fbpx Volvo EX30 - електрическият шведски съюз между технологии, природа и хюге (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volvo EX30 - електрическият шведски съюз между технологии, природа и хюге (тест драйв)

Пътувам към шоурума на Volvo в София. Термометърът на колата ми сочи -8 градуса и е слънчево. В един момент обаче навлизам в мъгла и градусите стават -12. В главата ми изниква Туинпийкс, но за софийския квартал със звучното име "Враждебна", където се намира шоурума, това състояние е нещо обичайно. На нас обаче ни предстои да тестваме най-мощното Volvo, което още с появата си даде сериозни заявки за разместване на електрическите пластове – ЕХ30, 100% електрическо.

снимка: Чавдар Ташев

"Е, хайде да те видим колко скачаш и колко ще издържиш на този студ", се обажда леко ироничният ми глас. "Млъкни! Мисли по-позитивно, настрой се за шведско хюге, в което ще усетиш онова чувство на уют, комфорт, сдържаност, равновесие и хармония в живота, от което всъщност толкова много се нуждаем всички...!", се обажда другото, външното ми аз (признавам, че когато съм без спътници в колата, често си говоря сама, ама не сте ли и вие така?:). Всеки, който има малки познания за електромобилите, знае, че ниските температури все още са най-големият кошмар за тях.

Стартираме при -6 градуса, 100% батерия и 303 км пробег

Разпределяме се по трима души в автомобил, всеки с кабинен куфар – всеки килограм отгоре, също оказва влияние върху разхода и потегляме през Панчарево към Сапарева Баня, където ни очаква специално трасе за състезание с препятствия. Добре, смело решение, още повече в този студ! Нашият автомобил е специалната версия за лансирането, Ultimate със задвижване на четирите колела, мощ от 428 к.с. и впечатляващо ускорение от 0-100 км/ч за 3,6 секунди. Реално това е най-бързото и мощно Volvo досега. Има един електродвигател с NMC батерия, която съдържа литий, никел, манган и кобалт и произвежда енергията си по-ефективно от LFP варианта. Тази опция би трябвало да дава възможност да изминете комбинирано движение до 480 км с едно зареждане. Поглеждам към данните на централния екран – 100% пълна батерия и 303 км пробег, но вече се е затоплило – цели -6 градуса е.

Изкушени сме да натиснем педала при всичките тези цифри, но имаме задача – състезание за най-икономично шофиране. На такъв етап в живота си сме, че няма да си причиним абсурда в този студ да караме без парно (защото това е другият голям консуматор на енергия при електромобилите) – все пак сме с автомобил от висок клас и искаме да ни е хюге, така че си оставяме парното, примирени, че няма да сме победители. Но все пак се включваме да караме колкото е възможно икономично.

Най-сетне се показва и слънцето, но температурата покрай язовир Искър пада – минус 10! Средният разход на енергия е 28kW/100 км. Еми, много е! „Споко, бе, ще падне“, ме успокоява моят колега, който в момента е зад волана.

Добре! Докато съм спокойна, разглеждам интериора, който е коренно различен от всички предишни модели на Volvo досега. Абсолютен минимализъм, "нарушен" само от един централен 12.3-инчов сензорен, вертикален екран, в който се намира всичко – няма никакви други копчета, бутони или каквото и да е по таблото. Самото то е изработено от специална материя от изхвърлени PVC дограми и ролетни щори със специфичен графичен дизайн (е, за това само шведи могат да се сетят!).

Точно под екрана се намира жабка, която също се отваря от екрана (поне ръчно се затваря). Още в началото ни предупредиха, че ще ни е леко странно да управляваме всичко само от екрана, но в интерес на истината, лично на мен не ми се стори толкова сложно – дори е доста по-интуитивно от екраните на другите модели Volvo. Просто са нужни няколко интеракции, за да се свикне до кое как се стига.

Автомобилът е постоянно свързан с Google чрез 5G, а за улеснение може да се използват и гласови команди (засега разбира само английски). Тапицерията на седалките също е от еко материал - кожа повече няма да има в салоните на Volvo.

Воланът е равен отгоре и отдолу

Воланът е с леки ръбове, отрязан горе и долу, облицован с фина сатенена коприна, много приятен на допир и удобен да се кара на два без 10. За стелките са използвани рециклирани рибарски мрежи.

