fbpx Сметката, моля! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сметката, моля!

Сметката, моля!

Test-drive

етикети

“Гасне ли Маздата?” – с усмивка ме попитаха в шоурума на марката, когато връщах автомобила след пробно шофиране. “Да, но бях в любопитно очакване именно на тази функция на новата Mazda 3 хечбек. Изключително “наточен” автомобил, който е оборудван със системата за намаляване на горивото и вредните емисии – i-stop.

Още с потеглянето на първа скорост се наложи да спра в градското задръстване и моторът угасна. Тишина. С натискането на съединителя, моторът се запали автоматично и продължих напред. В първия момент изпитвах леко притеснение дали ще потегля навреме, но задействането на мотора става за 0,35 сек. Повече от достатъчно – все пак не сме на пистата за F1. Така че, от динамиката на автомобила не е пожертвано нищо, напротив – дори тази компютърна реакция в много случаи е по-бърза от “заблеяните” действия на много шофьори.

За какво става въпрос?
Системата за изгасване на мотора при изчакване, е позната и от други автомобили. В случая разликата е, че двигателя няма стартер. Работата му се контролира от бордовия компютър. Когато мотора е изключен, от монтираните датчици в цилиндрите се подава информация към компютъра. Едно от буталата спира преди подаването на искра за запалване на горивото. При натискането на съединителя вторият цилиндър компресира сместа, която се запалва и всичко влиза в релси – на практика шофьора не усеща нищо от цялата сложна операция. Любопитното тук е, че i-stop системата влиза в действие, когато моторът достигне е загрял. Така че в студените сутрини няма да се възползвате мигновено от икономията. Като цяло обаче, в градския трафик, когато най-много загуби търпим именно от системата “тръгни-спри”, японското творение дава много добри резултати.

Извън града
Традиционно Маzda винаги демонстрира много добро пътно поведение. Усещането, че плътно, без никакви компромиси “следва” пътя е категорично и носи удоволствие, и сигурност. Едно от местата, където сравнявам поведението на различните тествани автомобили при висока скорост в завой, е магистрала “Хемус”, около Жерково в посока София. Често пъти там се налага да “озаптявам” скоросттта, когато съм в изпреварващата лента, поради доста сериозния завой (друг въпрос е, че нашите няколко магистрали имат доста опасни участъци именно като цитирания). В случая Маздата беше така куршум, който безотказно следва траекторията си. Впечатлена съм от двулитровия мотор, оборудван със 150 к.с. При изпреварване в много от случаите просто е достатъчно да подадеш повече газ, без да се налага да преминаваш на по-ниска предавка.
В новата тройка е работено по окачването, в резултат на което возията е по-мека. Също така е подобрена акустиката в купето и цялостния шум, който подсъзнателно много натоварва мозъка.

В купето
Когато влязох в купето усещането беше за скъп автомобил, който не е лишен от нищо. В същото време има спортна страст. Интерфейса на централната конзола е много приятен, а когато промениш силата на звука на аудиосистемата Bose, тънка синя линия по средата светва приятно. Модификацията има подгряване на седалки, круз контрол, климатроник, парктроник, сензор за дъжд, навигация и разбира се, огромен пакет от системи за сигурност. Един от забележителните елементи на автомобила е наличието на багажник, който изненадва с обема си. Въпреки, че поради компактните размери всеки би помислил, че "багажничето" ще поеме една компютърна чанта и още една пътническа. Напротив – обемът му позволява да се събере достатъчен багаж за едно семейство, което веднага поставя автомобила в редиците и на семейните автомобили.