fbpx Пътуване към Нова година с Volkswagen TAIGO (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пътуване към Нова година с Volkswagen TAIGO (тест драйв)

Има нещо символично да изпратиш старата година и да посрещнеш новата с последния премиерен автомобил за България – изцяло новия модел Volkswagen Taigo, който бе представен у нас буквално дни преди Коледа. Вярвам, че тази символика ще ми донесе нови пътища през 2022 г. Още повече в любимия ми червен цвят.

С новия Taigo, Volkswagen представя своето първо SUV купе в един много конкурентен пазарен сегмент, за чието потребителско внимание се борят всички марки.

С какво ще привлече клиентите? Определено с модния кросоувър стил, по-високата позиция на седалките, компактните за градска употреба размери и в същото време простор в купето и багажника, както и истинско лайфстайл усещане, гарантирано от богато оборудване.

С новия модел Volkswagen разширява своята гама от компактни автомобили с предно предаване Polo и T-Cross. Аз бих добавила, че той е и най-доброто предложение за дамите, въпреки, че автомобилните производители не обичат да делят моделите на дамски и мъжки. Стандартното оборудване на новия модел включва предни LED светлини, арматурно табло с изцяло цифрови показания на приборите и инфотейнмънт системи от последното поколение.

Със 16-годишната ми племенница, която е фен на автомобилите и следи всички новости, коментираме дизайна. „Абе, много е яко. Като спортно купе е, ама за млади“, казва ми тя. „Е, ти сега, какво? Искаш да кажеш, че не е за мен ли?!“, се обиждам на шега, въпреки, че младите винаги са много откровени. „А, не! Ама на теб ще ти ходи някое голямо, тежко купе“, веднага се измъква малката.

Всъщност с наподобяващия спортно купе силует със силно наклонена напред задна колона на покрива, големите колела и изразени арки на калниците, дизайнът акцентира върху кросоувър характера и дава усещането за SUV. А младите искат да имат всичко. Е, Taigo им го дава.

В цялото външно осветление от фаровете до задните светлини се използва LED технология като стандартно оборудване, а благодарение на новия дизайн, светлинната графика на Taigo се откроява и през деня и нощем. Версиите на Taigo от ниво на оборудване Style нагоре включват стандартно новата матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT и светеща напречна лента на радиаторната решетка, която стилистика присъствие в електрическите ID. модели на марката, както и с новите издания на Golf, Arteon, Tiguan Allspace и Polo, при които характерната светлинна LED лента също се предлага като част от стандартното или допълнителното оборудване.

Щипка лукс пръскат и прожекционните светлини във външните огледала, които изобразяват пчелна пита, когато вече отворите или затворите предните врати.

В купето веднага се усеща дигиталния дух на новото време. Както племенницата ми казва: „Най-важно е да си свързвам телефона с колата и всичко останало е наред“. Инфотейнмънт системите са създадени на основата на най-новото поколение модулна инфотейнмънт платформа MIB3 и в зависимост от нивото на оборудване включват постоянна онлайн връзка чрез Online Control Unit (eSIM) и App-Connect Wireless. Всичко е много изчистено, управлението е само сензорно и ако някой съжалява за старите, добри бутони – да не го прави. В пъти по-лесно се управлява целия този модерен интерфейс, за който наистина мога да кажа, че е изключително интуитивен, дори и за поколенията, родени преди милениалите.

Аз се влюбих в адаптивния темпомат, който особено в предпразничната суматоха в София, беше безценен – от мен буквално се иска да държа волана и няма нужда да натискам, който и да е педал. Тестовият модел бе с автоматична 7-степенна DSG скоростна кутия. Системата спазва дистанцията спрямо предния автомобил, спира и тръгва сама. Мисля си, че ако градските шофьори я ползват масово, леките чуквания, ще е се ограничат (много често предизвикани от гледане в телефона, докато шофират).

Като допълнително оборудване Taigo предлага и IQ.DRIVE Travel Assist, а новата превантивна система за адаптивен темпомат рACC (автоматичен контрол на дистанцията с отчитане на данните за ограниченията на скоростта и маршрута от навигационната система) и за поддържане на лентата за движение Lane Assist се обединяват в едно с множество други функции и системи, за да формират асистираща система на ново равнище, която позволява полуавтоматично управление с ограничена от системата максимална скорост от 210 км/ч. При моделите с такава система, част от стандартното оборудване е и новият мултифункционален волан с капацитивни панели, които дават информация дали водачът държи волана с ръце при активен режим на IQ.DRIVE Travel Assist според изискванията на ЕС за автоматизирано шофиране Level 2.

Иначе всички версии на Taigo са оборудвани стандартно с асистиращи системи като Front Assist за наблюдение на зоната около автомобила, функция за аварийно спиране в градско движение City Emergency Braking и асистент за поддържане на лентата за движение Lane Assist.

Освен това при шофирането на темпомат постигнах максимално нисък разход – при относително равен междуградски път и 90 км/ч – 4,8л. На магистралата отново с темпомат - около 6л./100 км. Това постигнах с малкия двигател 1.0 л./110 к.с. Може да ви звучи слаба тази мощност, но с нея „превозих“ Коледа и Нова година, а както всеки знае, в тези празнични дни багажниците винаги са пълни.

В случая той предлага от 385 до 455 литра като се премести седалката – почти колкото T-Cross. Освен това, с тези цени на горивата, със сигурност по-икономичният двигател е за предпочитане.

Новият Taigo се предлага с три нива на оборудване - Life, Style и R-Line като могат да бъдат допълнително обогатени и персонализирани. Освен еднолитровия двигател за двете горни нива се предлага и 1.5-литров със 150 к.с. и отново DSG скоростна кутия, която горещо препоръчвам. Цената на модела за почва от около 38 хил. лв, но за около 48 хил. лв може да вземете по-мощния двигател, с повечето конски сили и почти цялото възможно оборудване.

Ами, успешно и безаварийно пътуване в 2022 г.! 

снимки: авторът