fbpx Новото Renault Megane - още по-красиво и модерно (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новото Renault Megane - още по-красиво и модерно (тест драйв)

Винаги съм смятала, че колите са удоволствие и буквално обожавам да пътувам дълго, много пъти сама с мислите и природата около мен. Винаги тогава ми хрумват най-интересните идеи. Така в пролетния априлски ден имам да измина 350 км с новия Renault Megane, като се наслаждавам на уникалните гледки по подбалканския път, после към цветна Копривщица и по виещ се път през Средногорието към слънцето на Старосел, а после по магистралите Тракия и Марица, докато стигнем в Сакар и една от последните, най-модерни и авангардни изби у нас „Кастра Рубра“.

Този маршрут има всичко – бързи, състезателни отсечки, виещи се през планината, магистрален и първокласен път. Разбира се, на места съпроводени с дупки (особено в Средногорието), което допълнително поставя нащрек всеки шофьор. Аз пътувам с модификацията хеч, който е в нов цвят, наречен медено кафяв, но на яркото пролетно слънце го виждам като пепел от рози. Както и да води – отива му много и му придава допълнително усещане за модерна и стилна визия.

Renault Megane е емблематичен модел изобщо за автомобилната индустрия - от създаването си през 1995 г. глобално са продадени 7 милиона бройки от четирите му поколения. И за да отговори на всички очаквания – клиентите могат да избират между хеч, комби и седан. Високо ценен от тези, които търся отличителен и практичен седан в C сегмента, само MEGANE Sedan постига 200 000 продажби от лансирането през 2016 г. Погледнете сега през балкона и със сигурност ще видите паркиран някой Megane.

Макар дизайнът на модела да няма драстични промени, новите елементи му придават модерен и отличителен дизайн, така че напълно да се вписва в съвременната дизайнерска тенденция, която вече налага електрическата автомобилна революция.

Новото Renault MEGANE Sedan, както и другите вариации интегрират по-ефективната на пътя 100% Pure Vision LED технология, както и емблематичния С-образен светлинен подпис на марката Renault. В предната част има нова броня и нова решетка с хромирани елементи. Въздушни дефлектори се добавени в предната част на арките на колелата за подобрена аеродинамика. Задната броня е с изцяло нов дизайн.

Седанът има и нов дизайн на калниците, както и осветление на дръжките на вратите. Задната броня е изцяло подменена. Цветовата палитра предлага седем екстериорни цвята, включително новия сив „Хайленд“. Естетиката се допълва от 16 до 18 инчови джанти.

При хеча перката на акула на покрива придава повече усещане за динамика, а динамичният мигач прави асоциации с високия клас автомобили.

При комбито, наречено Grandtour, външните промени са идентични. Тук голямото предимство е в багажника, който е с обем от внушителните 563 литра. Благодарение на системата Easy Break, която позволява много лесно сгъване задните седалки, се получава равен под. Допълнително сгъващата се предна седалка осигурява превоз и най-обемистите предмети, дълги до 2,7 м. (може да прекарате и колове за доматите - какво пък, сега е модерно да имате градина и собствено производство:).

Доста повече са промените в интериора. Тапицериите са изцяло нови (вкл. волска кожа), а за някои нива има електрически седалки и дори релаксиращ масаж. Моделът е оборудван с познатия вече 10,2 инчов екран на арматурното табло. В него е интегрирана GPS навигация. Като опция има и хедъп дисплей. В зависимост от нивото на оборудване се предлага и нов 9,3-инчов мултимедиен екран, който допълнително модернизира купето.

Новата свързана мултимедийна система Renault EASY LINK предлага всички функции за навигация и инфотейнмънт, както и MULTI-SENSE настройки. Системите са групирани много добре заедно на волана, така че няма нужда от едномесечно обучение за командването им. Сега управлението на климатика, което е най-често ползвана функция, е по-достъпно директно на таблото с бутони.

Системата EASY LINK, разбира се, предлага смартфон репликация, гласови команди и телефония с Android Auto и Apple CarPlay съвместимост, както и навигация с търсене на адреси в Google, информация за цени на горивото и за трафика в реално време. Аз съм очарована от навигацията, която е изключително подробна и дори, когато се усъмних, че съм объркала посоката, защото пътувах по непознати пътища, тя съвсем точно „ми обясни“ всичко. Напълно може да разчитате на нея!

Моделът предлага четири режима на шофиране - Eco, Comfort, Sport и MySense (в зависимост от двигателя) и технологията Renault MULTI-SENSE прави шофирането наистина удоволствие. По завоите на планината изпитах истинска наслада като включих спортния режим – веднага усетих втвърдяването на волана, повече мощ промяна на звука, по-стегнато поведение като цяло.

Тук отварям голяма скоба, че за тези, на които сърцето им бие постоянно с 80 и повече удара в минута, има специално предложение - Renault MEGANE R.S. и R.S. Trophy с впечатляващите 300 к.с. Оборудван с технология от F1, неговият 1,8-литров двигател с директно впръскване, съчетан с автоматична скоростна кутия EDC с двоен съединител и 420 Нм въртящ момент предоставя истинско преживяване зад волана. А допълнително системата 4CONTROL за управление на 4-те колела осигурява оптимално пътно поведение и сцепление, и предлага още повече комфорт и върховна динамика за спортно шофиране. Спортните седалки Recaro и нов R.S. Monitor предоставя множество параметри на автомобила в реално време. Ами, като на състезание сте!

Renault MEGANE се предлага с по-широка гама от двигатели, отговарящи на изискванията от стандарта Euro 6D FULL. Наличен е нов бензинов двигател с директно впръскване TCe 1.0 в ефективна версия с мощност от 115 к.с. (с ръчна трансмисия).

Познатият двигател TCe 1.3 е във версия със 140 к.с. (с 6-степенна механична скоростна кутия и 7-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител).

Дизеловият двигател Blue dCi 1.5 се предлага във версия с мощност 115 к.с., с 6-степенна ръчна скоростна кутия и 7-степенна EDC автоматична трансмисия с двоен съединител.

Както и при другите модели, за MEGANE се предлага E-TECH Plug-in хибриден двигател със 160 к.с. С него могат да се изминат до около 65 най-вече градски километри само на ток.

Нивата на оборудване са 4 – Life, Zen, Intens, R.S. Line, а цените започват от 36 450 лв. в най-ниското ниво, като в ниво Intens с дизелов двигател и ръчна скоростна кутия са почти 45 хил. лв., докато в спортната версия достигат до 50 хил. лв.

След като попътувахме, разгледахме и се насладихме на автомобила, е време да седнем и да изпием чаша вино – още повече, че новият тренд е да се пие българско вино - срещали ли сте хаштага за този Великден #ПразнувамсБългарскоВино?

Винаги съм казвала, че изпитото вино в дома му, там, където е заченато и отгледано, има друг вкус. Горещо препоръчвам да посетите архитектурното бижу „Кастра Рубра“ – няма да съжалявате.