Панорамният покрив е огромен, завършва зад главите на пътниците отзад

Като цяло, EX30 има четири вдъхновени от природата интериора, които съчетават ненатрапчивост, ефирност и меки цветове, всички изработени от възобновяеми и рециклирани материали. Това, което наистина впечатлява, е безкрайният панорамен покрив, който най-добре се усеща, когато седнете на задния ред – небето продължава назад над главата ви. В момента не мога да си спомня за друг модел, който да предлага нещо подобно. Това дава допълнителен простор и светлина. Истински се насладих на гледките със снежни борове, когато по-късно пътувахме към Мальовица и се возех отзад. Иначе отвън EX30 изглежда доста компактен SUV, но вътре обемът е неочаквано добър. Така четирима пътници напълно спокойно могат да пътуват.

Ясно се вижда от графиката, как разхода спада след изключването на One pedal drive

На едно място се сменяме с моя колега и сядам зад волана. Някак пак ми се струва висок разходът – 24 киловата/100 км. Идва отсечка на спускане и колата няма инерция. И в този момент осъзнаваме, че караме на режим One pedal drive. Този режим е чудесен, но за града. При него, най-много се рекуперира (възвръща енергия от спирачка) и като свикнеш с реакцията буквално може да караш, без да използваш педала за спирачка. За извънградско не е удачен и дори повишава разхода. Изключихме го и нещата с разхода започнаха да се подобряват. Бяха ни останали обаче 10-на километра до крайната точка - Safety driving academy край Сапарева Баня. Все пак бяхме постигнали резултат 22/100. Малко след нас пристигнаха други колеги, които, милите, бяха карали без парно!! И резултатът им беше 19 kW /100 км. Заключението – при екстремните (за електромобил) температури EX30 се справя отлично. Ако не бяхме карали на One pedal, със сигурност щяхме да имаме същия резултат, дори и с включеното парно :).

Предстоеше обаче най-интересният момент – състезание с препятствия, направено от легендата в автомобилния спорт Владо Илиев и Янаки Янакиев. Разбира се, това състезание го приемаме малко като на шега, защото не сме профи състезатели, но все пак всеки се впряга в момента, в който е зад волана. И тук идва страхотната ми изненада от този автомобил. Изключителна пъргавост и маневреност. Ниският център на тежестта го държи невероятно стабилно. Мощта от 428 коня си казва думата и аз, която, признавам си, изобщо не съм състезателен тип зад волана, истински се насладих на отговора на ЕХ30 на моите реакции. Е, не спечелихме и тук с нашия отбор, защото от адреналина допуснахме някои грешки, но пък си доставихме огромно удоволствие.

EX30 демонстрира изключителна стабилност. Снимка: Чавдар Ташев

В края на деня си подаряваме последна разходка до любимата Мальовица. Както казах и по-горе, седнах на задните седалки. За мен, която съм 160 см, мястото е предостатъчно, имам и място от коленете до предната седалка. За човек като мъжът ми, който е 180 см, също ще се събере, но не  чак с толкова много разстояние. Виждам, че има интересни ниши за дребни предмети. А панорамният покрив – е, с тази гледка на снежните борове, които прелитат над главата ми, е истински енергиен заряд за сетивата.

Пристигаме на плаца на Мальовица, където няма никой, пистата също е празна, денят все пак е вече към края си. Движим се буквално по лед, защото снегът е замръзнал. Това обаче няма значение за ЕХ30, отново е съвсем стабилно. И тъй като за Volvo сигурността е от най-съществено значение – няколко любопитни факта: моделът е с усъвършенствана функция за безопасност. Инфрачервеният сензор на кормилната колона проследява движенията на очите и главата на водача. Той следи колко бързо или бавно и колко често мига водачът и ако усети, че сте уморени, започва да изписва сигнали, че трябва да спрете и да си починете. Друга функция, валидна най-вече за града, помага на водачите и пътниците да избягват да отварят вратите си на пътя на велосипедисти, приближаващи се отзад.  Компактният SUV разбира също ако сте разсеяни.

Правим последните снимки, а специалният цвят на нашия автомобил "облачно синьо" изпъква още повече.

Шведското хюге е онова чувство на уют, комфорт, сдържаност, равновесие и хармония в живота, от което всъщност толкова много се нуждаем всички

И понеже този живот вече сме се научили да  го обичаме (всичко с годините), привечер, когато се прибираме в един от алпийските тип хотели в региона, се отпускаме край камината с чаша тъмно пиво. Шведите са го измислили – нарича се хюге, а на нас ни харесва.

Завършвам накрая с цената на Volvo ЕХ30 , която започва от 79 900 лв. Не е ниска, но като цяло цените на новите автомобили вече вървят все по-нагоре, а тези на електрическите започват да се доближават до тези с ДВГ. Нашият тестови модел е с най-високата цена – 113 680 лв. От вносителите на марката са много обнадеждени, защото интересът към модела е сериозен, а най-интересното е, че вече има заявен такъв от съвсем нови клиенти за марката.