Да усетиш силата

Преди няколко месеца мой познат, който кара RAV4, сподели, че автомобилът вече му е "слабичък", въпреки че е много доволен от него и с нетърпение чака новата мощ на NISSAN - Pathfinder, който най-щял да му пасне. Попита ме, дали съм успяла да го карам, и съвсем наскоро представителите на марката предоставиха тази възможност на журналистите.


Теренът за тест бе подбран специално off-road и бе всъщност съвсем малка част от трасето на off-road шампионата, който минава край
гр. Срелча. Все пак предимството на тази голяма машина са именно в преодоляването на сложни терени.
Само при един първичен оглед на джипа, в човек остава усещането, че машината ще се справи и с много сложени места, но в същото време не липсва комфорт на купето. Той е висок, с широко междуосие, оборудван със 17' джанти, което внушава усещане за стабилност. Имах възможност да мина с него около три километра, но в тежки терени понякога тези километри се минават с часове... Е, в нашия случай не беше така, но все пак имаше интересни моменти - преодоляване на доста дълбоки коловози, трапове, няколко по-силни наклона, както и сериозен страничен наклон, не бяха никакъв проблем за машината. Дадох си сметка, че всъщност, ако на човек не му е жал (защото цената започва от
62 586 лв. с ДДС), а винаги машините "дават фира" по екстериора), с този джип може да се премине цялото трасе на най-голямото off-road състезание у нас "Ком-Емине". Споделям го от личен опит, защото две години поред съм го минавала.


Все пак не бива да се забравя и 50-годишният опит на NISSAN в производството на 4х4. Добрата проходимост на Pathfinder се дължи благодарение на

електронното включване на задвижването 4х4 All MODE
Диференциали с ограничено приплъзване за двата моста, електронен високоламелен междинен диференциал позволява на Pathfinder да осигури максимално добро задвижване, независимо от терена, по който се шофира


Само чрез един бутон на централната конзола може да се избере режим на шофиране. Вариантите са напълно автоматично разпределение на двигателната сила между 4-те колела, блокаж 50:50 на 4 задвижващи колела, с възможност бързи и бавни скорости.
За сух път е добър режимът на автоматично разпределение на двигателната сила между
4-те колела, като по този начин натоварването е върху задните две колела, докато електрониката не прецени, че е време да включи и предният мост.
На автоматичен режим мощността се разпределя като от 100% на задните се прехвърля до 50% на предните и 50% на задните, с цел да се оптимизира сцеплението.
Режимът 4H блокира предния мост в положение 50:50, което позволява преодоляване на препятствия в тежък терен. Предвиден за екстремни условия режимът 4L (бавни скорости) осигурява сцепление, с помощта на което може да се излезе от трудна ситуация, ще изкачи и най-стръмния склон, като се използва максимумът от моторната спирачка. Върху трудни терени, диференциалът с ограничено приплъзване прехвърля мощността върху колелата, които имат по-добро сцепление.
Освен сложните терени, Pathfinder предлага комфорт на семеен автомобил. Той е със 7 седалки, но чрез различни конфигурации може да се промени разпределението в купето.
Прибирайки пътническите седалки от 2-ри и 3-ти ред, се освобождава пространство с дължина 2,8 м, обем до 2091 см3 и товароносимост до 605 кг. Предното табло предлага 3 места, където могат да се приберат вещи, а жабката е на 2 нива.
Pathfinder е оборудван с 2,5-литров двигател, Common Rail дизел, с мощност 174 к.с. и максимален въртящ момент 403Nm.

Скоростната кутия е 6-степенна ръчна или автоматична с 5 предавки и възможност за ръчна смяна.

Същият ден за малко имахме възможност да покараме и съвсем новото чудо на NISSAN - Murano, за който ще ви разкажа в следващия брой, когато сваля спортните дрехи и обуя високите токове, защото с него минаваме в класа на лукса. Сигурно сте го видели, защото по нашите пътища вече се движат няколко такива коли, които отдалеч правят впечатление с нестандартния си дизайн.

Facebook comments