fbpx BMW Vision Neue Klasse – време е да погледнем бъдещето в очите (+видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София - Мюнхен

BMW Vision Neue Klasse – време е да погледнем бъдещето в очите (+видео)

След като имах възможността да бъда една от 700 журналисти от цял свят, пред които в Мюнхен на специално събитие бе показано бъдещето на BMW и то в съвсем близко време, си дадох сметка, че живеем в изключително интересно време на сериозни трансформации, когато познатото и традициите се сменят и щем или не щем, харесва или не, пътят е този.

И ако тези дни пред света бе показан визионерския автомобил, наречен BMW Vision Neue Klasse, то само след година и половина, през 2025 г. ще го видим реален, на пътя.

А бъдещето е електрическо, по-дигитално от всякога и разбира се, това, което днес съдържа думата „устойчивост“ или Sustainability на английски. Дешифрирано – с мисъл за запазване на Земята и това, което тя ни дава за да имаме живот.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Представеният в Мюнхен автомобил е прототип и ще бъде наследникът на Серия 3, но видно, няма нищо общо с него. На неговата база през 2025 ще започне реалното производство във фабриката от ново време, която BMW построи в Дебрецен, Унгария. Vision Neue Klasse обаче чертае пълната трансформация на BMW като дизайн и технологии.

„Дизайнът на Neue Klasse е типичен за BMW и е толкова прогресивен, че изглежда, че сме пропуснали цяло поколение модели“, сподели Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design по време на представянето в Мюнхен.

Предна част на автомобила ила „нос на акула“ и въпреки това е стилът на BMW. Бъбрековидната решетка и двойни фарове дават съвсем друга визия.

Светлиненият ефект е триизмерна анимация и се включва щом човека се доближи до автомобила. Дълги линии в страничните прозорци индикират сензорно отваряне на вратите. Иновативната технология определя по подобен начин дизайна на задните светлини с 3D отпечатани светлинни елементи, които се простират на няколко нива и се контролират по целенасочен начин, за да създават впечатление за дълбочина.

21-инчовите аеродинамични колела с кръстосани спици са вдъхновени от моторните спортове. Монолитната каросерия на автомобила със силни вдлъбнатини отпред и отзад, големите прозорци, изцяло стъкленият покрив, който открива много светлина в купето, създават една нова естетика.

„Беемвистите“ със сигурност няма да могат да преглътнат лесн това, което виждат сега, защото на практика е коренно различно, но процесът е необратим.

Показаният модел е прототип и ще бъде наследникът на Серия 3, като представя бъдещата визия на марката за всички модели

Лаковото покритие е в цвят„Joyous bright“ с много фин жълт нюанс, като контрастира със черни странични прагове и брони избаротени от рециклируем материал. В купето има яркожълто фино кадифе, което кореспондира с многото светлина.

Като цяло вторични материали в автомобила са много повече, но пък значително е намалено разнообразие от материали, което води до техния кръговрат.

Много от функциите се управляват от скосения волан

Скосеният отгоре и отдолу волан, както и централният дисплей са монтирани на светлото арматурно табло. Поставката за зареждане на смартфони и оформеният от стъкло селектор на трансмисията са разположени на централната конзола.

Всяка от предните седалки е прикрепена към пода само с една конзола, което увеличава пространството за краката отзад, където пътниците могат да се насладят на разточително усещане за простор на две отделни седалки. Дизайнът на интериора, който е напълно лишен от декоративен хромирани и кожени елементи. В купето има яркожълто фино кадифе, което кореспондира с многото светлина.

BMW iDrive представя и нова концепция за информация и управление на автомобила.

Както е видно пред шофьора няма познатото табло а всичко е качено на новия BMW Panoramic Vision. Сага има напълно нова Head-Up дисплей технология като проекцията е по цялата широчина на предното стъкло. Воденето по пътя се изобразяват като 3 D анимации в зрителното поле на водача.

Чрез новия мултифункционален волан информацията изобразена на BMW Panoramic Vision, както и на BMW 3D Head-Up дисплея се управляват индивидуално според принципа: „eyes on the road, hands on the wheel“.

Само с жест информацията от централния дисплей ще може да се качва на предното стъкло по целия хоризонтал

В центъра е новият централен дисплей с интуитивна тъч функция. Съдържание, показано на централния дисплей се премества с жест към BMW Panoramic Vision.

BMW има и още иновации – сега има нови, кръгли батерийни клетки. В сравнение с предишните призматични клетки, те имат с над 20 % по-висока енергийна плътност. Това, което казват от BMW e, че моделите от Neue Klasse ще повишат скоростта на зареждане с до 30 %, както и че ще увеличат пробега си с до 30%. В крайна сметка цялостната ефективност на автомобила се увеличава с до 25%.

Какво от всичко представено в момента ще видим в бъдещият реален автомобил, е въпрос на гадаене, но все пак, въпреки думата Vision, се очаква, че около 80% от днешната визия ще бъде факт и след по-малко от две години.

Без хром и кожа в купето, само меко, жълто кадифе има в тапицерията на купето

Накрая, признавам си, че заглавието на статията е наполовина създадено с изкуствен интелект. Стана ми интересно да му дам задание да напише нещо за BMW Vision Neue Klasse. Не знаеше (още) и реално повтори моят текст, но на база на основна информация (около 120 думи), която му бях дала, накрая беше завършил с едно емоционално изречение, което истински ме впечатли – Време е да погледнем бъдещото в очите!