fbpx Концерт за бас профундо* със специалното участие на Jaguar XE | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Концерт за бас профундо* със специалното участие на Jaguar XE

етикети

 
Въздухът се изпълни с онзи невероятно нисък звук, чиито поне 16 обертона започнаха да вибрират в стомаха ми. Музикалното ми ухо рядко е долавяло подобно нещо. Явно всяка частица трептеше със собствени честоти, за да се събере в цялостния хор наречен Jaguar XE – най-новото английско творение. 
 
Автомобилът буквално отлетя на пистата. В ръцете си държах волана на топ версията с 3.0-литров двигател V6 с мощност от 340 к.с. и въртящ момент от 450 Нм и суперчардж компресор. Този мотор има забележителното ускорение от 0 до 100 км/ч само за 5,1 секунди. Картината пред очите ми толкова бързо се сменя, че не усещам как 8-степенна трансмисия ZF 8HP върши своята работа. След правата отсечка отпускам педала на газта и натискам този на спирачката без особена сила, но табунът от коне рязко се озаптява. Впечатлена съм как действат. Замислям се, че всички тези качества са животоспасяващи в някой единствен момент, в който трябва да се измъкнеш от критична ситуация. Със сигурност всеки е изпитвал ужаса да натиска педала до ламарина, мозъкът да крещи „давай, давай!“ и още миг... Нещо като да бягаш насън. Определено с този Jaguar ще се измъкна. 
После на змейката е истинско удоволствие да се извивам покрай конусите. Воланът е супер директен и невероятно послушен, като че ли предугажда действието ми в следващата стотна от секундата. На съседната седалка до мен седи една от звездните личности в автомобилните спортове, който споделя:“Ако младежите надушат тази котка, доста други конкурентни автомобили ще има да го гонят“.
 
 
С този си модел Jaguar създава поредната звезда. Това е първият модел, разработен на основата на новата модулна автомобилна архитектура на Jaguar Land Rover с високо съдържание на алуминий. Тази изключително здрава и същевременно лека конструкция заедно с предното окачване с двойни носачи и заден мост с интегрална връзка е в основата на тази отличителна динамика на XE. Всъщност в автомобила е използват 75% алуминий, като 40% от него се рециклира. Всичко това веднага говори за олекотяване на автомобила, намаляване на вредните емисии и на разхода на гориво и дава отговор на тази изключителна динамика, която демонстрира Jaguar ХЕ.
 
Въпреки, че с този автомобил Jaguar иска да достигне до по-голям кръг от клиенти, традиционният лукс не е спестен. Купето предлага отлични нива на комфорт и простор. Всички материи и тапицерии просто излъчват усещане за висока класа. Новата информационно-развлекателна система на Jaguar InControl Touch е позиционирана централно с 8-инчов сензорен екран, който предоставя бърз достъп до всички функции и приложения за смартфон с операционна система iOS и Android.
 
 
Първи за Jaguar и за индустрията, лазерният head-up дисплей (HUD) на XE прожектира цветни изображения с висок контраст директно в полезрението на водача и е почти една трета по-лек от съществуващите TFT системи. XE е един от първите автомобили в сегмента, оборудван със стерео камера, която предоставя 3D изглед на пътя отпред и е в основата на системите за автоматично спиране (AEB) и разпознаване на пътни знаци. Ако системата установи опасност от сблъсък, на head-up дисплея излиза ярка индикация. Ако не бъде предприето действие, пълната спирачна сила, която е заредена предварително, се задейства автоматично, като осигурява предотвратяване или смекчаване на сблъсъка при скорости до 80 км/ч. Много често инцидентите се случват именно при такава скорост.
 
 
За първи път в модела се представя и системата за управление на сцеплението All Surface Progress Control (ASPC). Тя подпомага движението при заснежени и неопесъчени пътища и дори мокра трева, като функционира между 3,6 км/ч и 30 км/ч и се активира посредством превключватели за автопилот на волана. След задаване на желаната скорост, шофьорът само управлява, а автомобилът осигурява гладко пътуване без занасяне.  
 
Освен 3-литровият бензинов мотор, ХЕ се предлага и с турбокомпресорния 2.0-литров 4-цилиндров двигател с директно впръскване с мощност от  200 и 240 к. с. Изборът на дизелови Ingenium мотори е в 2.0-литров, 4-цилиндров с мощност от 163 и 180 к. с.
 
*бас профундо в музиката – най-ниският човешки глас