fbpx Пътуване с BMW серия 6 Гран Туризмо – като доза наркотик | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Пътуване с BMW серия 6 Гран Туризмо – като доза наркотик

В последните дни на 2020 г. съм зад волана на голям автомобил. Такъв, който е създаден, за да доставя удоволствие от дългите пътувания, които изминалата година за много хора останаха в списъка на несвършените работи. По обясними причини. Някак този голям автомобил обаче ме кара да се чувствам въпреки всичко доволна от изминалата Ковид година (може би защото не съм се срещала още лично с вируса), дава ми усещане за сигурност, стабилност и увереност, че ще преодолеем и това изпитание, в което продължаваме да живеем.

Давам си сметка обаче, че физическият комфорт, в който се намирам в купето, ми дава и психически, действа на подсъзнателно ниво, а и хубавото винаги се усеща интуитивно.
Комбинацията между комфорт при дълги пътувания и спортен дух, луксозна атмосфера в интериора и интелигентна функционалност, е уникална в сегмента. А профилът на тази автомобилна концепция не може да остане незабелязан, въпреки, че все още мненията се разделят в двата полюса. Лично аз, признавам, че и до ден-днешен BMWX6, от което тръгна тази линия, има място в автомобилното ми сърце. Затова и Гран Туризмо получава големите ми симпатии. 

Силна предна визия

Новите контури на бъбрековидната радиаторна решетка, която достига по-дълбоко и по-ниско в предната броня и свързаните с нея фарове осигуряват впечатляващо излъчване на предната част. 

Ниската графика на страничните прозорци, стъклата без рамки на четирите врати, достигащата до задната част линия на покрива, големият заден капак и активният заден спойлер, който се издига автоматично при скорост 120 км/ч. създават изключително внушителна визия на автомобила. Новото оформление и на задната част подчертават както силното присъствие, така и характерния спортен дух.

Сред новостите на GT-то са адаптивни Matrix LED фарове с адаптивни светлини за завой и незаслепяващи дълги светлини BMW Selective Beam. Докато пътувам в тъмното, не мога да спра да се възхищавам на „прожекторите“, които осветяват пътя ми до 650 м напред, все едно е ден. Категорична съм, че така може и цяла нощ да шофирам, без да се уморя. 

Яркият дизайн на светлинната графика се подчертава от двата, разположени един до друг L-образни елемента на дневните светлини. Външните елементи на дневните светлини поемат и функцията на мигачи. 

Интериорът, както може да се очаква, е висок клас лукс. Въпреки специфичната линия на покрива, която визуално може да наведе на мисълта, че пътниците отзад стоят с наведени глави, обемът в купето е разточително много. 

Новото BMW Серия 6 Гран Туризмо серийно е оборудвано с BMW Live Cockpit Professional, комбинация между напълно дигитално арматурно табло и контролен дисплей с диагонал по 12,3 инча. Огромен е, в първия момент дори стъписващо, обаче после осъзнавам, че това е правилната големина. Всичко на него се вижда перфектно, ясно и дори когато екранът е разделен с няколко информации едновременно, няма нужда да се заглеждате. 

Още по-изисканата атмосфера в интериора се осигурява и от оформените по нов начин бутони за управление на средната конзола с гланцирано черна повърхност, както и спортния кожен волан с подредени по нов начин мултифункционални бутони. Освен това серийното оборудване включва електрическо регулиране на предните седалки и кожена тапицерия Dakota. Налична е и масажна функция, която понякога ме разсейва, но пък при по-дълго пътуване е много добра, за да не се уморява и приспива шофьора, както и спътникът му.

Задните седалки са с електрическо регулиране на наклона на облегалката и кожено оборудване BMW Individual Merino. 

Багажникът е такъв какъвто трябва да бъде – огромен, 600л. Като тръгнеш на път да не се лишаваш от нищо. Ако се свалят седалките, въпреки, че не си представям да пренасяш хладилник или печка точно с този автомобил, достигат до 1800 л, но пък ако тръгнете за ски, спокойно може да ги съберете и в купето като свалите подлакътникът по средата и ги промушите. 

Продажбите на новото BMW Серия 6 Гран Туризмо стартираха през юли 2020 година, а производството е в завода на BMW в Динголфинг, заедно с лимузините от Серия 7 и спортните автомобили от Серия 8.

Както със серийния BMW Live Cockpit Plus, така и с опционалния BMW Live Cockpit Professional в BMW Серия 6 Гран Туризмо е оборудвано с BMW Operating System 7.0 и множество допълнителни дигитални услуги.

Всъщност автомобилите днес вече са половин компютър

Новата cloud-базирана навигационна система BMW Maps изключително бързо и прецизно изчисляване на маршрути и час на пристигане, актуализация на данните за трафика в реално време на кратки интервали (нещо супер полезно днес) и свободно въвеждане на текст за избор на навигационни цели. В новото BMW Серия 6 Гран Туризмо серийно може да се ползва и BMW Intelligent Personal Assistant с разширена функционалност. Със серийната интеграция на смартфони, освен Apple CarPlay в автомобила вече на разположение е и Android Auto. Новата функция Remote Software Upgrade позволява подобрени функции на автомобила или допълнителни дигитални услуги да бъдат инсталирани в автомобила „over the air“. Изобщо, колата ви е другият смартфон. 

Отделно през ключа, който също представлява малък смартфон, може да проследявате различна информация за автомобила.

Въпреки, че голямата част от феновете на BMW не са почитатели на модерните асистиращи системи, аз лично с огромно удоволствие ги ползвам винаги. В новата Серия 6 GT те правят още една стъпка по пътя към автоматизираното шофиране. Включеното в опционалния Асистент за шофиране Предупреждение при напускане на лентата вече има и обратно връщане в лентата чрез намеса на кормилото. Сред новите асистенти за завиване и водене в лентата е и активното навигационно водене по маршрута. Системата разпознава необходимите смени на платната въз основа на данните от навигационната система. Адаптивен контрол на дистанцията, взима под внимание както ситуацията на пътя, така и метеорологичните условия.

И въпреки, че шофьорският ми инстинкт не позволява да пусна волана, го правя, за да се уверя, че колата сама следва траекторията на пътя. След секунди обаче започва да ми напомня с различни сигнали, че това действие все още не е позволено. Поне докато не дойдат официални времена за него, иначе колите са готови (ако проява инат и продължа да не държа волата, накрая колата ще спре сама). 

Тестовият автомобил е с дизелов двигател, 640d Xdrive, 320 к.с. – караш стотици километри с един резервоар и пееш!

За мен шофирането е като доза наркотик (не че някога в живота си дори от любопитство съм пробвала какъвто и да е, но знам, че е пристрастяване). Въпреки, че пътуването със самолети вече стана лесно почти колкото с градски транспорт и много по-евтино отколкото с автомобил, си мисля, че доста хора ще започнат отново да избират по-дълги пътешествия с колите си, заради здравната си сигурност.

Затова и аз си пожелавам, при първа възможност да отпътувам някоя сутрин с BMW серия 6 GT към любимата ми Венеция (правила съм го 11 пъти, но пак искам!). Вечерта да ям пица някъде около Canale Grande, после нощна разходка до площад Сан Марко, на другата сутрин убийствена глътка ароматно кафе, а след това… накъдето вятърът и модерната навигация ме отвеят. Все на хубаво място ще е…:)