fbpx Промяната дойде! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Промяната дойде!


След като имаше доста различни мнения за дизайна Renault Megane II, третото поколение, което вече е на пазара променя коренно линията. То дава усещането за спортен и динамичен модел, който дори само визуално е “стъпил” здраво на пътя. И двете версии - хеч и купе имат собствени черти, които акцентират върху сигурността и ергономията на автомобила.


Ще пътуваме с хеч-а по подбалканския път към Копривщица. Дизайнът наистина ни допада много и съчетан с червения цвят ни подготвя “бойни подвизи”. Е, трябва да признаем, че уникалният оранжев цвят на Coupe и агресивният му вид ни привличат много - предната решетка с два въздухоотвора е “захваната” с хромирана рамка, а в центъра е още един отвор за въздух с форма на обърнат трапец, издържан изцяло в черно. Но на това ще се радваме после...
Интериорът е много приветлив и има достатъчно място, въпреки че отвън автомобилът изглежда компактен. Арматурното табло е променено - съчетава аналогов оборотомер и дигитален скоростомер, на който се появява и информация за круз контрола, ниво на гориво, температура, светлини за отворена врата. Седалките са много удобни и обвити със специални омекотяващи материи, като могат да се настройват, а височината на предните седалки може да се променя със 7 см нагоре и надолу - така дори и миньончетата ще се чувстват удобно! Внимание е обърнато на педалите - спирачката е отдалечена с още около 10 мм от педала на газта. Освен това педалът е с 30 мм по-широк, за да се улесни преместването на десния крак от газта на спирачката при спиране.
Веднага прави впечатление, че моделът се предлага с високо базово ниво на оборудване, което е характерно за по-високите класове на марката. Тук има автоматична ръчна спирачка, която се активира при изключване на двигателя и отпуска щом се подаде леко газ, карта “свободни ръце” за достъп до автомобила и стартиране на двигателя, автоматично заключване на вратите, след като шофьорът е излязъл от автомобила. За първи път специално за модела е разработена аудиосистема 3D Sound и Bluetooth® Plug and Music с 8 високоговорителя. Акустичната среда е много приятна, шумовете са сведени до минимум.

Бързо свикнахме с удобствата. Достигаме до острите завои около селата Долно и Горно Камарци. Скоростта ни не е от най-разумните, но Megane сам я позволява. Държи се перфектно - демонстрира стабилност, която не винаги може да усетиш в този клас коли. Това е така, благодарение на много показатели - широка следа отпред и отзад, ъгъл на накланяне, който е по-добър от средния за класа. Внедрена е и нова подрама, при която се използва двойна цилиндрична връзка за свързване с шасито. Напълно е нов серво усилвателят на волана, който позволява прецизно влизане в завои. Тук ще добавя, че моделът е олекотен с 8 кг спрямо предния. Ето защо Megane стои здраво на пътя.

Новият Megane се предлага с два дизелови мотора - 1,5 л/ 105 к.с. и 1,9 л/130 к.с. С мощност още при ниските обороти и икономия на гориво. Този със 130 к.с. дава среден разход от 5,1 л/ 100 км. У нас автомобилът ще се предлага само с един бензинов мотор - 1,6 л/110 к.с
С поглед към екологията - 95% от елементите на новия Megane могат да бъдат рециклирани в края на живота на автомобила, а почти 12% от пластмасите в него са произведени след рециклиране.