fbpx Място и за най-голямото семейство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Място и за най-голямото семейство

Място и за най-голямото семейство

етикети

Ако можеше да имаме автомобил, който да разцепва магистралите, да лети или да върви по вода, в същото време да катери баирите и калните пътища, да захапва на леда и в същото време да създава удобство на малкия пръст на левия крак, щеше да е прекрасно. Но май още го няма това творение... Има обече многофункционални автомобили, които покриват доста изискванията на претенциозното ни общество.

Безспорно, семейните ванове започват да придобиват все по-голяма популярност и унас (в Европа отдавна) заради своята практичност и функционалност, изразени в няколко посоки – достатъчен обем и пространство за багаж на цялото семейство, с възможности за различни вариации на купето, комфорт при пътуването. В същото време такъв модел спокойно изпълнява функциите на бизнес автомобил. Ако се наложи, може да се возят и 7 пътника, защото често тези автомобили имат и трети рад седалки и не на последно място (а у нас може би и на първо – възможността за ползването на данъчен кредит).

Когато за първи път видях Orlando реших, че това е новото предложение на Chevrolet за по-малък представител на 4х4, заради визията му. Оказа се, че автомобилът не е високопроходим, но дава едно изключително практично, многофункционално решение в много посоки. Един истински семеен автомобил, ориентиран към хората, които обичат да са в движение. Когато седнах на шофьорската седалка определено по-високата позиция на пътя ми даде повече сигурност. Обемът в купето е много, дори когато се наложи да отворим и третия ред седалки, за да седнат още двама души там – двама тийнеджъри. И докато автомобилът беше пълен, аз нямах усещането за пренаселеност. Задните пътници в това време изразиха задоволството си от факта, че стоят „една идея” по-високо, не са притиснати в ъгъла и имат възможност за поглед напред, заради амфитеатралното разположение. Този факт звучи учудващо, на фона на снижаващата се назад линия на покрива и всички признахме, че дизайнерите са се справили отлично!

При необходимост в купето са възможни различни конфигурации на седалките – цели 16! Едновременно или поотделно можете да се сгънете втория и третия ред и така общият обем достига до внушителните 1487 литра. Ниският праг прави товаренето много лесно. За по-малки вещи се отваря удобна ниша под нивото на пода. Достъпът до третия ред е решен практично, чрез сгъване и изместване напред на външните две седалки.

Шофьорската седалка, тип кресло е много удобна за дълги пътувания, особено в комбинация с подлакътника. Арматурното табло в стил „двоен кокпит” е вдъхновено от Corvette, а синьото осветление на централната конзола дава елегантен нюанс. Материите са приятни на допир.

Изключително оригинално е решението с отделение в централната конзола, което е зад панела на аудиосистемата – като истински малък тайник! В неочаквано голямо пространство зад повдигащия се нагоре панел има място за MP3-плейър, слънчеви очила, портфейл, GPS навигация, малки карти... Като бонус в това отделение освен стандартен AUX-изход може да има и USB-порт.


Ката истински семеен автомобил Orlando предоставя още много възможности за съхранение на дреболии - удобна поставка за монети, големи гнезда за чаши и напитки на централната конзола, който не дават шанс да се разлее кафето, джобове за пътни карти и бутилки предните и задните врати.

Инженерите са мислили много и за безопасността. Едно от сериозните предизвикателства при инцидент са заключените врати. Тук този проблем е решен със сензори за удар, които подават сигнал за отключване на вратите веднага при сблъсък.

 

Погледната отвън, типичната маска със златния кръст на марката няма как да бъде сбъркана. И докато повечето дизайнери залагат на плавните линии, тук ръбовати елементи стоят много добре и в никакъв случай не дразнят. Дори се замислих колко меки могат да са ъглите...:), когато всичко е на мястото си. Защитните кори в предната и задната част и изпъкналите арки на калниците асоциират представи за кросоувър модел. Клиентите могат да избират между трите нива на оборудване. С Orlando се поставя и началото на промяна за Chevrolet Europe, при което се възприема единно глобално означение на нивата на оборудване – съответно LS, LT и LTZ.

 

Моделът, който управлявах бе с най-високото оборудване и съответно с двулитров дизелов мотор 164 к.с. Скоростната кутия е 6-степенна автоматична. Със задоволство трябва да отбележа стабилното поведение и бързата реакция на автоматика. Никъде не попаднах в ситуация „ще успея ли??”, която понякога изправя косите на шофьора. Поведението на пътя допълнително се контролира и от серийната система за разпределение на спирачното усилие, която се грижи за насочването на необходимото усилие къ

м всяко едно от колелата за осигуряване на максимално кратък спирачен път, системата за контрол на сцеплението, ESP. Не е за подценяване и ниския разход именно в тази модификация – около 6л/100 км.! Разбира се, при внимателно каране. Ако решите да настъпвате педала, трябва да се откажете от такова постижение. Затова пък механичната скоростна кутия ще ви гарантира икономия. Нея може да я съчетаете и с по-малка мощност от 130 к.с. За тези, които предпочитат бензинови мотор имат на разположение 1,8-литров с мощност от 141 к.с. и среден разход 7,3 л./100 км.

Важно допълнение на края, са седемте фабрични места, които дават право на данъчен кредит. Така след като го приспаднете цената за основната версия започва от 23 730 лв.

 

Facebook коментари