fbpx Шведски темперамент | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шведски темперамент

Volvo S60

Шведски темперамент

 
Оставих го да ме изпревари и го хванах за „перде“. От 150 км/ч. за секунди го догоних и достигнах 180, а той явно реши, че ще се гоним и дръпна още напред. Стигнахме 200! Volvo-то стоеше като залепено – усещането е за невероятна стабилност, която няма как да изгубиш... Само че, моята психика в такива моменти започва да губи сигурност и много бързо влиза в границите на разумността. В България подобни скорости могат да се развиват само на няколко места, останалото е игра „Vabank”, на която аз не съм почитател. Върнах се на умерените 150 км/ч и имахме чувството, че много бавно се движим. Намалих на 100 – направо спряхме, оборотите бяха под около 1300. При равен терен с около 130 км/ч. оборотомера показваше 1500 об/мин., което е повече от забележително. Имам чувството, че в ръцете си имам мек пластелин, който от проста топка за секунди моделирам в чудовище, което след това превръщам в красива роза и т.н. Изключително приятно ми е да съм зад волана на улегнал тип автомобил, който носи модерна и силно емоционална душа (мисля, че много си приличаме). 
 
Горните изпълнения си имат обяснения – Volvo S60 e с новото поколение 4-цилиндров двулитров мотор, носещ наименованието DRIVE. Икономичният и в същото време мощен D4/181 к.с. е оборудван с каскадна система за принудително пълнене с два турбокомпресора. Новост е и осемстепенната автоматична трансмисия, която работи почти неусетно. За да усетиш преминаването към горна или долна предавка трябва да насилиш специално шофьорските сетива. Наслагването на звуците от този съвършен акорд води до пълна хармония, която отчита повече от отлични резултати по отношение консумацията на гориво – според данните средният резултат трябва да е 4,2л/100 л. Аз постигнах 5,1 л/100 с шофиране над умереното. 
 
Пълната гама на революционните  4-цилиндрови двигатели ще се видят в новото поколение на XC 90, сега вече някои от тях се предлагат в бензинов или дизелов вариант при седана S60 от средния клас. 
 
Ускорението от 0-100 км/ч. става за 5,9 секунди. Системата против приплъзване и пробуксуване DSTC дава стабилност, която се допълва от векторното разпределение на въртящия момент в завой. Затова пътуването по планинските завои беше истинско удоволствие, граничещо с настървение по време на състезание. 
 
Освен изключителното удоволствие при шофиране, което би усетил и такъв, който няма опит, окото също остава привлечено от красивите и елегантни линии на новото S60. Силуетът рисува формата на купе, с нисък покрив, който се скосява елегантно към задната част. 
 
Красивите LED светлини правят разпознаваем автомобила отдалеч. Предната решетка вече е по-голяма и визуално се увеличава още, защото липсва рамката. Така погледнат отпред, автомобилът излъчва още повече мощ. 
 
Специфичният подпис на задните стопове, изписването на Volvo на задния капак и двата правоъгълни хромирани ауспуха говорят за масивен и здраво стъпил на пътя автомобил.
 
 
Интериорът почти няма промени, освен новите спортни седалки, които много добре обхващат тялото. Централната конзола носи духа на абсолютно изчистен дизайн, съчетан и завидна ергономичност и техно излъчване. Изцяло дигиталното приборно табло се чете изключително лесно. Новост е стрелка в дясно, която показва използваната в момента двигателна мощност.
 
Може би първият синоним, с който се свързва шведската марка е сигурност. За огромна радост не ми се е налагало да ползвам по-“хард“ системите, които се включват, когато няма друг изход. Може би най-интересните са системата City Safety, която спира автомобила вместо водача, ако се наложи и предпазва от тежки градски сблъсъци. Революционната Pedestrian detection технология пази пътниците и пешеходците. Аз лично до сега не съм чула някой в България да се е „похвалил“ с тестването им и дано да не чуя. 
Но американската агенция за пътна безопасност отлична модела като най-безопасен премиум спортен седан сред останалите в класа. Със сигурност това е доказателство за постиженията на Volvo, чиято амбициозна програма е до 2020 г. да няма нито един инцидент с техен автомобил. 

Facebook коментари