fbpx Готови за новия социално-дистанциран живот с Mahindra GOA PIK-UP (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Готови за новия социално-дистанциран живот с Mahindra GOA PIK-UP (тест драйв)

Въздухът жужи, отвсякъде се чуват машини - косачки, пръскачки, резачки. По дворовете хората садят новата реколта (тази „корона“ накара все повече хора да оценяват предимствата на селото, а хората от парника ми споделят, че тази година като никога много рано са свършили разсада за доматите…). Гледам машини вървят и по полето. Пълни ми се душата като усещам този живот.

 

За гъби в планината

Пристигам на селската ни къща подходящо оборудвана – с новото издание на легендарния индийски пикап - Mahindra GOA PIK-UP PLUS. Първият комшия, който ме вижда веднага ме пита – „Какво е това? Не мога и да го прочета?!“.

- Махиндра, бай Никола, това е най-големият производител на трактори в света и на автомобили в Индия. Модерна машина за полето и градините.

Цъка с език, ама виждам, че му харесва. И понеже настава някаква социална шумотевица, се показва и бай Илия, който е зевзек по характер: “Ехе, ти направо с легена пристигна да береш. Ела първо, а ти дам една мотика, пък после ще видим колко ще събереш в това корито. Пък ако нямаш работа, дай да прекараме овцете до горния овчарник“.

А-а, не, веднага парирам мисловно – много ми е лъскавич пикапа, че да ми го ожулят с копита овцете. „Ще ходя в планината за гъби, няма да ми остане време“, му отговарям аз, а бай Илия е отворил широка беззъба усмивка. С една дума, разбрахме сеJ).

 

GOA Pik-Up се предлага за първи път на европейския пазар през 2005 г. и вече 15 години е високо ценен заради своите здравина и надеждност. Ще прекара стадото без проблем, ще натовари и един тон ябълки от биоградината до село, ще се справи и с черните пътища по планината или просто ще ме заведе до някоя тайна поляна край планинската река, където можем да изкараме цял ден. Нали сега е време за социална дистанция и опознаване на България.

Работно момче

 

„Работното момче“ се предлага в две версии - с единична или двойна кабина (какъвто е моделът от теста), с 4х4 задвижване с раздатъчна кутия на Borg Warner и 6-степенна ръчна скоростна кутия. Под предния капак има 2,2-литров дизел мотор със 140 к.с. и 330 Нм. В никакъв случай не можем да говорим за някакво ускорение, а шумът в кабината показва, че не е от лъскавите лайфстайл пикапи, с които по-скоро се демонстрира социален статус, а просто наистина е работяга.

 

Аз съм се настроила да е по-зле пикапа, обаче съм приятно изненадана – няма дрънчащи ламарини, а тресенето е в рамките на поносимото. Материите в купето дори са изненадващо добри, тапицериите на големите предни електрически регулируеми седалки с отделни подлакътници са приятни, а с големите бутони отстрани и дори тези на тъч екрана би се справил и бай Илия с големите си напукани от работа пръсти. И тук идват още екстри като възможност за навигация, круиз контрол, многофункционален волан, автоматичен климатик, интелигентни фарове със сензори, завиващи светлини, два гнезда за зареждане на устройства. Все пак това е машина за съвременни хора, а последните два месеца ни накараха да се дигитализираме и модернизираме още повече. Все пак и на село има интернет!

 

Основната сила на всеки пикап са по-трудните терени, по които с лек автомобил или лъскав SUV, човек не би минал. Затова тук на помощ идват понижаващите предавки, които се активират чрез въртящ се контролер, механичния блокаж на задния диференциал, клиренс от 210 мм, серийният асистент за изкачване и слизане по наклон. И за лов в по-затънтени гори става, пък и глигана ще се събере в товарния отсек, който при двойна кабина (в случая) е 1,5м или 2,3 м при единична. Практично решение е предпазната решетка зад задното стъкло, която е част от серийното обзавеждане, както и пластмасовото корито, което с маркуча се измива за няколко минути. Като екстра се предлага и хард топ от фибростъкло, както и ролбар.

 

Най-големият плюс

Най-големият плюс на Mahindra GOA е цената. Тя стартира от 43 990 лв. за модификацията с единична кабина, а показания модел е топ изпълнението S10 с двойна и е с цена 49 790 лв. Като махнете 20% ДДС, цифрите придобиват съвсем друго изражение.

 

След като в последните два месеца прекарах социалната си дистанция на селската ни къща, категорична съм, че за един живот тук е необходима именно такава машина – постоянно има какво да се прекарва – и тежко, и дълго, все има на някой съсед да помогнеш, когато пазаруваме в най-близкия град обикновено се събира планина от стоки, вещи, уреди. Ами наесен бидоните с гроздето?

 

Почистването на товарния отсег е много лесно, благодарение на вътрешното пластмасово корито, а куките отвън дават възможност здраво да се укрепи товарът

 

Снимки: авторът