fbpx Новото Sorento - най-добрата KIA досега (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новото Sorento - най-добрата KIA досега (тест драйв)

етикети

Безспорно последните години са успешни за KIA и моделите, които излизат имат ясен пазарен успех. Дизайнът се промени в позитивна посока и направи автомобилите ярко отличими, все повече технологии се внедряват, добро пътно поведение, добро ценово позициониране. Но категорично мога да кажа, че новото Sorento e най-доброто произведение създавано до момента от KIA. С този модел марката влиза буквално в четвъртата дигитална революция и носи в себе си всички елементи на най-последните автомобилни иновации, дори тези от премиум брандовете.

Тестовият автомобил, който имам на разположение е с дизелов мотор 2,2, 202 к.с., 4WD, 8-степенна автоматична скоростна кутия, 7 места.

Не смятам, че е нужно да налагам мнение за външния вид на автомобила, защото дизайнът е много индивидуално възприятие, но в случая мисля, че тази нова, модерна визия ще се хареса на голямата час потребители (то е като с хубавото вино – дори и нищо да не разбираш, ще познаеш кое е хубаво и качествено). Новият модел е резултат от съвместната работа на екипите в Корея, Европа и Северна Америка. Неслучайно дизайнерските екипи са съставени от хора от различни континенти и раси именно, за да може да се създават визии, които биха получили одобрение на максимален кръг хора.

По-стилен от всякога, екстериорът на Sorento наистина е впечатляващ - отсечени линии и обемни повърхности, емблематичната фамилна решетка, която влезе в автомобилната история като „тигров нос“ има изключително модерни линии и много елегантно прелива в интегрираните предни светлини. LED Фаровете също носят подписа на ‘тигрово око’, а комбинацията с LED дневни светлини във формата на обърнат бумеранг и LED фарове за мъгла придава правят цялата тази предница красива, модерна, мощна, категорична.

Сядам на шофьорската седалка и направо ахвам – наистина това е най-красивото интериорно купе на KIA. Имам усещането, че пред мен са интегрирани едновременно смартфон, смарт телевизор, ноутбук – но изключително елегантно, без да е натруфено и обрамчени с черен пиано лак. На централната конзола е разположен голям контролер, който е новият прочит на скоростния лост, след него контролер, с който се избират различните режими на движение, както и различните терени.

Връщам погледа отново към интегрирания в таблото двоен дигитален дисплей и иновативна инфотейнмънт система. Огромният 12.3” дигитален инструментален панел е окомплектован с навигационна система с 10.25” дисплей. Многобройните функции в автомобила могат да бъдат контролирани чрез докосване от удобно разположени бутони от двете страни. Стандартно се предлага и аудио система с 8" дисплей, докато всички инфотейнмънт системи позволяват пълна смартфон интеграция с Apple CarPlay и Android Auto.

Масивният волан също малък компютър, от който се командват всички необходими функции по време на движение. Пред очите ми, на предното стъкло се прожектира с брилянтно читаема информация. Готова съм да тръгна, но давам за миг задна скорост и на големия екран задната камера прожектира с прекрасна видимост, а едната му част имам видимост от птичи поглед.

Намествам се на удобната седалка с тапицерия изработена от висококачествена Nappa кожа и съм готова да потегля. Давам ляв мигач и очите ми се отварят широко – на таблото пред мен на мястото на скоростомера се отваря камера, която прожектира мъртвата точка. Първоначално чак не схващам, а след това, като потеглям и вече по-активно ползвам мигачите, установявам, че това е мега добро решение.

В петък привечер измъкването от София е тест за нервите, затова включвам адаптивния круизконтрол и отпускам собствените си нерви.

Имам интелигентен асистент за ограничение на скоростта, автопилот с функция за тръгване и спиране, система за следене на пътната лента, подпомогнати и от система за предупреждение при загуба на внимание. Дето се казва, от мен се иска само един волан да държа. Наистина това е голямо улеснение в трафика, който в 6 следобед е във върховата си форма.

Най-сетне съм на магистралата. Технология на КИА за автономно шофиране от ‘второ ниво’ - Lane Following Assist (Асистент за поддържане лентата на движение) контролира ускорението, спирането и управлението от волана в зависимост от колоната превозни средства отпред чрез използването на външни сензори за поддържане на безопасна дистанция. Асистентът за поддържане на лентата функционира при скорости от 0 до 180 км/ч. Знам, че трябва да изпробвам още една страхотна функция, но я оставям за другия ден и за широко пространство, за да не рискувам с експеримента.

 

Sorento е първият автомобил на КИА в Европа, оборудван с Remote Smart Parking Assist (асистент за дистанционно автоматично паркиране), който дава възможност дистанционно да придвижите автомобила си в и извън паркомястото. Например, когато е паркиран в тесни пространства или е ситуиран твърде близо до съседния автомобил и няма как да излезете от него, защото някак сте забравили манекенската си фигура в миналото, чрез дистанционното от ключа от разстояние изтегляте автомобила напред. Системата спира автоматично колата при разпознаването на друг автомобил, колоездач или пешеходец зад превозното средство.

И тъй като Sorento предлага отлични възможности за бягство към природата благодарение на автоматичната система 4х4 отивам към планината. За късмет ме възнаграждава с голяма кошница гъби. Докато я оставям в багажника, разглеждам 7-те седалки (на български това означава важното ДДС).

Не липсват удобства и за пътниците от 2-ри ред, които имат 2 USB устройства, интегрирани в облегалките на седалките от 1-ви ред, докато пасажерите от 3-ти ред могат също да се възползват от пригодените за тях захранващи модули, както и собствена настройка на климатика. И в никакъв случай последният ред седалки не са за кошница с гъби или за домашен любимец. Те са пълноправни седящи места.

Уморена съм от обиколката из планината и сядам, преди да потегля. Оставам очарована от амбиентния звук на аудиосистемата BOSE, който ме пренася на различни места и спомени – море, гора, уюта на дъждовен ден. И тъй като съм в планината и есенната вечер започва да се спуска, просто „запалвам“ камината, отпускам се на удобната седалка и… съм вкъщи. Днес повече от всякога „вкъщи“ има огромна стойност.

Снимки: авторът