fbpx Три soul кифли | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият KIA Soul

Три soul кифли

От цял месец чакаме това пътуване към морето. Нагласили сме се в пъстри летни цветове, а градусът на настроението е много повече, за разлика от този, на въздуха в София. Отиваме за три дни, а сме помъкнали багаж като за три седмици (съвсем нормално за три кифли). Точно изпълваме обема от 354 л – ако пътува семейство с дете със сигурност няма да стигне мястото. Но пък под пода на багажника има три ниши, в които удобно могат да се наредят по-дребни предмети и торбички. Чувстваме се като героините от „Сексът и града“ - ще превземаме света, различни сме, защото сме се настанили в най-новото автомобилно попълнение в автопарка у нас – KIA Soul – кубичното авангардно возило, което кара доста хора да се обръщат. Заглеждаха ни и полицаите – на три пъти до излизането от София ни спряха (автомобилът ни беше с временни номера и това предизвикваше съмненията им:). Мисля си обаче, че ръбовете винаги се набиват повече от меките форми. Затова пък след всяка среща с органите на пътния ред, се разделяхме с още по-приповдигнато настроение. А в култовия Лозенец вечерта ни очакваше концерт на Васко Кеца в най-новото заведение в курорта – клуб „Ретро“.

Преди пет години (декември 2009 г.) бях сред журналистите, които първи участвахме в световния тест на изцяло новото творение на корейската марка във Валенсия, Испания. Тогава останах много приятно изненадана от автомобила, който може да се нарече и еднообемен ван, хечбек или кросоувър (но без вариант 4х4). Сред палмите, портокаловите дървета и океана, кубът се вписваше отлично. Колегите ми (мъже) бяха леко скептично настроени, а един каза – „Ъх, кифленска история!“. Вярно, че този модел не можа да се превърне в култов за марката, но си остана различен и категорично разпознаваем. Но нали и най-големите модни дизайнери създават модели, които 99,9% от хората не биха носили, но им се впечатляват и тайничко си мечтаят да ги имат.

Ние обаче с удоволствие се понесохме по магистралата. Трябва са призная, че интериорът на Soul е претърпял качествен скок и това е може би най-сериозната промяна в автомобила. За разлика от външните кубични форми, вътре всичко е много омекотено и изпълнено с овали и кръгове (много напомнящи за MINI). Пълна промяна е настъпила в централната конзола, която сега е много по-елегантна. Скоростният лост също е по-стилен, къс, с много хубава околожка и идва точно на място – едно леко протягане на ръката от високо позиционираните седалки и го стигаш. Дизайнът на вратите също съдържа кръгли елементи. На волана има доста копчета, на които са изнесени различни функции (преди ги нямаше). Супер яко решение са цветните просветки във вратите, които вечерно време се виждат много добре. Това, което веднага прави впечатление са качествените материали – на целия борд, вратите и тапицериите, които са много по-приятни на допир (в предното поколение пластмасата определено евтинееше). Като казах тапицерии, едно от големите предимства на модела, е неговата персонализация – възможностите за избор на десени, цветове и аксесоари е сериозен. Нашият автомобил бе решен в бежово, което според мен не се връзваше с екстериорния бял цвят, но всичко е въпрос на вкус. При Soul със сигурност бъдещия собственик ще може да постигне най-доброто за него решение.

Според моите приятелки возията беше много приятна. Те се чувстваха отлично. Като цяло е малко по-твърда, но подобрена спрямо първото издание. Веси, която седеше на задната седалка сподели, че имала достатъчно място, а тя не е от манекенски тип. Все пак виждах, че колената и са на милиметри от предната облегалка. Като цяло обаче усещането ми беше за простор и обем в купето и факт, че над главите ни имаше достатъчно „въздух“.

Това, което ме учуди бе по-сериозният разход на гориво. Дизеловият мотор 1,6л./128 к.с. се оказа доста лаком и поглъщаше по 9 л на 100 км. Затова може би си има и някои обяснения – автомобилът беше чисто нов – едва на 500 км, кубичната форма определено не е от аеродинамичните и особено отзад тази форма предизвиква завихряне, което дърпа. Като прибавим и екзотиката на стъкления покрив, който обаче дава допълнителни килограми, по-големите джанти и автоматичната скоростна кутия нещата в конкретния случай може и да имат обяснения. А може би и ние все още не бяхме влезли в елегантна лятна форма и допълнително натежахме на ситуацията?:) Въпреки всичко пътното поведение е много добро. Автомобилът стои сигурно на пътя и всеки, който избере да бъде различен, няма да съжалява.