fbpx Шест и отгоре | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шест и отгоре

BMW X6 e другият автомобил, който до сега ме е впечатлил и въздействал толкова много, така че винаги, когато го видя на пътя продължавам да извъртам глава, въпреки, че вече три години минаха от премиерата му... Разбира се, това е въпрос и на лично възприятие, защото по отношение на дизайна на баварското творение има доста разнопосочни мнения. И когато миналата година бе лансирана хибридната модификация бях повече от впечатлена – защо е нужно това красиво чудовище, с такава мощност да бъде и хибрид? Тъй като, когато кажем хибрид все още представите са икономични и екологични автомобили, но не толкова динамични и мощни.

Само че хибридите днес отдавна не са това което бяха. И отговорът е в X6 – 4,4 л. TwinPower Turbo V-8 мотор, впрегнал 408 к.с. са сериозен аргумент за безкомпромисна сила. Функцията Boost, при която с натискането на педала се комбинират електромоторите с битурбо двигателия изстрелването до 100 км/ч става за невероятните 5,6 секунди. В същото време възможността за шофиране и само с електродвигател намалява разхода с около 20%. Както можете да си представите електричеството влиза в действие при по-озаптима скорост, която най-вече се използва в населените места. Докато конвенционалната X6 xDrive50i има комбиниран разход от 14,3 л/100 км, то хибрида достига едва 11,6 л/100 км. Аз обаче достигнах още по-надолу - 10,1л/100 км, защото ми беше изключително интересно да следя как батерията на тази машина се зарежда и разрежда – беше нещо като игра на пъзел и така повечето от придвижването ми бе в този икономичен режим.

При скорост до 60 км/ч X6 може да се движи само на ток, като упражнението може да продължи до два километра и половина. Зависи дали никел-металхидридната батерия с капацитет 2,5 kWh е заредена, което се изписва на екрана на бордното табло. Задвижването става чрез взаимодействие между двигателя с вътрешно горене и електромоторите. Сложен механизъм спомага за рекуперирането на енергия, като заедно с това симулира действието на седемстепенния автоматик. При спирачно усилие до 0,3 g спирането се осъществява чрез електромоторите, които в такъв режим работят като генератори. Чак след това се намесва класическата хидравлика на спирачната система. Така батерията се зарежда. Когато спирате на светофар например, двигателят автоматичното изключва и след това неусетно включва при по-леко потегляне благодарение на цяла армада от електронни системи. В това нулаво положение, докато изчаквате, климатикът се захранва от мощния акумулатор.
Честно казано, ми беше супер неестествено тази 2,5 тонна машина да се движи напълно безшумно, все едно е детско автомобилче пуснато по инерция. Виждах учудването и на околните, които са свикнали този звяр да изръмжи така, че от центъра на София да го чуят на околовръстното шосе. Явно беше, че недоумяваха как става упражнението с потеглянето - ей така от нищото...Повече от ясно е, че хибридното и електрическо бъдеще предстои. Още миналата година, когато имах възможността лично да разговарям с Йън Робъртсън, (тогава член УС на BMW AG, днес на BMW Group Великобритания) той сподели вижданията си, че до 2020 г. около 30% от превозните ни средства ще са именно с тези алтернативни задвижвания. Баварците не могат да останат назад. Като едни от лидерите в съвременните висши автомобилни технологии, повече от ясно е, че ако днес хибридния Х6 се възприема леко странно, то утре посоката на развитие ще е именно натам – към съвършените, безкомпромисни технологични решения.
Цената на тествания автомобил е малко над 200 000 лв. с ДДС


(Заедно с ActiveHybrid Х6 миналата година бе лансирана и хибридната нова версия на 7-Series седан. Но при нея се използва по-малък електромотор с литиево-йонни батерия, който се използва само за стимулиране на бензиновия двигател, без да може автомобилът да работи само на електричество – виж www.tbmagazine.net/statia/v-okoto-na-buryata.html) .) .