fbpx Dacia Extreme - за всяко място и всеки вкус | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Dacia Extreme - за всяко място и всеки вкус

Dacia изпраща третото тримесечие на годината с ръст от 13,57% или 2023 продадени модела. Ако няма някакви специални сътресения (видно живеем в свят, който буквално всеки ден се променя и то често в недобра посока), то този възходящ тренд може да се увеличи до края на годината. Всеки модел на румънската марка е успешен и намира отличен прием на пазара. Dacia държи лидерството в сегмент В, където са Sandero и Jogger, който стана и Автомобил на годината 2023. Безспорен лидер е и при електрическите автомобили с модела Spring, а в С-SUV сегмента се нарежда на второ място с Duster.

За да даде още повече възможности на клиентите си, на Автомобилния салон в Брюксел през янура 2023 г. Dacia представи ново ниво на оборудване, наречено Extreme, тогава налично само за електрическия модел Spring. Сега вече това ниво е  налично и за Sandero Stepway и заменящо лимитираните версии Extreme на Jogger и Duster.

Близо до природата

Концепцията за това ниво произхожда, че Dacia e за хора, които обичат да бъдат сред природата, обичат предизвикателствата и често достигат до места, където другите не биха отишли. Аз имам няколко такива познати, които лятно време катерят върхове, а вечер спят в палатка, защото „броенето на звездите в планината те пренася в друг свят“. Е, модерното време на удобствата лично мен ме е разглезило и спането в палатка наистина би било „Extreme“, но всяко нещо с годините. И въпреки това, бих преживяла няколко летни нощи на открито, още повече със специалното предложение на Dacia Sleep Pack - част от новата гама аксесоари InNature, за което още преди година видяхме първото му представяне в Париж и ви показах и за което ще разкажа по-долу.

Ненатрапчиви, но елегантни декорации

За новото оборудване Dacia създава и нов екстериорен цвят: кедровозелено за Stepway, Jogger и Duster и син "Stone" за Spring – и двата близки до естествените природни цветове. За да има обаче нещо свежо, прибавя меднокафяви елементи върху капаците на страничните огледала и капачките на джантите, меднокафяв надпис Dacia върху вратата на багажника, изписване на модела в меднокафяво върху релсите на покрива. около фаровете за мъгла, а Duster получа и меднокафяв шнорхел. В долната част на вратите има декорация с топографски дизайн, както и B-колоните.

д

Тези контрастни, но ненатрапчиви декоративни елементи продължават и в интериора. Меднокафяви елементи върху панелите на предните врати и около вентилационните отвори, меднокафява облицовка около основата на скоростния лост и такъв шев на скоростния лост при Duster е меднокафяви елементи около навигационния екран на Spring.

Моделите получават нова сива тапицерия MicroCloud, която покрива панелите на вратите и седалките (при Stepway, Jogger и Duster), както и арматурното табло (при Stepway и Jogger). Тази материя е с много добра износоустойчивост, лесна е за почистване, прилича на кадифе и е мека и приятна на допир. Така че, дори след обикаляне из гората и планината, дори и с мръсни и кални дрехи да седнете в автомобила, лесно после ще почистите седалките.

Предните седалки имат релефно лого, гумените стелки са с топографски дизайн на първия ред

По-мощен и с повече пробег електрически двигател

С лансирането на новото ниво на оборудване Spring Extreme, Dacia предлага и новия двигател ELECTRIC 65 със 65 к.с./48 kW, който е наличен само за това оборудване. С него автомобилът може да измине до 220 км в смесен цикъл и 305 км в градски цикъл. Двигателят ELECTRIC 45 с 45 к.с./33 kW обаче ще продължи да се предлага за ниво на оборудване Essential.

Jogger – първият хибрид на Dacia

Dacia интегрира и първия си хибриден двигател в Jogger, за който също през пролетта на 2023 г. ви разказахме. Той обединява 1,6-литров атмосферен двигател и два електрически двигателя (двигател с 50 к.с. и високоволтов стартер-генератор), развиващи общо 140 к.с. комбинирани с автоматична електрическа скоростна кутия с четири предавки, свързани с двигателя с вътрешно горене и две предавки, свързани с електрическия мотор. Батерията е капацитет 1,2 kWh. Средният разход, ако не се правите на състезатели, което за тази кола изобщо не е концептуално, (не че не може), е около 4,8-5.0, което за седемместен автомобил е отличен.

Спалня и палатка за приключенци

Както и по-горе споменах за приключенците е т.нар. Sleep Pack, който се лансира с Jogger. С него само за минути купето може да се превърне в спалня с матрак с размери 190 см x 130 см. Комплектът включва двойно легло, което може да се сглоби за по-малко от две минути, дори и от жена, рафт и кутия за съхранение и тежи по-малко от 50 кг. Този пакет може да се ползва като се махне третият ред седалки.

Когато капакът е на място, комплектът е скрит и Jogger изглежда като обикновен 5-местен автомобил. Интелигентното проектиране на дървената кутия гарантира, че зоната за съхранение (220 л) може да бъде достъпна по всяко време, независимо дали комплектът е инсталиран или не. Капакът може да се използва като рафт, когато е на място.

Тази настройка предлага достатъчно място за главата от поне 60 см., така че да не страдате от клаустрофобия. Допълнително мястото за къмпингуване може да се увеличи с палатка, когато багажникът е отворен и така да имате достатъчно място за столчета и маса. С това решение трудно бихте направили ваканционно летуване, но за един уикенд със сигурност може да избягате някъде сред природата. Или пък, ако мъжът ви е запален рибар и се отдаде на хобито си, ще има чудесен комфорт за преспиване край язовира или реката. Цената на целия комплект с леглото е 4000 лв., а на палатката 950 лв.