xDrive може да ви измъкне от много места, но...

Не се опитвайте да надвиете физичните закони, все пак това е машина (ВИДЕО)

Не всеки ден имаме възможност да тестваме цялата флотилия на BMW от семейството Х. Но специален xDrive tour ни предостави широката гама от BMW Серия 1 до BMW Серия 7, всички оборудвани с интелигентната система за задвижване на четирите колела на BMW. В световните продажби на марката над 30% от всички автомобили BMW са оборудвани също именно с нея.(+видео)

Баварската марка предлага общо 119 модела с xDrive в 12 моделни серии, включително в гамата на BMW M, BMW i и BMW i Performance.

Може да разчитате на xDrive не само при лед и сняг, и при мокра настилка, особено опасните през есента нападали листа, пясък. Системата насочва мощността към онази ос, която има по-добро сцепление с пътната настилка. Така например автомобил с xDrive може сигурно и бързо да потегли по хлъзгава и стръмна отсечка дори и когато едната ос е изцяло върху лед. В този случай към оста със сцепление може да бъде подадена до 100 % от мощността. Когато при висока скорост в завои има опасност от недозавиване или презавиване, което може да се случи дори и при суха настилка с добро сцепление през лятото, може да разчитате на системата. Ако се получи пък презавиване – т.e. при твърде висок задвижващ момент към задните колела - мощността се насочва напред за части от секундата, за да изтегли автомобила.

Когато тръгнахме от София към Банско, през завоите на Железница към Дупница, валеше буквално като из ведро. На няколко пъти си мислех да отбия, защото съвършените чистачки не се справяха. Бях зад волана на мощната X5 М50d, 381 к.с. Умирах от яд, че не мога да пришпоря конете, но все пак животът ни е по-ценен и разумът ни държи здраво. В допълнение аквапланингите бяха впечатляващи. „ Какво толкова искаш? В това ужасно време караш с 90-100 км.!“, ми каза колегата до мен. И тогава си дадох сметка, че са твърде малко автомобилите, които биха се държали така „мъжки“ на такова време. Почти не усещах огромните локви и езера, през които преминавах. xDrive мислеше вместо мен и изчисляваше за стотни от секундата как да реагира, за да ни държи в правата посока. Все пак, да не забравяме, че всичко нагоре е безсмислен опит за надвиване на физиката.

На другия ден слънцето щедро се усмихна и дойде време да превземем калта край Добринище. В две смели упражнения с помощта на системата Hill Descent Control се убедихме, че дори когато не виждаш пътя, заради силния наклон, автомобилът мисли отново заради теб – натискаш едно копче, вдигаш краката от педалите и автомобилът започва да се спуска бавно, ако е много стръмно с около 5км/ч. (а на ум си мислиш – дано само да държи!). Ако някой ви каже, че е нищо особено – не му вярвайте! Тръпката е повече от сериозна:) Вижте в следващото видео

При равномерно движение xDrive подава 40 % от мощността към предната ос и 60 % - към задната. Когато има различно сцепление на отделните колела или например прекалено висока скорост в завой, това се разпознава от сензорите на DSC на автомобила. Въз основа на данните управляващ блок изчислява подходящото разпределение на мощността между осите и ако се наложи близо 100 % от цялата мощност могат да бъдат насочени към една от осите, така че дори може и да не усетите. Буквално не усетихме и преминаването през калта, която на връщане особено стана много сериозна от разораването на 7-8 автомобила.

За десерт ще ви представя безпилотното паркиране на BMW серия 7 individual, което командвате само от ключа и освен много практично, може и да стряска околните:). Вижте как става в следващото видео

 


 


 

Facebook comments