fbpx Cupra Born – електрическо вдъхновение за ново поколение шофьори (тестдрайв + видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Cupra Born – електрическо вдъхновение за ново поколение шофьори (тестдрайв + видео)

етикети

"Мамо, това е истинската кола на Спайдърмен!", казва момчето.
"Добре, добре, хайде!", отговаря майката и дърпа малкия за ръката, за да пресекат пешеходната пътека. Усмихвам се, докато чакам на червен светофар и дочувам този разговор. Очите ни се срещат с момчето. Децата са толкова искрени. За колата не знам, но голямото медно лого на предния капак на Cupra Born, зад чийто волан съм, прави асоциации точно със Спайдърмен.

Снимки: авторът

През февруари 2018 г., SEAT обяви, че ще извади спортните си модели Cupra под собствената си марка (и вече няма да се нарича SEAT). През есента на същата година, карах първият представител на тази марка - Ateca. Сега, пет години по-късно, съм зад волана на Born - първият напълно електрически модел на марката.
"Със своя емоционален дизайн и електрическа спортност, CUPRA Born е импулсът на трансформацията на компанията и началото на електрическата офанзива на CUPRA", казва изпълнителният директор на CUPRA, Уейн Грифитс.

И определено компактният Born дава импулс за живот в модерния, динамичен град, който никога не спи и винаги е готов за максимална мощ в първата секунда. Моделът е вдъхновен от модерния квартал Ел Борн в Барселона с неговите тесни средновековни улици, изпълнени с оживени през деня дизайнерски бутици и кафенета, а вечер с барове, коктейли и сангрия на фона на самба. Испанците винаги са знаели как да се наслаждават на живота!
Базиран на MEB платформата на Volkswagen Group, Born се произвежда в първия производствен завод на Volkswagen Group за 100% електрически превозни средства в Цвикау, където от поточните линии излизат четири модела: Volkswagen ID3, Volkswagen ID4, Audi Q4 e-tron и Audi Q4 Sportback e-tron. С годишен производствен капацитет от около 330 000 електрически автомобила, този завод се смята за един от най-модерните за електромобили в Европа."

Динамиката от пръв поглед

Безспорно, Born грабва в първия момент с динамичен и спортен дизайн, дори и в този сив цвят - Vapour Grey, в който е тестовият модел (има още 5, а моят любим, който е и цветът на лансирането, е изключителният тюркоазено-петролен Aurora Blue, като северното сияние Аурора). Естетиката и отличителността идват от медните елементи, които присъстват и в екстериора, и в интериора.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

Ярко присъствие отпред дават новопроектираните изцяло LED фарове и долната част, проектирана да насочва въздуха към радиатора - тази вдлъбната горна част седи като нос на акула, проникваща и сигурен знак за сила.
Отдолу се намира големият въздухозаборник с медна рамка, защото въпреки че електрическите автомобили се нуждаят от по-малко въздух от двигателя с вътрешно горене, задвижването все още се нуждае от термични характеристики, за да бъде оптимизирано.

Предният капак има интересни 3D форми, за да помогне за пречупването на светлината и да създаде още повече динамика. Подписът на LED светлините е уникален, подсилен от малките триъгълници отстрани. Осветлението включва анимиран спектакъл, докато приближавате и стартирате автомобила.

Финалният щрих е медната емблема CUPRA. Рамкирана в самата предна част на предния капак между две ясни линии, които насочват погледа надолу към надписа CUPRA.

Дизайнът на задната част на CUPRA Born е рамкиран както отгоре, така и отдолу. Задните LED светлини преминават открай до край и освен, че дават чудесен светлинен подпис, постигат и визуална ширина на модела. Задната врата е изравнена с бронята, придавайки гладкост на дизайна, като същевременно подсилва нейната здравина. Отново имаме лого и надпис, а в най-ниската точка са табелата с номера, светлоотразителите и техническите елементи.

Електрическо сърце

Електрическото сърце на тестовия Born тупти с ритъма на 231 конски сили и батерия от 58 kWh, която, според данните на производителя, трябва да осигури пробег от около 420 км. Интересното е, че ускорението от 0 до 50 км/ч е само за 2.6 секунди, което наистина е повече от добро и за електрически автомобил това е по-важният показател. Иначе, 0-100 км/ч е за 6.6 секунди, което също класира автомобила в класа на спринтьорите. Предлага се и с по-мощна батерия от 77 kWh, която би трябвало да осигури до 540 км пробег. 
Както е известно, при електрическите автомобили от изключително значение за пробега е външната температура, товарът в автомобила, стилът на каране и скоростта. 

Вземам автомобила с 94% заряд и 327 км пробег. Навън температурата е 8 градуса. CUPRA Born използва литиево-йонна акумулаторна система с водно охлаждане, разположена ниско и централно в автомобила, като така осигурява нисък център на тежестта и стабилност. Потеглям за кратко пътуване по магистралата. На волана има два бутона, от които може да се избира режима на движение – в единия режими Range, Comfort, Individual или другия CUPRA. Естествено го включвам – автомобилът се стяга и преминава в специфичен ESC Sport режим. Заедно с това усещам как колата „лежи“. Малко по-късно излизам от магистралата и в този режим е истинско удоволствие да пътувам по тесен със завои път – все едно съм с „наточен“ състезател, решен да победи на всяка цена. В този режим е подобрено и задействането на спирачките, които много добре „забиват“. Този режим обаче лакомо яде батерията, както може да се предположи.

След малко се връщам в режим Comfort и стойностите идват в нормални граници. В града включвам режим "В", който зарежда батерията от рекуперацията на спирачките и с известно свикване с него може буквално да бъде ползван и за спирачка. В момента, в който педалът на газта бъде отпуснат, моторът действа като генератор, за да подаде енергия обратно в батерията.

След двудневно обикаляне предимно в града и по околовръстното шосе, виждам, че средният ми разход варира около 15,5 kWh. Резултатът е съвсем в рамките на "добрите" играчи. Реално в по-студеното време, в което аз карах автомобила и с по-малката батерия, могат да се изминат около 320 км.

CUPRA Born зарежда както към AC, така и към DC мрежи, като има възможност за експресно зареждане със 100 км допълнителен пробег само за 7 минути на 125 kW станция, ако намерите такава.

CO2-неутрален интериор и прежди от морето

Спортният характер и динамиката са пренесени и в интериора, където сивото си играе с медни орнаменти и контрастни шевове в същия цвят, а по вратите и централното табло малки остри елементи (които има и в тапицерията) създават 3D усещане. В центъра е разположен "мозъкът" на Born - 12-инчов сензорен екран, от който се командва всичко. А пред шофьора за удобство има head-up дисплей.

CUPRA Born е първият модел на марката, който следва нетна CO2-неутрална концепция, при която във веригата за доставки се използва енергия от възобновяеми източници. Също така, например, спортните седалки тип корито са изработени от рециклирани материали. За тапицерията се използват SEAQUAL прежди, създадени от преработени морски пластмаси от Средиземно море. Повярвайте, усещането е като плюш.

Cupra Born е кола, която предизвиква статуквото и показва, че електрификацията и производителността могат да съществуват в хармония. Това е автомобил, който създава емоции и вдъхновява ново поколение шофьори, живеещи във времето на изкуствения интелект, но все още вдъхновяващи се от Спайдърмен и вселената Марвел.