fbpx Новият Dacia Duster - голямата промяна (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Dacia Duster - голямата промяна (ВИДЕО)

Test drive, Атина, Гърция

Новият Dacia Duster - голямата промяна (ВИДЕО)

  

Докато зимата пристигна с целия си разкош в София, ние отлетяхме към слънчева Атина, която ни посрещна с пролетни температури – 19 градуса. Красивите крайморски гледки и безкрайните черни пътища, с които е опасана цяла Гърция бяха избрани за терен на международния тест драйв на новия Duster. Бестселърът на Dacia, който от първата си поява преди 7 години, има 1,1 млн. продадени екземпляри, идва със сериозна промяна и още по-сериозна заявка за гарантиран клиентски интерес, обусловен от факторите, които ще спомена по-долу.

 

„Чуваш ли колко е обезшумено купето?!”- това е първата ми реакция, когато потегляме с колегата и музикалното ми ухо е „атакувано” от тишината. Направо не мога да повярвам, каква промяна има. (Винаги си спомням едно драматично пътуване до морето с първия Duster, когато буквално ми гръмна главата от шумотевицата в купето). В новия модел е работено много сериозно по този въпрос – използвани са абсорбиращи звука материи и специални изолации, шумоизолиращо предно стъкло, които са довели до този качествен скок.

Следващата ми реакция е свързана с возията – пътуваме по тесните планински пътища около Атина, откъдето се откриват приказни гледки към морето и няма никакво друсане и клатене. Влизането в дупките по пътя, което правим нарочно, едва се усеща. Промяната отново е коренна. Вечерта на пресконференцията ни казват, че всъщност нищо по ходовата част не е променено, но усещането е съвсем различно. 

„Тайната” се оказва в изцяло новата седалка с нова рамка и по-плътна пяна за подобрена странична опора. Освен това се движи в различни посоки, има лумбална опора и в крайна сметка се оказа много комфортна. Подлакътникът, тип кресло, е също много удобна екстра.

 

И докато слънцето грее, пристига черен облак, плисва дъжд, а след това отново изгрява слънце – точно като за снимки. Ние вече сме на морето, от където ви предлагам по-близка ВИДЕО среща с новия Duster.

Промяната в Duster е настъпила и в екстериора, където много голяма заслуга има българският дизайнер Емануил Клисаров, за който вече ви разказвах. Като цяло автомобилът сега изглежда много по-модерен и още по-мощен. Радиаторна решетка блести отдалеч и се разпростира до фаровете,  което придава усещане за по-голяма широчина на Duster. Новият  светлинен подпис включва LED дневни светлини, разделени в три секции. Оребреният преден капак излъчва допълнителна мощ.
В задната част промяната е в квадратните вече фарове, които много повече отиват на целия дизайн на автомобила.

А предната и задната защитни скари, съчетани с клиренс от 21 см казват, че ще преминете през доста интересни терени. Такива, каквито бяха подготвили и за нашия тест.

 

Цяла Гърция е опасана с черни пътища, които обаче съществуват в навигацията. Първоначално решихме, че е грешка, след като видяхме, че ни чака сериозно трасе по такъв път, но след това разбрахме, че сме във вярната посока. „Е, сега ще се поодрусаме яко”, ми беше мисълта като потеглихме, но отново Duster ме опроверга. Отново нямах усещането, че карам по черен коларски път и то цели 21 км.

 

Докато шофирам и се наслаждаваме на степните картини, отчитам пълната промяна в интериора. Челното стъкло е изместено със 100 мм напред и е по-отвесно, което дава повече оптически простор в купето. Новото арматурно табло е по-вертикално и фокусирано върху водача, с много по-приятна на допир материя. Бутоните на централната конзола са в стил „клавиши на пиано” а екранът на навигацията е позициониран по-високо, което вече е много по-удобно. Трите регулатора за климатика съвпадат с трите въртящи се на 360 градуса (изключително удобно!) аератора, разположени в горната част.

 

Воланът, който също е с променен дизайн, може да се регулира на височина (40 мм) и дълбочина (50 мм). За първи път, лично аз, успях да намеря съвършената си шофьорска позиция в автомобил Dacia.
Моделът се е сдобил и с още екстри - автоматична климатична система, безключов достъп, съпроводен със старт/стоп бутон , който се използва и в другите модели на Groupe Renault, предупреждение за сляпата точка в страничното огледало.

 
Истинският офроуд дойде в една стара, 150-годишна мина за добив на мрамор край Атина. Красивият лунен пейзаж и огромните камиони и машини, които се движеха там просто стъписваха. Сред естествения декор беше създадено офроуд трасе, което преминахме с инструктор и което съвсем ме убеди в големите възможности за движение по пресечен терен на Duster (непременно изгледайте краят на видеото – там може да видите за какво разказвам).

 

Признавам, че на два пъти доста се спекох, а инструкторът само ми казваше: „Вярвай на колата!” Имах ли друг избор? В тези моменти тогава не вярвах на инстинкта си, а на представата, че няма да ни демонстрират нещо, с което автомобилът няма да се справи. Много стръмни изкачвания и спускания с нулева видимост и управление само през визията от камерата прожектирана на екрана, изключителен страничен стръмен наклон, като в това време мониторът прожектира компас и известява в реално време за ъгъла на наклон на автомобила, голямо спускане само със системата за контрол (HDC), която сама управлява автомобила, а благодарение на големите ъгли на заход и отход от съответно 30 и 33 градуса, силно насеченият терен се оказа, че не е проблем.

 

 

И след всички тези промени идва резонният въпрос – а, цената, има ли и тя промяна? Е, тук е следващият удар на Duster – началната цена започва от 22 хил., а в най-високата верския, дизелов мотор 110, 4х4, ниво Prestige и много важният елемент заводска хомологация N1 (преведено на български – ползване на данъчен кредит) струва 37 хил. лв.

 

 

Facebook коментари