fbpx Вечната трилъчева звезда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вечната трилъчева звезда

етикети

Mercedes-Benz, Е-класа, 250 CDI

В соц-времето на моето детство си спомням, че знаех само за съществуването на Лада и Москвич. Когато отраснахме с брат ми, имахме уникалния шанс нашите родители едно лято да ни заведат на екскурзия в капиталистическите тогава държави Италия, Австрия, Швейцария. Попадайки на един паркинг в Италия, първата кола, която ми се заби в очите беше един черен лъскав Mercedes с онази трилъчева звазда, която тогава реших, че ще е супер модерно, ако мога да си намеря такава и да я нося на гердан...:) От онова време са минали повече от 25 години, но винаги, когато видя Mercedes, този спомен прелетява през мисълта ми.
Затова, когато преди време имах възможността да бъда зад волана на една от най-красивите лимузини от Е-класата на марката се усмихнах – вярвала ли съм някога, че ще имам възможност да управлявам последните модели на Mercedes?
 

 

 

Дизайн

Цялото излъчване е респектиращо. Въпреки, че дизайнът е класически, автомобилът стои една крачка напред във времето. Всичко говори наистина за висока класа. Правоъгълните фарове великолепно са интегрирани в острите линии, които дават усещането за динамиката на една стрела (все пак не е никак малка – ускорението на моят модел от 0-100 км/ч е под 8 сек.). Лед-светлините се забелязват отдалеч с изключително елегантната си линия на бумеранг. Хромираната радиаторна решетка също блести ослепително. Стабилност се усеща и в страничните линии и широката следа на автомобила. На задна част, категорично „стъпила” на пътя се откряват светодиодни задни светлини Въпреки остротата на линиите, има цялостна плавност, която позволява да се „плува” успешно срещу насрещното течение.

 

Интериор

Високата класа се усеща интуитивно в мига, в който отворите вратата на купето. Седалките са с комфорта на специално кресло за отмора. Шофирах без да спра, след като цял ден бях на сватбено тържество на високи токове. Този тест е повече от показателен за мен - просто не исках да стана, когато пристигнах в София – исках още да усещам тази релаксираща за тялото ми форма и позиция. Представям си какъв комфорт се създава от системата за динамичен масаж със седем зони и луксозните подглавници, които се предлагат като опция. Но дори стандартните седалки имат контурно оформена тапицерия, която осигуряват оптимална опора. Специална опция предлага за шофьора и пътника до него активни мултиконтурни седалки. Въздушни камери на седалката се регулират отделно, което позволява да се постигне оптимална настройка според вашето телосложение, а страничните надлъжни опори автоматично и непрекъснато се нагаждат според моментната ситуация по време на шофиране.

Пътуването може да бъде истинско забавление като включите мултимедийната система COMAND APS, в която са интегрирана CD / DVD чейнджър, iPod-и и MP3 плеъри. На централния 7-инчов цветен дисплей с висока разделителна способност се излъчва информация от всичките функции. Тяхната команда е много лесна и интуитивна чрез контролер, който удобно е разположен пред подлакътника. Функциите на аудио системата са изнесени и на бутони на волана.
Множество места за различни вещи на централната конзола практично са усвоили пространството. А щедрото пространство на багажника от 540 л позволява събирането на огромно количество багаж, така че когато тръгнете на семейна почивка да не се лишите от нищо!

 

На пътя

Едва ли има съмнение какво удоволствие изпитва всеки шофьор, седнал зад волана на Mersedec. Въпреки, че моделът, който управлявах не бе топ-версия, поведението е отлично. 204 к.с. съчетани с 5-степенна автоматична скоростна кутия направо летят напред. Превключването на предавките категорично не се усеща освен, ако не погледна към оборотомера.

Mercedes-Benz включва множество от системи, които защитават и подпомагат шофирането (всички те са опционални). Адаптивни спирачни светлини се активират при внезапно спиране, специална функция задържа автомобила при потегляне по наклон. Системата Night View Assist Plus предлага инфрачервена камера, която наблюдава цялата зона на осветяване с дълги светлини и възпроизвежда изображението сиви нюанси върху централния дисплей. Тя автоматично разпознава пешеходците и осветява изображенията им върху дисплея. (Тази функция е повече от задължителна за България, където постоянно има хора и животни, които ходят в тъмното по пътищата). Системата ATTENTION ASSIST следи дали шофьорът заспива по време на шофиране и чрез специален датчик, монтиран на волана следящ ъгъла на завъртане – когато той се промени значително спрямо измерена усреднена стойност, се включват звукови и визуални сигнали.

 


Mercedes-Benz, Е-класа, 250 CDI

Едно от сериозните предимства на марката е сниженият разход на гориво при системата BlueEFFICIENCY. Така дизеловите мотори правят икономия от 23%, която е забележителна. Системата за впръскване комън-рейл с пиезоинжектори изключително прецизно дозира горивото в двойната турбина и така осигурява повече мощ. Тук сигурно доста ще си кажат „Той дал толкова пари за Мерцедес, ще мисли за икономии...”. Твърде елементарно мислене!

Наскоро говорих с мой познат, който иска да се откаже от джипа си, защото харчел „излишно много” и търси по-икономичен автомобил. Този мой познат иначе строи кооперации за милиони, та едва ли няколко литра в повече ще го гътнат. Важно е да се отбележи, че тези нови мотори работят по-ефективно, с повече мощ, по-тихи са и колкото и никой клиент да не го интересува с днешна дата – със значително по-ниски вредни емисии. Не случайно колосите в автомобилостроенето хвърлят луди пари именно в разработването на подобни системи.

Базовата цена на тествания модел започва от 86 252 лв. с ДДС