fbpx AUDI RS e-tron GT - тишината на мощта от 647 конски сили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

AUDI RS e-tron GT - тишината на мощта от 647 конски сили

Тази пролет затаихме дъх пред един автомобил, който променя представите и усещанията за придвижване на четири колела. Елегантното купе с четири врати, което съчетава дизайн на скулптура, изваяна на един дъх и мощно задвижване с динамика, която те изстрелва в други измерения, буквално събра погледите на всички. Този модел бележи прехода към една нова ера - това е Gran Turismo на бъдещето. Бъдеще, което е електрическо.

снимки: Светослав Ханджийски

Като хора, които обожават да пътуват и да срещат предизвикателства, имахме привилегията да седнем зад волана на това Audi, каквото никога не е имало досега, в неговата топ версия RS. С модела e-tron GT марката показва колко емоционално и впечатляващо е бъдещето на мобилността. Ще ви споделим малко цифри, които са повече от впечатляващи, а ние пристъпихме с много респект към този елитен, расов красавец.

Държахме в ръцете си поводите на уникалните 598 конски сили, които в режим Boost достигат до 647 и изминават от 0 до 100 км само за впечатляващите 3,3 секунди. А по-интересното е, че цялата им електрическа мощ я има налична още в първата секунда. Знаете ли какво е усещането, когато натиснете рязко педала до дъно? Като на онези влакчета в Disney, например, които изстрелват адреналина до нива, които трудно можеш да си представиш.

Два мощни електрически двигателя се грижат за задвижването на четирите колела и осигуряват това впечатляващо представяне. Напълно електрическото GT има пробег с едно зареждане до 487 км по WLTP. Разбира се, от изключително значение е как се шофира - ако включите на спортен режим и здраво натискате педала, доста по-малко километри ще можете да изминете. 800-волтовата батерия с 85 кВтч нетен енергиен капацитет обаче има способност за екстремно бързо зареждане - само пет минути са нужни за осигуряване на пробег от 100 километра. На достатъчно мощна DC станция може да се постигне зареждане на батерията до 80% за 23 минути.

Екстериорът на Audi e-tron GT го превръща в същинско динамично произведение на изкуството. Всяка линия и повърхност тук е на мястото си - започвайки от предните фарове, които могат да бъдат лазерни светлини, до големия дифузорен елемент в задната част на автомобила. Всеки детайл е съвършен, а аеродинамиката все едно се надпреварва с вятъра - коефициентът на обтекаемост е едва 0,24.

На борда се срещате с мултимедийната система MMI Navigation plus, която поддържа високоскоростния стандарт за пренос на данни LTE Advanced и интегрира WiFi-Hotspot за всяко външно устройство. Навигационната система прави предложения за цели на основа на изминати отсечки, а изчислението на маршрути става и онлайн, благодарение на сървърите на HERE, които информират за трафика в реално време.

Спортен дух и комфорт - това са двете класически коронни дисциплини на един автомобил от типа Gran Turismo. Типично за спортните модели на Audi, арматурното табло е ориентирано към водача, а оформлението създава усещане за простор и свобода. Позицията на седене е спортно ниска, а между двете седалки отпред има широка централна конзола. Въпреки скосения дизайн, задните седалки предлагат завидно място и за възрастни пасажери.

Audi e-tron GT предлага специално композиран за модела звук e-tron Sportsound (серийно при RS e-tron GT), който включва две управляващи устройства и усилвател в багажника. Те създават отделни звуци отвън и вътре в автомобила, които се разпръскват с по два високоговорителя отвън и отвътре. Като основа за дигиталния звук се използват оборотите на електромоторите, моментното натоварване, скоростта, както и други параметри. На тази база се възпроизвежда синтетично създаден звук, който пресъздава работата на електрическото задвижване по автентичен начин и във фини нюанси.

Категорични сме, че електрическият спортен Audi e-tron GT не е за всеки. Той е насочен към най-взискателните почитатели на автомобилите с афинитет към върхово представяне, устойчивост, дизайн и високи технологии. Но сме категорични, че всеки трябва да знае и види това произведение на автомобилната индустрия. Защото любовта няма граници, а разстоянието между мечтите и реалността се нарича действие.

Локация: СПА Хотел Белчин Гардън