fbpx Да фокусираме погледа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да фокусираме погледа

Еволюция на революцията - така специалистите от Ford наричат най-новото дете на марката - новия Focus. Още след първите изминати 20-ина километра с колегите журналисти бяхме убедени, че и новият Focus ще има още по-голям успех от първия модел, който излезе на пазара преди шест години, с 4 милиона продадени автомобила в целия свят. През март вносителят на марката "Мото-Пфое" ни предостави възможност в двудневен тест до Хисар да изпитаме качествата на новото поколение Focus, като успяхме да пробваме широка гама двигатели.

 


Още на "първо четене" виждам, че Focus се отличава с характерен силует, подчертан от ъгъла на челното стъкло и спортния дизайн на задната част. По-ниската стойка допълнително подсилва усещането за силен спортист и динамична нагласа на автомобила.
Като цяло формата е нова и в същото време притежава характерните черти на запазената марка "Focus" - високо разположени задни светлини (така те трудно могат да бъдат нарушени, при леките градски инциденти, когато някой те "чукне" отзад), формата на страничните прозорци, предна решетка с характерен дизайн.
Високите задни светлини при всички модификации са дали възможност за най-широката багажна врата в сегмента. Така Focus разполага с голямо багажно отделение, в което не навлизат калниците на задните колела.

 


Интериорът предлага комфорт. Тъй като моделът, който караме е най-луксозното изпълнение на Ford - Ghia, се чувстваме като в лимузина. Шофьорската седалката се регулира във всички посоки, подлакътникът допълнително дава комфорт при шофиране, но сме изключително впечатлени от touch screen екрана - функциите на аудио-уредбата се командват само с леко натискане на елегантния син екран. Заедно с това те могат да се командват и от волана. Имаме и двузонов климатроник.
За един от тестовите маршрути избираме с. Старосел и посещение на тракийските разкопки на д-р Китов там. Караме модел с 1,6 л бензинов двигател. За огромно учудване междуселските пътища са положени със съвсем нова настилка, докато в самите села е буквално гробница (тъй като са общинска собственост е ясно, защо е така). Както и да е, преодоляваме off-road терена. За да стигнем до самата гробница, се вием по много тесен път. Прави впечатление, че автомобилът е много стабилен на завоите, а последната изключително стръмна отсечка взема без проблем.
Новият Focus се предлага с голяма гама двигатели, един от които е новият бензинов двигател на Ford 1.6 л. Duratec Ti-VCT, 115 к.с. Той използва напълно независимо управление на разпределителните валове за изменение на фазите на газоразпределение, като подобрява въздушния поток през двигателя и предоставя повече въртящ момент, а същевременно намалява средния разход на гориво до 5 %. Широката гама бензинови двигатели на фамилията Focus включва 16-клапанови двигатели с работен обем и мощност: 1.4 л (80 к.с), 1.6 л (100 к.с) и 2.0 л (145 к.с).
Focus се предлага и с дизелови двигатели Duratorq TDCi със системата common-rail - 1.6 л, 109 к.с и
2.0 л, 135 к.с. Двулитровия мотор тествах на връщане от Хисар. Останах изключително впечатлена от мощта и лекотата, с която се шофира. Този двигател предлага оптимален баланс между здрав въртящ момент при ниски скорости на двигателя с нисък разход на гориво. Предимството му е, че е оборудван с шестстепенна, ръчна трансмисия на Ford, а изпреварването дори и в по-кратки разстояния не те "изправя на нокти" дали ще успееш. Наистина се чувствх изключително спокойна с този модел.


Във Focus са интегрирани нови технологии например влизане без ключ (KeyFree) - директно взаимодействие с автомобила, за да бъде той отключен, без ключове; ветроупорно тонирано стъкло, което намалява с почти пет пъти повече нивото на слънчевата радиация - така се повишава значително ефикасността на климатичната система. Друг елемент са адаптивни предни светлини, които насочват лъчите на предните фарове така, че да бъдат на една линия с предните колела. В автомобила е вградена и безжичната технология, позволяваща свързването на мобилни телефони, персонални цифрови помощници и преносими компютри Bluetooth. o

Цената на Focus започва от 9 490 евро
(без ДДС)и достига до 17120 евро (без ДДС).