Оранжевият тигър

Спомням си лятото, когато пътувайки по европейските магистрали, зад мен в далечината се зададе нещо оранжево и голямо. Бях страшно учудена, че не мога да разпозная какво е! Нова марка? Когато наближи видях, че е КIA и изпреварвайки ме джипът, окъпан от високото лятно слънце, не се въздържах да възкликна: „Еха, това е машина за големи момчета!”. Всъщност четири месеца преди това го бях видяла статично на световния салон в Женева, но първата ми пътна среща с него ме импресионира много повече...

 

След още три месеца, вече на българска земя, самата аз бях зад волана на новият Sportage. Крадяхме едни от последните слънчеви дни на септември, в които с тигърът щяхме да пътуваме до Калиакра. И ако до сега моделът излъчваше лека грубост и агресивност, и най-вече изпълваше спортното си име без особена емоция, днес вече можем да говорим за автомобил със собствено лице. Качественият скок в дизайна е заслуга на великият Питър Шрайер (главен дизайнер на КИА Моторос), който да не забравяме, идва от Audi…

Забелязвам, че дори и моите колеги мъже (които обикновено не изразяват автомобилни емоции) са впечатление от визията и изцяло новият оранжев цвят - Techno Orangе. Той дава съвсем друго усещане за...кола. Все пак клиентите могат да избират и между още 9 цветови решения. Голямата промяна идва първо в предницата, която поетично е наречена „тигров нос”. И наистина, ако включите на творческа вълна, голямата решетка, от която грациозно започват изтеглените предни фарове, буквално е „одрала” лицето на азиатски звяр. Като цяло всички линии на автомобила са омекотени и в същото време авангардно излъчващи, без по никакъв начин да е намален настървения характер.

Новото поколение има няколко „по”-та - по-дълъг, по-широк и по-нисък от своя предшественик. Но е с изцяло запазените характериските за SUV - висока позиция на шофьора, стабилно присъствие на пътя, високо ниво на сигурност и безопасност и проходимост.

Пътуваме трима души в автомобила. Аз първо се возя на задната седалка. Ще вмъкна, че влизането в купето е улеснено, защото седалките са намалени с 29 мм, а вратите увеличени с 31 мм. На разположение имаме ново поколение 2,0-литров дизелов двигател със 136 к.с и максимален въртящ момент от 319 Nm при 1800 об.мин. Според производителят среденият разход на гориво е само 5,1 л/100км! Разбираемо в случая, когато се сменяме няколко души зад волана и то най-вече на извъградско движение, не можем да определим някакъв точен разход. Моторът е комбиниран с автоматична скоростна кутия. А като опция може да се поръча и икономичната Start/Stop система (която изключва мотора при спряло положение - удобна най-вече за градско движение) и еко индикатор за икономично шофиране.

 

 

Разглеждам интериора – материалите са качиствени и приятни на допир. Комбинацитя на тапицерията също е интересна, а разбира се, клиентите могат да избират и други комбинации. По-голямата дължина и междуосие са дали комфортно място за пътниците – за мен има предостатъчно, но дори и когато 100-килограмовият ми колега после седна отзад, сподели, че се чувства много добре и като потвърждение кръстоса крака.

Стандартното оборудване на модела е доста високо - предни, странични и тип завеси въздушни възглавници, активни подглавници за водача и предния пасажер, климатик, ABS, система за спускане, (Down-hill brake control), асистент за потегляне по наклон, предни и задни ел.стъкла, електрически огледала с подгряване, CD+MP3 с 6 тонколони, USB порт, борд компютър, подгряване на седалките - предни и задни, автоматични фарове и други. В допълнение може да поръчате камера за движение на заден ход, круиз контрол, система за безключов достъп, панорамен електрически люк и разбира се глезотии, които изразяват персоналните виждания за комфорт на собственика.

Всеки шофьор още в първите минути може да усети, дали и колко един автомобил ще „подаде”. Дизеловият спортист не ме разочарова. Стабилно поведение и мощност, които дават сигурност при изпреварвания. Направиха ми впечатление добрата акустика и намаления шум в купето. Воланът е удобен и има леки уширения на „десет без десет” за да може да се хване сигурно. Иначе сервото прави маневрирането много леко, особено при паркиране.

Като истински SUV, при новият Sportage може да се избира между 2WD или 4х4 задвижване, комбинирано с иновативна система Dynamax™ AWD. Тя буквално проучва пътните условия и ‘предвижда’ необходимостта от включване на AWD системата. Така подпомага стабилността при завой, отстраняване на непредвиденото завиване на задните или предни колела чрез намаляване на нежеланите теглителни сили и разпределя към предните и задни оси натоварването.
Багажното пространство е щедро. Вместимостта е от 564 л до 1353 л когато се сгънат задните седалки и се образува равен под.

За почитателите на бензина автомобилът се предлага и с мотори от 1,6/135 к.с. който предоставя 7% по-голям въртящ момент на при ниски обороти и 10% по-нисък разход на гориво, както и двулитров мотор със 163 к.с.
 

Facebook comments