The New cube

Може би повече от всякога почеркът на великия Пикасо днес се превъплъщава в най-новото творение на Сitroеn с артистичното име - С3 Picasso. Когато погледнеш меките, кубични форми, съчетаващи ретро нотки с креативен дизайн, веднага забелязваш, че това е съвсем нов модел, готов с пълна сила да атакува сегмента на изключително модерните днес еднообемни автомобили.
Имам личен сантимент към Ситроен С3 (както го наричам “радостта от живота”, заради слогана, с който беше лансиран модела през 2002 г.). С любопитство очаквах да видя какво ще покаже Picasso-то, въпреки че, както казах, изобщо не трябва да се гледа на него като наследник на тройката. Първо съм впечатлена от цветовете - най-вече от тревното зелено и още по-любимия ми син електрик. Няма как да остана равнодушна и към 16-цоловите нископрофилни гуми с декоративен, приличащ на четирилистна детелина дизайн.

Без да искам правя сравнение с 3-ката. Посреща ме същото приветливо купе, но имам още повече въздух и... огромен панорамен покрив (това е като опция, а моделът, който управлявах, е най-високото ниво на оборудване Exlusiv, 1,4 л/95 к.с., бензин). Като говоря за простор, останах впечатлена от видимостта от шофьорското място -
предносто стъкло е огромно и е в три части. Забележителното е, че страничните колони не пречат по никакъв начин. Това е проблем, който може би за първи път виждам перфектно решен в този клас автомобили. Видимостта се засилва и от това, че бордовият компютър с цялата сервизна информация е позициониран в центъра на таблото и не пречи на погледа. В същото време по никакъв начин не се разсейваш, ако погледнеш към големите дигитални цифри на скоростта. Всичко е изчислено перфектно.


На таблото има две много удобни ниши за дреболии. Отгоре му е разположена кутия, в която събрах лаптопчето, на което пиша тези редове. Всъщност “тайниците” са много и за всеки. Чекмедже има под шофьорската седалка. Жабката пък може да охлажда (в по-високото ниво на оборудване). В облегалките на предните седалки е вградена масичка, самолетен тип и като връх на сладоледа е оборудвана с лампичка за четене! В багажника също има ниши и мрежи за закрепване.


Като говоря за място трябва да кажа, че отзад има три равноправни места, чиито седалки могат да се плъзгат в рамките на 15 см за удобно настаняване на различни габарити. Сгъването им пък е много лесно и тогава се образува равен под с багажника. А широкият отвор на вратата и липсата на праг правят товаренето много лесно. Под кората на багажника, обаче има още място за багаж. За любителите на зимни спортове е предвидена ниша за ски в задната седалка, коята е удобна и за превозване на дълги предмети.
Шофьорската седалката е позиционирана високо и е много удобна, а централният подлакътник идва съвсем на място. Изключително умно, той се регулира на две нива, според височината на шофьора (благодаря, че сте помислили и за тези, които са 1,60 м). Усещането е, че съм в малко джипче.

Да шофираш това Picasso е удоволствие. Както при С3 и тук воланът е с невероятно серво. Имаш усещането, че сам се върти, лек като перце. Няма по-голямо удобство за еквилибристичните маневри понякога в града. Да не говорим за паркирането. А за още по-голямо улеснение има и парктроник. На магистралата при по-висока скорост “лекото перце” добива нужната твърдост и сигурността при управлението е категорична. Приятно е, че автомобилът, с който бях, има и крузкронтрол, както и ограничител на скоростта. Сигурността се допълва от още много ситеми като ABS, ASR (система против приплъзване на колелата при спиране), ESP, REF (оптимизира налягането на спиране на задните колела).
C3 Picasso се предлага с два бензинови и два дизелови икономични мотора 1,6 л /90 и 110 к.с.

Facebook comments