fbpx Първи мобилен автосалон „Кола на годината пътува” прекоси и акостира от двете страни на Балкана | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първи мобилен автосалон „Кола на годината пътува” прекоси и акостира от двете страни на Балкана

Първи мобилен автосалон „Кола на годината пътува” прекоси и акостира от двете страни на Балкана

Конкурсът „Кола на годината на България” е най-престижното автомобилно състезание у нас, което вече има 22 годишна история зад гърба си. Надпреварата се организира от Прес автоклуб „България” (ПАК), който е сдружение на българските автомобилни журналисти, чийто член съм и самата аз.

Тази година клубът ни организира съвсем нова проява, която целеше автомобилите, участвали в конкурса в настоящата година и такива, на които предстои да бъдат част от него, да „излязат” извън столицата и да бъдат видени отблизо от жителите и гостите на други градове в страната.
Така инициативата „Кола на годината пътува” измина над 500 км, като прекоси Балкана и навсякъде, където дългата колона премина, събираше погледите в буквалния смисъл.

 

Общо 31 автомобила от марките Peugeot, Volkswagen, Mitsubishi, Jaguar, Mercedes, Nissan, Renault, Dacia, MINI, BMW, Citroen, Honda, Skoda, Mazda, Alfa Romeo, FIAT, SsangYong , Isuzu, Toyota, Great Wall, Ford, Suzuki, Lexus, Volvo, Range Rover и SEAT станаха част от тази инициатива.

 

В ранното съботно утро потеглихме от офиса на лидера в авторепаратурния бранш фирма Лазурит 94 (която предния ден бе отпразнувала своя 25-годишен юбилей) на „Ботевградско шосе“ и се отправихме към село Чавдар. Всеки автомобил се управляваше от журналист. И ако можете да си представите, това е най-дългата автомобилна колона, която отстрани изглеждаше повече от впечатляващо.

Цялата кавалкада успяхме да съберем на високото било край селото в близост до неолитното селище, което е туристическа атракция, докато слънцето се оглеждаше в лъскавите возила, а туристите в региона не пропуснаха да запечатат с телефоните мощния керван.

Оттам маршрутът продължи към Панагюрище (внимавайте с път, защото има участък от 10-на км, който е в почти отчайващо положение) и малко преди Пловдив се включихме на магистрала Тракия посока Стара Загора, където беше първата локация за мобилен автосалон.

 

Всички автомобили наредихме в парк „ V октомври“ в Стара Загора в центъра на града, а лятното време доведе на централната алея десетки посетители. Допълнително в открития автосалон се включиха няколко нови модела, предоставени от местните дилъри на марките. Откритият автосалон предизвика истински фурор, като жителите на града имаха възможност да разглеждат подробно колите, да направят снимки, с които да участват за награди, а дори някои си тръгнаха със заявка в предстоящите седмици да се сдобият с нов автомобил.

 

Всеки модел бе представен от различни журналисти, а кулминацията бе викторина с въпроси за марките и моделите и десетки награди, предоставени от вносителите на автомобили. 

 

В неделния ден шествието продължи към Казанлък, а от началото на града бе предвождано от полицейски автомобил, който ни заведе до паркинга пред храма "Успение Богородично". Отново атрактивните модели, кратката програма и викторина събраха жителите на града на розите.

 

По подбалканския път, съпътствани от красивите гледки на планината, в неделния следобед пристигнахме в изключително красивия парк „Корминеш“ над село Челопеч, който разполага със специално изградена сцена, амфитеатрални трибуни и изключителна гледка. Мястото се оказа прекрасно и много удобно за разполагане на автомобилите.

 

Въпреки, че бяхме изминали почти 500 км, настроението продължаваше да е на ниво, а  момичетата от детска вокална група "Средногорски звън" към община Челопеч събраха искрени овации с музикалните си поп изпълнения. И тук последва викторина, на която бяха раздадени дузина награди.

 

Голяма част от автомобилите, които ще се надпреварват в „Кола на годината” 2020 ще могат да се видят на предстоящия автомобилен салон в София, който отваря врати на 12 октомври и ще продължи цяла седмица. А които ще са носителите на призове в отделните категории и този на голямата статуетка ще стане ясно през януари 2020, когато ние, журналистите от ПАК ще гласуваме.

 

Мобилният автосалон се осъществи и с помощта на OMV, като имахме възможността да тестваме специално създадените от компанията бензинови и дизелови горива MaxxMotion.

 

снимки: Тони Тончев