fbpx Новата А-класа - "Точно като мен" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Новата А-класа - "Точно като мен"

„Точно като теб”. С това закачливо послание на вратите ме посреща новата A класа. „Ама откъде ме познаваш, та преценяваш, че си точно като мен”, се усмихвам на себе си в петъчния следобед, обръгнала на всякакви рекламни слогани. Обаче я гледам стои една „изписана”, направена като че ли с един щрих, модерна, черното блести ярко отличаващо на слънцето (въпреки, че никак не обичам този цвят и си мисля, че в някой друг ще стои още по-арт). Хайде да тръгваме на разходка, за да се опознаем по-добре.

 

Паркирам пред едно от най-красивите и емблематични места в София. Следобедното слънце огрява храма „Александър Невски”, а златните кубета се оглеждат в предния плосък капак на автомобила. Тесните фарове, между които блести голямата хромирана трилъчева звезда, издължават силуета. Като опция радиаторната решетка се предлага и с оформление и оборудване AMG с хромирани щифтове тип “диамант”.
Задните светлини също са тесни, като така допълнително оптически разширяват задната част и я правят много мощна и здраво стъпила на пътя.

 

Потеглям из града, обгърната от лукса и тишината на модерното купе. Инженерите са отделили специално внимание на високата обща структурна устойчивост и на връзките между купето, окачването и шасито. Аеродинамичният шум също е чувствително понижен в сравнение с предходния модел и от Mercedes обявяват, че това е най-аеродинамичния модел на марката. Факт е, че дори и по-късно, когато на магистралата натискам педала, се чувствам като в изолирана капсула.

И ако дизайнът е умерено впечатляващ, то сърцето и душата на четвъртото поколение са истински революционни. Това, което истински впечатлява и вече е статут на премиум и високотехнологични автомобили от високия клас, са двата големи LCD екрана, които за първи път видях преди повече от година на обновената S класа (нали не забравяте, че сега обаче говорим за най-малкия Mercedes). В луксозния вариант всеки от тях е 10,25 инча, а базовият модел е със два 7-инчови екрана. В лявата част са оборотомера, скоростомер, данни за пътуването и автомобила, в лявата част инфо развлекателната система и навигацията. Като допълнение, лявата част е чувствителна на допир.

 

И стигаме до черешката на тортата. Свързаността е част от живота ни. Вече сме в света на IoT (Интернет на нещата), когато изкуственият интелект ще е в наша полза (поне вярвам, че така ще бъде) и всякакви умни приложения и системи се опитват (и ние с тях) да улесняват все повече бясното темпо живота ни. Новата A-класа е първият модел на Mercedes-Benz, който предлага изцяло новата мултимедийна система MBUX – Mercedes-Benz User Experience. Тя дава посоката на нова ера в комуникационната свързаност на Mercedes-Benz. Уникална характеристика на тази система е способността й да се самообучава благодарение на вградения софтуер с изкуствен интелект. Например, системата се научава, че сутрин в 8 ч. слушам новините на Дарик радио, а вечер обичам да съм в час с новите музикални хитове излъчвани по N-Joy радио. И в следващите дни започва да предлага да превключи само в тези часове на предпочитаните от мен радиостанции. И някак си ставаме близки с това персонално внимание… „Точно като мен…”, а?

 

Новата А класа разбира от две приказки само - "Хей, Mercedes!" и за разлика от малките деца или мъжа ми започва да слуша на мига. Чрез гласови команди мога да боравя с климатика, аудиосистемата.
Благодарение на приложението за смартфон на Mercedes me, сме навсякъде и по всяко време с новата A класа, а от него мога проверя състоянието на автомобила, да включа климатика и да подгрея или охладя купето и др.

Може да си създадете свой личен профил и при следващото сядане зад волана, автомобилът ще знае веднага какво да направи - системата автоматично регулира климатика, музиката и дисплеите по зададеното желание.

 

Както казах и по-рано малката А класа, взема доста функции от голямата S класа. Една от тях е полуавтономното шофиране, от което бях повече от впечатлена, когато го изпробвах на бизнес седана. Тук функцията Active Distance Assist DISTRONIC (активен асистент за дистанция, опция), включена в пакета за подпомагане на шофирането, може да регулира скоростта като преди завои, пресечки или кръгови кръстовища навалява. Функции като активния асистент за аварийно спиране и асистента за смяна на платната са в базовото оборудване. Активният спирачен асистент може да смекчи или изцяло да предотврати сблъсък с по-бавно движещи се, спиращи или спрели превозни средства и дори с пресичащи пешеходци и велосипедисти. (Честно казано все още никога не съм ги тествала в реални ситуации и се радвам, че продължавам само да ги описвам на приказка, въпреки, че именно с S класата ги изпитах на полигон – наистина тези системи могат да спасят човек, но по-добре да не ви се случва – дори и при пълно очакване какво предстои да се случи, стресът е сериозен). 

 

Като всяка жена, която винаги иска още и още, съм супер доволна от големия багажник - 370 литра – с 29 литра повече в сравнение с предходния модел. Благодарение на двусекционните задни светлини товарният отвор е с 20 cm по-широк от преди, а подът на багажното отделение е с 11,5 cm по-дълъг. Обемът в купето също е сериозен и сега четирима достатъчно едни пътници се събират без никакъв проблем.

 

Цените на новата А класа започват от 49 хил. лв. за  А160/109 к.с, 6-степенна автоматична скоростна кутия. Като в топ-версията А 250 4Matic, 224 к.с. със 7G-DCT автоматична скоростна кутия достига до 70 хил. лв.