агрегат на I PACE осигурява 470 к.с., с впечатляващо ускорение от 0 до 100 км/ч за 4.8 секунди и още по-впечатляващият въртящ момент от почти 700 (696) Нм, налични още в първия миг. По данни от пътуването през деня мога да кажа, че са почти реални. Тук обаче има и нещо много важно – денят се оказа пролетен с 16 градуса, слънце и без всякаква нужда от използване на климатична инсталация. А както се убедих от последния ми тест с BMW iX3, външната температура и климатикът има решаващо значение за заряда на електрическата батерия.

Ние пътуваме до Самоков, оттам през Боровец и планинските завои до топлия минерален басейн в Долна Баня, маршрут, който има всичко (без магистрала) и добре позволява да се усети автомобила.

Батерията на I PACE е мощна с капацитет 90 kWh и позиционирането й в междуосието осигурява нисък център на тежестта на автомобила, което допълнително усилва стабилността на автомобила. Потегляйки от София, колата ни е 98% заредена и ни показва около 420 км. Спокойна съм, че ще ни стигнат, все пак ако нещо се случи, има зарядна станция на Лидл в Самоков.

Сигурност при всякакви терени

I-PACE е истински спортист, който в нужния момент дава всичко от себе си и изпреварването в кратка отсечка както е още по пътя към Самоков е безпроблемно. Давам си сметка, че подобни изпреварващи маневри не бих направила с други автомобили. Адаптивната динамика следи движенията на автомобила до 500 пъти в секунда. Системата постоянно анализира ускорението, движенията на волана, дейността на педала на газта и спирачката и електронно управляемите амортисьори се регулират, за да оптимизират настройките на окачването и така се осигурява оптимален баланс между комфорт, финес и пъргавина по всяко време.

Като прибавим и системата за задвижване на четирите колела, както и системата AdSR, която постоянно следи терена и регулира съответните настройки на мотора и спирачката, то дори и при внезапно излизане на хлъзгав път не усещаш никаква несигурност. Както ми се случи по-горе в планината и най-вече при острите завои, където на места все още имаше заледени терени.

На басейна в Долна Баня пристигаме на 76% батерия и почти 300 км пробег, като сме изминали около 110 км, в които изобщо не съм правила икономия, дори на няколко пъти включвам и спортен режим.

Красота, естетика, комфорт

Елегантният, подобен на купе силует, е повлиян от супер автомобила Jaguar C-X75. Плавните и изчистени линии говорят за премиум характер, докато агресивната предна решетка внушава мощ. За да се осигури перфектното съчетание между охлаждане и аеродинамика, ребрата на предната решетка се отварят и затварят при необходимост от охлаждане на автомобила.

И въпреки, че изглежда като компактен SUV, то вътре пространството е повече от комфортно. Архитектурата на I PACE позволява предните седалки да са разположени по-напред към пространството, където обичайно би стоял двигателят, като така позицията на шофиране дори става по-добра. В същото време така се осигурява по-голямо разстояние между предните и задните седалки, предоставяйки повече пространство за краката пътниците на задните седалки.

Опционалните седалки Performance са конструирани по модела на спортните автомобили, като са изработени то фина кожа и дават по-голяма странична опора особено при динамично шофиране.

Багажникът впечатлява с пространство от 656 литра. А ако има нужда да превозите повече багаж (въпреки, че не си представям как точно с този автомобил ще прекарвате хладилник или печка), когато задните седалки се сгънат, пространство се увеличава до 1453 литра.

Модерни технологии

В интериора се вижда вниманието към всеки детайл, а модерните, изцяло дигитални и тъч уреди създават усещането, че си част от четвъртата дигитална революция. Полегата централна конзола в средата на купето е с уникален дизайн и създава усещане за прозрачност

Информационно-развлекателна система Pivi Pro е сравнително лесна за свикване, още повече, че е доста близка до командването на смартфон. Хубавото е, че двата touch screen дисплея на централната конзола са с големи размери - съответно 10“ и 5“ и няма нужда да се „целят“ иконите.

Навигацията е нова, като предоставя актуализации на трафика в реално време и достъп до обществените станции за зареждане. Информацията за места за паркиране също е достъпна, дори когато устройството е офлайн. Всичко се показва с изключителни 2D или 3D детайли.

Пред шофьора е още по-голям 12,3-инчов интерактивен дисплей с много висока резолюция, на която слънцето не пречи. На него се дава информация за пътуването, включително навигация на цял екран с 3D карта. Допълнително на нивото на очите има и Head-up дисплей, който дублира основата информация. И понеже сме вдигнали поглед напред, за перфектна акустика и тишина I PACE е оборудван с акустично ламинирано стъкло на предните странични стъкла и на предното стъкло, които намаляват шума. Това пък ни позволи да се насладим на изключителния звук на аудиосистема със съраунд звук Meridian16-те си високоговорителя и 1 субуфер Meridian.

Удоволствието е като с никой друг автомобил…

Около 5 следобед се прибираме в София и на разклона на Горубляне и Околовръстното шосе имам 210 километра пробег. Средният разход през деня варираше между 16 и 18 kWh/100 км. Вярно, че връщането от Самоков към София е само наклон, а външната температура продължава да е перфектната. И понеже при тръгването виждам, че имам малко над половината батерия съм спокойна, затова се „упражнявам“ в майсторско скоростно управления с повече „газ“. Удоволствието е като с никой друг автомобил…

Гореописаните системи са само част от тези, които има автомобила. Повече е ясно, че цялата тази високотехнологична машина струва много – 155 400 лв.,но като имам предвид, че дори най-конвенционалните електрически автомобили започват от 70 хил. лв, това, което предлага I PACE е в пъти повече. Освен това имате един изключително луксозен, проходим и обемен автомобил, който предоставя усещане, с което малко други могат да се мерят.