fbpx Range Rover Evoque - Фатално привличане II (+видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Range Rover Evoque - Фатално привличане II (+видео)

Още с първата си поява преди 8 години Range Rover Evoque привлече фатално всички и за тези години от съществуването си стана абсолютен бестселър от семейството на Land Rover. Спомням си, когато с колегите ми направихме първия тест драйв на абсолютно новия тогава модел и триумфално преминахме в колона по „Царя” (по жълтите павета на София). Буквално имаше извити вратове, а когато спрях на светофара на „Раковска”, един колега от съседната колона свали стъклото си и не се сдържа да ми каже: „Влизаш направо с бутонките с тая кола!”. С бутонките не знам, но е факт, че този модел влезе в гаражите на много клиенти – само с нашия блок има цели два екземпляра (!).

Да видим дали сега второто поколение на Range Rover Evoque ще постигне същото фатално привличане? Аз мисля, че има сериозни възможности в тази посока. Факт е обаче, че ако в първообраза дизайнът беше уникален, невиждан и абсолютно неповторим, днес  дизайнерите на модела много са го доближили друго култово творение в семейството - луксозния Velar (признавам – влюбена съм в него!). В същото време обаче Evoque носи своя индивидуалност, която го отличава. Тънките матрични LED фарове чертаят много елегантна светлинна графика отпред и отзад. Масивната предна броня и плетеницата на предната решетка съвкупяват нахална, но интелигента визия с изтънчена емоционалност. Дръжките на вратите, както и при Velar се прибират, така че да се образува гладка повърхност.

 

Новият Evoque вдига летвата и по отношение на проходимост върху всякакви терени в сектора на компактните луксозни SUV автомобили с уникално съчетание на офроуд възможности и усъвършенствани технологии, за да осигури сцепление върху всякакви повърхности и при всякакви условия. Дните преди теста бяха изключително дъждовни и въпреки слънчевия ден, теренът се оказа доста подгизнал, хлъзгав и лъжлив.  Системата Terrain Response 2, която е налична като стандартно оборудване за първи път при новия Evoque си казва думата – тя съчетава интелигентни сензори и амортисьори с променлива твърдост, които следят пътните условия на всеки 100 милисекунди. Ние си караме, тя си мисли вместо нас – просто сме избрали контролера на режим off-road. Иначе общо са налични четири режима - Комфорт, Пясък, Трева/Чакъл/Сняг и Кал за оптимизиране на проходимостта.

 

Този автомобил може и реката да преплува като максималната дълбочина на газене от 600 мм може се следи с опционалните сензори за газене. Ултразвуковите сензори във външните огледала от своя страна измерват точно дълбочината на водата, която се извежда на централния сензорен екран. Само дето с такъв луксозен автомобил някак не си представям да го вкарвам в ролята на амфибия. Но от друга страна с промяната на климатичните условия и все по-честите водни препятствия по улици и пътища, точно тези възможности могат да се окажат едни от най-полезните.

Като цяло на Evoque много повече му отива да ме закара до красивия хотел в подножието на Пирин, където все още последните заснежени върхове се оглеждат в предния капак.

 

И тук идвам до комфорта в купето, където цари пълен комфорт, модернизъм, т.нар. „редукционизъм” (изчистване на дизайна) и усещане за лукс. Широкият централен панел, в чиято среда са монтирани един под друг двата сензорни 10-инчови сензорни екрана с висока резолюция на мултимедийната система Touch Pro Due (както при Velar) дава усещането за простор. Той допълнително се увеличава от огромния панорамен покрив.

 

Технологична новост е централното огледало за обратно виждане, което с натискането на бутон се превръща в екран – така може да видиш какво се случва зад колата и буквално нито една блондинка няма право да каже „ми не видях колчето отзад, затова го бутнах”.
Друга новост е технологията ClearSight Ground View, която е реализация на концепцията на Land Rover за прозрачен преден капак, осигурявайки по-голяма видимост под автомобила при движение по неравен терен. 

 

На борда има Apple CarPlay и Android Auto, които дават достъп до приложенията на смартфона чрез мултимедийната система, както и 4G точка за Wi-Fi, която позволява едновременно да се свържат до осем устройства.
Новият Evoque има наченки и на изкуствен интелект - самообучаваща се технология разпознава водача от неговия ключ и когато той приближи автомобила, тя го приветства с подготвена позиция на седалката и волана. Могат да се запаметят до осем профила.

Седалките са изключително комфортни – меки, поемащи тялото, но не и прекалено разлети – точно толкова, че да не усетя умора дори и след горския офроуд.
Evoque вече е с по-дълго междуосие, което осигурява допълнително пространство от 20 мм за коленете на пътниците на задните седалки и респективно повече място за багаж, което сега е увеличено с 10% (591 литра).

 

Тестовият ни автомобил е оборудван с новия 2,0-литров турбодизелов двигател Ingenium/180 к.с., който е в съчетание с 9-степенната автоматична скоростна кутия на ZF. На магистралата държим перфектна скорост и въпреки, че сме четирима в купето с четири куфара, не се усеща никаква тежест. Е, още по-динамичен е 2,0-литровия бензинов турбомотор/249 к.с., който е за тези, които обичат да чувстват power във всеки един миг от живота си. Цената на автомобила започва от 72 000 лв. с ДДС.