Mercedes-Benz E-Class: между днес и четвъртата дигитална революция (ВИДЕО)

С новата Е-класа Mercedes се изстреля в други измерения. Един автомобил събрал в себе си последните технологични новости в автомобилната индустрия, красота и естетика, изисканост, характер на спортист и в същото време удоволствие от премиум возия.

Издълженият преден капак се влива в покрив с елегантна купе линия и плавно преминава в широка задница. Значително издълженото тяло на автомобила се отличава с къси надвеси, дълго междуосие, големи колела, модерна и стилна интерпретация на бъдещата дизайн линия. Вижте повече в следващото ВИДЕО.

Интериорът на новата Е-класа представлява истинска дигитална революция. Два дисплея от следващо поколение, всеки с диагонал на екрана от 12.3 инча правят впечатление на мига, защото подобно решение се появява за първи път. Те образуват дълга хоризонталната линия в интериорния дизайн. Единият дисплей е точно пред зрителното поле на водача, я другият разположен над централната конзола.

За първи път се появяват и чувствителни на докосване контролни бутони ('Touch Controls') в спиците на волана, които функционират приплъзване на пръста като при смартфон и позволяват на шофьора да управлява инфотеймънт системата, без да сваля ръцете си от волана.

В допълнение системата може да се управлява и с тъчпад, разположен на централната конзола, който разпознава и ръкопис и глас. И за да видите всичко това в реалност ви предлагам следващото ВИДЕО.

 

Новата Е класа идва и с нов четирицилиндров дизелов мотор инсталиран в E 220 d, 195 к.с. Той е претърпял изключителни подобрения и крайният резултат е много добър разход на гориво, който според техническите данни би трябвало да 3,9л/100 км. Това се постига, ако карате с около 100 км/ч. Признавам, че на магистралата не паднах под 160-170 км/ч, които просто не се усещат и резултатът ми беше 6,5л/км. Тук прибавяме и новата 9G-TRONIC /деветстепенната автоматична трансмисия, която бързо и неусетно сменя предавките.

Новата E класа е събрала в себе множество асистиращи системи, които преминават към следващата фаза в шофирането. DRIVE PILOT не само поддържа дистанцията до движещите се отпред автомобили, но за първи път може да ги следва при скорост до 210 км/ч. на магистрала или на извънградски път. Шофьорът се подпомага не само при натискането на педала за газта и спирачката, но и от кормилния асистент, дори и в по-сложни завои. Освен това, при скорост до 130 км/ч системата може да се ориентира дори и когато осевите линии не са ясни или изобщо липсват и да продължи да подпомага управлението на базата на околните автомобили или паралелни структури, например при път в ремонт.

Освен това тук се появява и първият по рода си активен асистент за смяна на летата. Базиран на радари и камери той подпомага водача при смяна на лентата при многолентови пътища и може да насочи автомобила в избраната от водача лента, напр. за изпреварване. Ако водачът активира пътепоказател за повече от две секунди, асистентът за смяна на лентата автоматично предприема смяна на лента, ако съседната е била разпозната като свободна. За огромно съжаление тестовият автомобил нямаше тези изключително авангардни системи.

 

Към асистиращите системи спадат и активен спирачен асистент с функция за кръстовища, кормилен асистент за избягване на сблъсък, Remote Park-Pilot – система, която позволява паркиране или отпаркиране на автомобила в гаражи или тесни паркоместа от приложение на смартфона и др.

Със сигурност това е само малка част от възможностите на новата Е класа. Това е от онези автомобили, в които ти трябва време, за да откриваш нови и нови функции и поведени, докато накрая се влюбите безнадеждно, ако случайно сте пропуснали любовта от пръв поглед.