fbpx За всеки ден | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За всеки ден

За всеки ден

етикети

 

Много рядко ми се случва да се возя на задната седалка, но този път именно седнах зад шофьорското място. А шофьорът е достатъчно висок мъж и има навика да кара със силно изнесена назад седалка и много наклонена облегалка. Останах направо изумена от пространството, което имах. Колената ми бяха далеч от предната облегалка, имах достатъчно място над главата и като цяло седалката ми се стори изключително удобна. Дори и задния пътник усеща, че тялото му е добре „поето” и може да се отпусне, а не да стои като на дървена пейка. Допълнително меката возия прави изминаването на повече километри без умора в тялото. Като цяло, да се возя беше наистина много приятно. Направо не исках да си сменям по-късно мястото. Не очаквах, че Auris, който иначе изглежда много компактен среден клас автомобил, ще предложи толкова пространство. Багажникът също предоставя сериозен обем от 354 л (777 л при сгънати задни седалки). Формата му обаче дава възможност много добре да се подреди багажът, така че наистина да поберете неочаквано много.

 

 

 

Шофьорската седалка ми се стори още по-удобна, като на автомобил от по-висок клас. Установихме, че централната конзола е много интелигентно подредена, без излишна натруфеност, която иначе в забързаното ежедневие подсъзнателно много уморява. Всички бутони и копчета са интуитивно разположени и от първи път всеки може да се справи с техните функции. Командването на аудиосистемата, която поддържа и MP3 и WMA файлове може да става и през бутоните, изнесени на волана. От своя страна той може да се настройва по височина и в дълбочина. На арматурно табло, тип Optitron се излъчва информацията от борд компютъра, а неговата интензивност на светене може да се регулира според личното ви възприятие. Климатичната система се справи отлично и в най-високите температури, които това лято ни донесе за изпитание. 

Скоростният лост е къс и разположен високо, което го прави изключително удобен. Превключването на скоростите е много леко. Под централната конзола има широка и удобна ниша, в която могат да се съберат различни предмети, включително и фотоапарат, който буквално се скрива от недоброжелателни погледи.
Жабката е разделена на две части, като се отваря с отделни вратички. В горната е интегриран USB изход и Mini jack, като докато пътувате удобно може да си заредите мобилния телефон, например. Кофортът за шофьора се допълва от електрическите странични огледала с вградени мигачи, както и от електрическите стъкла както и централно заключване с дистанционно управление. На пръв поглед всички тези опции изглеждат без особено значение, но е достатъчно да са двама шофьорите на този автомобил и веднага придобиват много съществен смисъл.

Новият Auris се предлага с два бензинови и един дизелов мотори. На мен ми се падна най-слабия мотор 1,33 л бензин, 100 к.с. В никакъв случай обаче не мога да кажа слаб. Той е разработен по технологията Dual VVT-i и едно от големите му достойнства е неговата икономичност. Показа ми среден разход точно толкова, колкото дава и производителя – 5,9л/100 км. За оптимално икономично шофиране допринася и индикацията за смяна на 6-те скорости. Поведението на магистрален път е отлично и вкаран в обороти двигателят поддържа отлична мощност.

Определено автомобилът няма големи претенции за топ модел, но пък е отлично решение за твоят автомобил за всеки ден и за всеки път. Високото му базово оборудване заслужава адмирации. Към системите за безопасност са включени антиблокираща спирачна система с електронно разпределение на спирачното усилие и спирачен асистент (ABS+EBD+BA). В момента Auris е още по-интересен, заради изключителната си цена – 25 хил. лв. за цялото това оборудване.