fbpx Mercedes-Benz предлага S класа с одобрено автономно шофиране до 60 км/ч | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Mercedes-Benz предлага S класа с одобрено автономно шофиране до 60 км/ч

Mercedes-Benz е първата автомобилна компания в света, която отговори на всички изисквания на регламента на ООН UN-R157 за системи ниво 3 на автономно управление. Германската федерална служба за автомобилен транспорт (KBA) издаде първото в света одобрение на подобна автономна система на DRIVE PILOT на Mercedes-Benz. По този  начин германските власти проправиха пътя за въвеждането на условното автоматизирано шофиране в международен план там, където позволява съответното законодателство. Германия беше и първата страна в света, която регулира условното автоматизирано шофиране през 2017 г. и разреши в своя Закон за движение по пътищата системи ниво 3 на автономно управление.

След полученото одобрение и още през първата половина на 2022 г. клиентите на Mercedes-Benz в Германия ще могат да си купят новата S-класа със система DRIVE PILOT. 

На подходящи участъци от магистрала и където гъстотата на трафика е висока DRIVE PILOT може да предложи да поеме управлението, първоначално до законово разрешената скорост от 60 км/ч. Активирането на системата става от волана със специални бутони, разположени отляво и отдясно над вдлъбнатините за палеца. Когато системата е активна, DRIVE PILOT контролира скоростта и разстоянието и без усилие насочва автомобила в неговата лента. Тя взема предвид профила на пътя и събитията, възникнали по маршрута и пътните знаци. Системата също така реагира на неочаквани пътни ситуации и се справя с тях самостоятелно, например чрез маневри за избягване в рамките на лентата или чрез спиране.

DRIVE PILOT разчита на сензорите на серийния пакет Асистиращи системи, но включва и допълнителни сензори, които Mercedes-Benz смята за незаменими за безопасно условно автоматизирано шофиране. Те включват LiDAR, камера в задното стъкло, микрофони, специално за разпознаване на сини светлини и друга сигнализация от превозни средства със специален режим на движение, както и сензор за влага при колелата.

DRIVE PILOT облекчава водача и му дава възможност да използва допълнителни функции на централния дисплей, които по принцип са блокирани по време на шофиране, като например онлайн пазаруване или преглед на електронна поща. Одобрението на системата от германските власти се отнася и за флагмана на електрическите автомобили на Mercedes-Benz - EQS.

Първоначално DRIVE PILOT Mercedes-Benz ще може да се използва на 13,191 километра магистрален път в Германия. Интензивни тестове на системата се провеждат и в САЩ, и в Китай. Технологията ще бъде представена постепенно на всички пазари, където е приета съответната правна рамка за условно автоматизирано шофиране.