fbpx DS 4 - естетиката на ръбовете (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

DS 4 - естетиката на ръбовете (тест драйв)

етикети

Докато съм паркирала пред магазина и избирам продукти, през витрината виждам, че трима мъже около 60-те оглеждат колата… Захвърлям всичко и изскачам, готова за разправия (дори не знам за какво) „Чакай сега да видим…“. „Какво ще видим?“, наежила съм се аз. „Спокойно бе, жена, какво скачаш, я виж каква красива кола имаш, не ти отива. Киро вика, че това е Ситроен, ама аз му казвам, че не е. Ма много е красива тази кола!“. Ох,...и аз изпускам парата…

Снимки: авторът

Красива е тази DS4. Дори и да не си особен фен на колите, те кара да се обърнеш, защото е много различна. Дизайн, който прави впечатление и привлича. Именно това е заложено в концепцията на марката, която има историческо наследство на модела DS на Citroen от 1955 г., а през 2015 г. се лансира, за да създава луксозни автомобили за хората, които искат да са различни и не се притесняват да заявят себе си смело (дори и да се наложи понякога да се обясняваш на трима мъже). Нещо като жена, която слага яркочервено червило, червени лачени обувки с висок ток и тръгва на поход за превземане на градската джунгла. Няма как да остане незабелязана.

Красивото лице на DS4 има специален нов светлинен подпис. Изключително тънките предни фарове включват системата DS MATRIX LED VISION, която съчетава матрични и насочващи се светлини. Те са допълнени от дневни светлини, съставени от два реда светодиоди от всяка страна (общо 98 светодиода). Калниците DS WINGS пък свързват предните фарове с радиаторната решетка, която прилича на авангардно триизмерно бижу на някой моден дизайнер, което всяка дама би искала да има. 

Профилът събира в едно плавност и остри линии. Ръкохватките на вратите се прибират, така че да не нарушават изваяните странични повърхности. Съотношението на каросерията към колелата с голям диаметър (включващи 20-инчово предложение с аеро вложки) е заимствано от концептуалния модел DS AERO SPORT LOUNGE и демонстрира мощно присъствие.

Отзад покривът се спуска много ниско до силно скосеното задно стъкло с емайлиран ситопечат. Задните калници разкриват здрав атлетичен външен вид с извивки и остри ръбове по каросерията, подчертаващи С-колоната, която има блестящо черно покритие, брандирано с интегрирана емблема DS Automobiles. Светлинният подпис отзад с тънките стопове, които създават отново триизмерна визия, е фантастичен. А двата правоъгълни ауспуха, завършени с хром са като обиците, които накрая една дама слага, за да блести отдалече.

DS 4 залага на елегантността, като доминиращ фактор, благодарение на множество детайли, хромирани щрихи, контрастни черни елементи, фини и  същото време категорични линии. Откъдето и да погледнеш автомобила, е пълно с ръбове, но толкова добре са овладени, че създават фантастично съвършенство. 

Интериорът е не по-малко впечатляващ. Очите в първия миг усещат, че говорим за висок клас автомобил. Материалите и видимо, и на допир са много качествени, а ромбовете доминират, но изключително елегантно. Виждаме много ювелирни изпълнения, вдъхновени от финото часовникарство. Вратите са тапицирани с кожа Nappa Criollo Brown и шарка „верижка на часовник”, а бутоните за стъклата кореспондират с логото на DS.

 

Линията на бордното табло, разположено високо, обединява бутоните за управление на климатика и DS AIR и създава невидими вентилационни отвори. Съчетанието между DS SMART TOUCH – 5-инчов сензорен екран, свързан с DS IRIS SYSTEM, и DS E-TOGGLE – компактният бутон за управление на автоматичната скоростна кутия, разположен върху централната конзола са друго произведение на изкуството. Като прибавим и елементи от кован карбон, просто „ухае“ на изискан лукс.

Металните бутони за бърз достъп до приложенията са практичен и дизайнерски акцент. 

Интересен е сензорният панел за жестов контрол до различни функции на автомобила, който се намира между предните седалки. С движение на пръста върху екрана му може да се избират приложенията или функциите. Освен, че го пробвах, повече не ми влезе в действие, но като още едно бижу в интериора, може да мине. Казано иначе, не мисля, че е много функционален, още повече, докато шофираш. 
Бутонът за стоп/старт е на място, което може и да не откриете. Чак на третия ден свикнах къде се намира, но пък се вписва много добре в целия централен панел.

Усещането за хармония в купето е подчертано от амбиентното осветление, което може да се настрои цветово според настроението. Акустичната среда се осигурява от комбинация от 690-ватовата аудиосистема FOCAL ELECTRA с 14 високоговорителя плюс шумоизолиращо странично стъкло, което е нововъведение в сегмента. 
Усещането за хармония в купето е подчертано от амбиентното осветление с възможност за персонализация, чиято индиректна цел е да акцентира върху допълнителните характеристики и да допринесе за цялостното усещане за спокойствие. Акустичната среда е осигурена от комбинация от 690-ватовата аудиосистема FOCAL ELECTRA с 14 високоговорителя плюс шумоизолиращо странично стъкло, друго нововъведение в сегмента.

Двукратен шампион във Формула Е през 2019 и 2020 г., DS Automobiles залага на  електрификацията. Новата версия на платформата EMP2, на която е изграден автомобилът, без да прави компромис с използваемостта и багажното пространство, създава място ново поколение plug-in хибридни двигатели. DS 4 E-Tense залага на  4-цилиндров двигател с турбокомпресор и мощност 180 к.с. в комбинация с електрически мотор с мощност 110 к.с. и скоростна кутия e-EAT8. Така се получава обща мощност от 225 к.с. Той се захранва от по-ефективна батерия с нови, по-компактни клетки с по-голям капацитет, като осигурява електрически пробег от над 50 километра – напълно достатъчен за ежедневно градско придвижване. Моделът се предлага също и с две бензинови версии със 130 или 180 к.с.,

Ускорението не е нещо особено, 7,7 секунди до 100 км/ч, но управлението на този автомобил е елегантна наслада. Имам усещането, че плувам леко и ефирно. Причината за това е системата DS ACTIVE SCAN SUSPENSION, ексклузивно за сегмента, която използва камера. Разположена в горната част на предното стъкло, тя вижда и предвижда неравностите в пътната настилка и предава данните на компютър. С четири сензора за положение и три акселерометъра системата управлява независимо всяко от колелата. Използвайки информацията, която получава, тя прави окачването по-твърдо или по-меко според това, което се изисква. Резултатът е именно този комфорт, който усещах, независимо от състоянието на пътя.