fbpx Интензивна компактност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интензивна компактност

етикети

 

Класическото кафе Мока идва от Йемен. Въпреки че зърното е с неправилна форма и не добър външен вид, кафето от този сорт е забележително - с плътно тяло, богат аромат и кисело-сладък вкус – това казват специалистите по кафе. Като махнем формата и външният вид, новият симпатичен SUV на Opel се вписва изцяло във втората част на определението. Иначе субкомпактният модел се забелязва отдалеч, има красиво „тяло” и доставя истинско удоволствие на тези, които обичат да стоят високо на пътя, а в свободното време да бягат сред природата. Поради ниският клиренс моделът не е удачен за по-сериозни оф-роуд препятствия, въпреки че има технически възможности да ги преодолее. Освен само с предно предаване (FWD), Mokka се предлага и със система за задвижване на четирите колела (AWD). Тя разпознава евентуална нужда от по-добро сцепление на някое от колелата и автоматично прехвърля въртящ момент от предния към задния мост. При движение по хлъзгави пътища разпределението на въртящия момент е 50-50. Затова, когато пътувахме по тесния път към м. Бъндерица край Банско, малкият джип не усети никакво затруднение, дърпайки здраво нагоре. Система за задвижване на четирите колела тежи едва 65 кг и това, заедно с „умното” задвижване на колелата допринася за ниския разход на гориво. При турбодизеловият двигател 1.7 CDTI с 93 кВт/130 к.с., разполагащ с 300 Нм въртящ момент, средният разход с автоматична трансмисия е 6,4л/100 км., с механична кутия разходът спада с литър надолу.

 

Mokka е взел най-доброто от голямата сестра Antara и изключително успешният ван на марката Zafira. Въпреки компактните си размери (4.28 метра) в купето спокойно се събират пет души. Ергономичните седалки предоставят удобство при дълъг път. Те са сертифицирани от AGR – германската експертна организация за здрави гърбове “Aktion Gesunder Rücken e.V”, отговаряйки на 10 изисквания. Седалката за водача, която се настройва в четири посоки е първата по рода си в SUV-B сегмента. Друго удобство е адаптивната система за управление на предните светлини AFL+, второто поколение на системата за разпознаване на пътните знаци (Traffic Sign Recognition, TSR II, изключително удобният и практичен вградения багажник за превоз на велосипеди FlexFix. Задната седалка се дели 60/40 и най-хубавото е, че осигуряваща напълно равен под за товарене. 

 

Интериорът е приветлив и приятелски. Централната конзола и таблото са същите като при Zafira. Наличието на 19 ниши е изключително практично за събиране на вякакъв по обем предмети. За мен затворената конзола в пространството между двете предни седалки и арматурното табло е от най-добрите места за съхранение.

Mokka се предлага в три нива на оборудване – базовото “Essentia”, по-високото “Enjoy”, (д 18 цолови алуминиеви колела, ръчно управлявана климатична инсталация, радио CD с Bluetooth и др.). Истински лукс е третото ниво “Cosmo”, което предлага датчици за паркиране отпред и отзад, двузонов климатик, кожа и плат в тапицерията, хромирани елементи вън и вътре.

 

Системите за безопасност на модела включват електронен контрол на стабилността (Electronic Stability Control, ESC), контрол на сцеплението (Traction Control, TC) с допълнение на асистент при потегляне по наклон (Hill Start Assist, HSA) и при спускане (Hill Descent Control, HDC).

Освен по-горният дизелов мотор, Mokka се предлага и с два бензинови агрегата - 1.6-литров атмосферен мотор с 85 кВт/115 к.с. и 1.4-литров Turbo със 103 кВт/140 к.с. и въртящ момент 200 Нм. Всички варианти с механична предавателна кутия са оборудвани със спестяващата гориво система Start/Stop.

Базовата цена на модела започва от 31888 лв. и достига до 44 005 лв с ДДС в топ версия.