Test drive, Zurich, Swiss

Новият Mercedes-Benz S-Class - готов за автономно шофиране (ВИДЕО)

Когато вечерното слънце се показа зад драматичното небе на супер луксозния хотел The Dolder Grand в Цюрих, дъждовните капки, останали от разразилата се малко преди това буря, блеснаха като диаманти върху капака на един от най-луксозните в света бизнес седани – новият Mercedes-Benz S-Class. В такъв момент заставаш и мълчиш, а в мозъка ти започват да се стрелкат безброй déjà-vu картини и първоначални емоции, които се чудиш как да подредиш. Така, както сега, след като имах изключителната възможност и да шофирам този автомобил, се чудя откъде да започна с впечатленията си. Това не е лимузина, пред която просто казваш „уау”, а се строяваш мирно, заради изключителния респект, който тя излъчва и си казваш: „Мерцедес си е Мерцедес”...

 

За успеха на този впечатляващ автомобил, появил се през 1972 г. говорят 4-те милиона продадени бройки досега, а през 2016 г. S-Class има отново лидерска позиция сред луксозните лимузини. Сериозен принос затова има и китайският пазар – всеки трети автомобил е продаден именно там, а от тях Maybach моделите формират цели 60%.

Новият Mercedes S-Class се е превърнал в технологично чудо, което е събрало следващо поколение технологии и функции, близки до това да изземат напълно шофьорските функции. Заедно с това са преработени 6500 компонента, така че моделът да продължи блести и да владее световните пазари.

 

Признавам, че на теста сутринта с колегата ми сядаме с леко притихнали в тестовия автомобил – малко ми е свит стомаха от мисълта как ще се справя с това чудовище по живописните пътища между Швейцария и Германия, където ни предстои да шофираме. Все пак това не е кола тип „всекидневна”. А и луксът, който буквално крещи от всеки външен и вътрешен милиметър, е смразяващ. В същото време нямаме търпение да изпробваме следващото поколение пилотираща система Intelligent Drive.

Докато се наместим и разгледаме разполагането на основните функции и бутони, минават десетина минути. Двата огромни дисплея са разположени един до друг и са под един общ стъклен панел, както при E-Class. Единият е точно пред зрителното поле на шофьора, я другият над централната конзола.

В спиците на волана са разположение чувствителни на докосване контролни бутони (Touch Controls), които функционират с приплъзване на пръста като при смартфон и чрез тях може да се управлява инфотеймънт системата, без да сваля шофьора ръцете си от волана. В допълнение системата може да се управлява и с тъчпад, разположен на централната конзола, който разпознава и ръкопис, и глас.

От покрайнините на Цюрих потегляме по малки и тесни пътища в посока Германия, където най-сетне решаваме да включим интелигентната система за управление (включва се от волана). Пълен шах! Изведнъж осъзнаваме, че тя прави сама всичко – че следи предния автомобил, не е изненада. Обаче, пускам ръцете от волана и краката от педала, и системата спазва сама пътните знаци, намалява в завоя, ако е по-голяма скоростта и прецени, че трудно ще го вземем, а после пак ускорява. Освен това достатъчно е да подадете мигач и автомобилът изпреварва сам! Следва маркировката и без да държите волана може да продължи до 250 м напред (аз имам усещането, че беше доста повече), докато най-сетне се появи знак на дисплея, че трябва да хвана волана, а след това вече минава в звукова сигнализация. Не ни стигна смелост да видим как ще спре, ако и в този случай не хванем волана. Все пак експерименти в реална обстановка с кола за 200 хил. евро, та била тя и тестова, не са за предпочитане. Но пък как заковава автоматично, ако шофьорът не реагира пред внезапно излязъл автомобил или пешеходец на платното, при 50км/ч, ни демонстрираха експертите на специално подготвен полигон.

 

 

И тъй като с думи едва ли мога да опиша, това, което изпитахме, ви предлагам следващото ВИДЕО в близка среща с новия Mercedes-Benz S-Class 560 4MATIC (469 к.с., 700 Nm).

 

За първи път в новата S-класа се представя и системата ENERGIZING comfort control, която създава тотален комфорт за всички пътници. Тя контролира климатичната система, в комбинация с аромотерапия, подгряване и охлаждане на седалките, както и много видове масажи. И за да сте в пълен фъншуй с моментното си настроение, може да избирате амбиентно осветление между 64 цвята разпределено в три основни зони. В крайна сметка сте с усещане за присъствие в СПА център от най-висок клас докато шофирате или се возите.

 

Накрая оставям да се насладите на невероятния звук на 3D surround аудио системата на премиум германската марка Burmester, специално разработена за новата S-class. Слушала съм музика в не една и две „концертни автомобилни зали”, но тук професионалното ми музикално ухо беше направо сразено – наистина не помня да съм „усещала” друг подобен звук в автомобил.

Следобед сядаме зад волана на тоталния флагман - Mercedes AMG S 63 4MATIC +. Едно чудовище, което е оборудвано с новия 4.0-литровият би-турбо V8 двигател и генерира 612 к.с., който заменя предишния 5,5-литров мотор, като е прибавил 27 к.с. Зашеметяващото ускорение от 3,5 сек. превръща спортният седан в една от най-бързите коли. И това наистина го усетихме, когато без проблем на магистралата достигнахме 265 км/ч. (виж финала на горното ВИДЕО). Този двигател е комбиниран с деветстепенната спортна трансмисия AMG SPEEDSHIFT MCT (Multi Clutch Technology), която е комбинирана за първи път с мокър съединител (фрикционен съединител, потопен в масло), което позволява тази мигновена реакция на кутията. В комбинация със системата за задвижване на всички колела AMG Performance 4MATIC+ , която събора предимствата на различни конфигурации на задвижване и осигурява максимална движеща сила, независимо от пътните условия.

 

 

Да не забравяме, че новата S-classe е може би и най-луксозния мобилен офис. Мястото на шефа отзад предлага всичко, за което дори не може да се сетите. Подпора за краката и наклоняване на облегалката назад, така че тялото да има най-удобната позиция за отмора. При нужда шефът може да работи като постави лаптопа на специална масичка, която се изважда от подлакътника. Може да управлява цялата инфотеймънт система от дистанционно управление, да гледа филми и ТВ канали…

 

По отношение на дизайна най-видимата промяна се забелязва при въздухоотвора под радиаторната решетка. Той е много по-голям и изразителен, и подсилва господарския вид на лимузината. Страничните въздухозаборници също са увеличени и са разделени по дължина от две декоративни лайсни. „Очите” имат друго излъчване – подредбата на светлинните блокове е нова и ще познаете модела по трите LED ивици във формата на бумеранг.

 

Едва ли някой може да остане равнодушен пред това автомобилно творение, което в същото време е и технологично чудо, готово да поеме пътя на следващата генерация придвижване по пътищата.