fbpx Новият изгрев на Toyota Corolla (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият изгрев на Toyota Corolla (тест драйв)

Всички знаем приказката „Старата песен на нов глас”. Само че в случая и песента и гласът са доста променени и модернизирани, така че да звучат в синхрон с модерното време, в което живеем. Toyota Corolla, най-продаваният модел в света изгря отново едновременно в три силуета, за да отговори на всички изисквания на всекидневието и уикенда, като комбинира удоволствието от шофирането, практичност и ниски разходи, идващи от самозарядната хибридна технология на Toyota.

Основна промяна в новата моделна гама на Corolla е разработването на моделите върху новата платформа Toyota New Global Architecture (TNGA) GA-C, която не само дава на модела превъзходно пътно поведение и повече сигурност, но и дава дизайнерска свобода за изграждане на индивидуален облик на всяко едно купе.

Новото моделно семейство има широка и ниска стойка за по-динамичен дизайн, която обаче се различава при спортния и компактен хечбек, елегантния и многофункционален Touring Sports и изтънчения и престижен седан повече от когато и да било.

Всички нови автомобили, базирани на платформата TNGA, поставят приоритет върху най-високите стандарти за активна и пасивна безопасност, като са внедрени усъвършенстваните функции и системи на най-новата технология Toyota Safety Sense.

 

Аз имам възможност да пътувам със седана, който веднага ме впечатлява с новия си екстериор – първата ми мисъл е „какъв хубав и практичен бизнес седан”. Някак сме свикнали, че бизнес автомобилите са именно с такава издължена линия, която дава усещане за стабилност и уравновесеност. На мен ми харесва и предната визия, която изразява т.нар. дизайнерска философия Under Priority Catamaran. При оформлението на предните ъгли на каросерията двойните ръбове сякаш притискат решетката, а тънката горна решетка има триизмерен дизайн и се свързва с горната част на заострените фарове, които следват линиите по страничните части, за да подчертаят силуета на автомобила.

 

Дизайнът на задната част следва този на предницата чрез динамичното оформление на бронята и обърнатата трапецовидна форма на капака на багажника. Специфичните за седана задни светлини са свързани чрез хромирана лайстна, което допълнително подчертава широката стойка на модела.

Общата височина е намалена с 20 мм, с точно толкова по-ниска е и повърхността за товарене в багажника, а височината на предното стъкло е редуцирана с 35 мм. Така автомобилът има по-нисък център на тежестта и съответно повече стабилност на пътя.

 

Впечатлява ме и простора в купето – мястото наистина е…”просторно като в седан”. Кокпитът е  изцяло нов, като за първи път при Toyota приборното табло вече е и дигитално. С отлична видимост е новият 8-инчов тъч дисплей.

Воланът е масивен, добре „ляга” в ръцете, а седалките са широки и удобни. Определено прави впечатление изпълнението на детайлите и качеството на материалите, а дизайнерски решения като пиано лак и матиран хром правят цялостния изглед елегантен и изискан.

 

Новият седан идва и с новата система за безопасност Toyota Safety Sense 2.0, която обединява различни елементи. Сред тях е системата Pre-Collision System (PCS), която използва лазерни сензори и камера, и засича евентуални предпоставки за произшествие с други автомобили или препятствия, като пешеходци, велосипедисти или модните водачи на тротинетки. Тя сигнализира на таблото с червен сигнал и също подава звука. Ако шофьора не реагира на предупрежденията, системата автоматично прилага спирачно усилие, за да предотврати или намали последствията от евентуален сблъсък.

Много практичен е асистентът за разпознаване на пътни знаци следи, който ги изобразявайки на централния TFT дисплей. Чрез камера, която идентифицира пътните ленти, системата за предупреждение при напускане на пътна лента държи в правия път.
Фино настроен е и адаптивният круиз контрол (изключително любима моя функция), който спазва дистанцията спрямо предния автомобил и при дори и минимално изпускане на вниманието може изключително много да помогне, за да не се сблъскате. Част от системата са и автоматични фарове – друга много полезна функция за всеки шофьор .

 

Toyota Corolla идва в хибриден вариант с нов 1.8-литров бензинов 4-цилиндров двигател, два електромотора-генератора, вариаторна скоростна кутия и комплект никел-металихидридни акумулатори, които са поставени под задните седалки. Така общата мощност на хибрида е 122 к.с. Всъщност 1,8-литровата хибридна система е същата като при Prius или C-HR, но с някои малки промени по настройките, за да стане задвижването „по-рафинирано“.

Силата на хибрида е особено практична в града, където батерията се зарежда чрез системата за рекуперация при спиране. Само на ток могат да се изминат около 5 км при не повече от 50км/ч и все пак по-равен терен. Може да се избира между три режима на шофиране – нормален, еко и спортен, като при всеки се променя работата на воланът, скоростната кутия, реакцията на педала на газта, климатикът и т.н.

Според официалните данни средният разход на автомобила е 3,4л/100 км. Аз постигнах 4,3л/100 км, при нормално шофиране (ок. 130 км/ч н магистралата) и то без особени усилия, което наистина е впечатляващо. А и както винаги съм казвала и сега потвърждавам, че подобен тип автомобили с хибридно или напълно електрическо задвижване коренно променят стила на шофиране и определено правят много по-внимателни и спокойни шофьорите.