fbpx Италианска еволюция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Италианска еволюция

етикети

Запазеният лейбъл “Italia” e символ на красота и естетика. Затова всичко, което по някакъв начин е докоснато от “ботуша” носи особен заряд. Един от символите на Италия е и марката Fiat. Моделът Punto Evo дефилира на автомобилното изложение във Франкфурт миналата есен, а в първите слънчеви дни на дългоочакваната пролет, българските журналисти имахме възможност да усетим автомобила в реална пътна среда.

Името Evo само говори за себе си – следващ етап в еволюция на модела

Не можем да отречем външната красота докато оглеждаме автомобила, преди да прекосим София точно от единия до другия край. Нови са предната и задна броня, като предната броня се различава в зависимост от версията. При спортното ниво е с шестоъгълна решетка с тъмна линия и логото на Fiat, а версията Comfort Line е с хоризонтална решетка с хромирана линия.
В задната броня е интегрирана табелата на регистрационния номер, логото на Fiat, което представлява и дръжка за отваряне на багажника. А в логото на Punto, в стилизираната буква “T” е вградена точка, която е в различен цвят в зависимост от двигателя. Тя е червена за мощните двигатели (135 к.с. 1.4 MultiAir Turbo и 120 к.с. 1.6 MultiJet), зелена за двугоривните и черна за останалите двигатели.
Симпатично, закачка в италиански стил...

Самото купе е много “приятелско”. Комбинацията на контрастните ламинирани материали, които се различават по цвят в зависимост от избраната тапицерия и ниво на оборудване. Спортните натури няма как да не оценят например червения борд. Материята отгоре на таблото също е нова и приятна на допир (всъщност нали знаете, че за жените едно от най-важните качества при избора на автомобил е усещането при допир). Лакираната централната конзола привлича вниманието. На волана са изнесени функциите за управление на аудиосистемата.
В седалките са използвани иновативни материали и осигуряват по-добра ергономия.

Да прекосиш София до известна степен е изпитание на нервите, въпреки, че ако трябва да съм съвсем честна – движението днес няма нищо общо с екшъна преди две години. Въпреки това опънати нерви не липсват. Нашият модел е оборудван с малкия 1,4 л, бензинов мотор 77 к.с. Поведението в града е добро – вярно нямаме излишен “power”, но напълно достатъчно за градска концепция. При извънградското движение по магристралата за да изпреварим се налага да минем на по-долна предавка и шума от мотора ни идва в повече.
Съвсем друга е “песента на мотора” при дизела. Гъвкаво поведение, бързи реакции, нисък шум.

Всъщност Evo предлага широката гама двигатели, които да отговарят на всякакви претенции. Тук се включват второто поколение 1,3 Multijet двигател и 1,4 MultiAir – технология, разработена от Fiat Powertrain Technologies, която ще бъде приложена във всички двигатели на Fiat Group Automobiles.
Впечатление обаче прави бензиновият MultiAir двигател, който предлага повече мощност и въртящ момент, а в същото време намалява разходът на гориво и вредните емисии. Той се предлага се в две мощности - 105 к.с. и 135 к.с. На практика разликата е огромна със същия стандартен бензинов мотор.
Моделът предлага и Start&Stop системата, която изключва двигателя при по-продължителен престой в задръствания и води до икономия. Също така в помощ на шофьора е и индикаторът за смяна на предавките.

Интересни са двата двугоривни двигателя (бензин/метан и бензин/газ). „Зелените” автомобили са оборудвани с 1,4 8v Fire двигател, 77 к.с. произведен от Fiat Powertrain Technologies и специално проектиран за работа и с двете алтернативни горива.
Версията на метан харчи под 8 лева на 100 км. Punto Evo Natural Power осигурява и преход от повече от 1000 км при смесен цикъл и над 1200 км при извънградски цикъл. Максималната скорост е от 156 км/ч, а ускорение от 0 до 100 км/ч за 16,9 секунди.
Версията на пропан-бутан има забележителна автономия от 1500 км при извънградски цикъл и 50% по-ниски експлоатационни разходи в сравнение с бензинов двигател.