Аrt nouveau* от 2015 г.

Новият Peugeot 208

Аrt nouveau* от 2015 г.

етикети

Още когато преди три години се появи новият Peugeot 208, ми допадна много – красив дизайн, модерно излъчване, комфорт в купето, технологии, нахакан характер на градско юпи, който превзема всичко и в същия момент онази изисканост, с която сме свикнали да оприличаваме французойката. Едно много добро съчетание на модерно изкуство и съвременна технологичност.

И сега, когато "горящият" нови 208 ме очакваше да се разходим, видът му ме привлече още повече.

Новата броня е още по-изразителна с тънкият хромиран кант и по-широката радиаторна решетка, напълно вградени в нея. Отделните фарове за мъгла, тази нова идентичност трансформира автомобила, придавайки му по-широка, по-динамична позиция на пътя.

Новите фарове с двуцветна маска съчетават хром и черен цвят, който подсилва динамиката на светлинния блок. Отгоре е разположена линията на LED светлините, а отделните фарове за мъгла са обозначени с линия във форма на бумеранг. Цялата тази дизайнерска разработка дава усещането за повече мощ и стабилност на автомобила.

Красивите LED лъвски нокти на задните светлини с 3D ефект и красив опалов червен цвят ги прави истински бижута и разпознаваем елемент отдалеч.

Новия PEUGEOT 208 предлага нови джанти, от 15’’ NIOBIUM тасове до 17’’ CARBONE джанти (при 208 GTi), включително и новите 16’’ TITANE алуминиеви джанти. Като опция сега се предлагат различни по дизайн 16’ и 17‘’ алуминиеви джанти, подсилвайки своята ексклузивност: боядисани, диамантени или с лазерно гравирани повърхности. А от 3-то ниво на оборудване стандартно се предлагат хромирани капаци на страничните огледала, които съвсем засилват артистичният ефект на модела

 

В края на април 2015 г. PEUGEOT 208 1.6 BlueHDi 100 Star&Stop постигна нов рекорд за нисък разход на гориво при пробег на дълго разстояние. Автомобилът измина 2152 км с 43 литра дизелово гориво, което е среден разход от 2,0 л/100 км, а по време на пътуването са се сменили няколко шофьора.

Все пак трябва да уточня, че този експеримент е направен с версия “Very Low Fuel Consumption” (Много нисък разход на гориво), която същ се предлага се в дилърската мрежа като част от гамата. Официаният среден разход на гориво е 3,0 л/100 км. Допълнително тази версия има аеродинамичен заден спойлер и гуми Michelin Energy Saver+ с ултра ниско съпротивление при движение.

И въпреки, че тестовият автомобил беше в стандартната версия, средният разход, който постигнах при движение по магистралата с около 130-140 км/ч беше 4,1л/100 км. Резултат, който отдавна не си спомням да съм постигала с друг автомобил при тези условия.

В интериора прави впечатление иновативната подредба PEUGEOT i-Cockpit, която беше лансирана още с първата поява на 208. Тя обединява по най-добър и компактен начин малкия волан, леко отрязан отдолу, табло на нивото на очите и голям сензорен екран.

7-инчовият сензорен екран (стандарт от ниво 2 на оборудване) е много лесен за боравене и с бърз достъп до всички системи (аудио, навигация, телефон, информация за автомобила, интернет). Той носи и новата MirrorScreen система, която трансферира екрана на смартфона върху екрана в автомобила, така че да се използват неговите приложенията. Лично аз прехвърлих моя буквално за минута.

Новото 208 предлага и две нови системи, изключително полезни при градското движение. Едната е Active City Brake, която прави възможно избягването на инциденти или намаляване на силата на сблъсъка, ако водачът не успее да реагира, в населени места и при скорост под 30 км/ч.

Системата автоматично изпълнява максимален спирачен ефект, за да се избегне сблъсък или да се намалят потенциалните последствия от него, а дори автомобилът може да спре напълно. Другата система е камерата за движение на заден ход, която използва големият 7-инчов екран като очертава габаритите на автомобила и траекторията му с цветни линии.

Новото 208 предлага и възможности за персонализация както в интериора, така и в екстериора, които го издигат на нивото на луксозен автомобил.

208 се предлага с голямо разнообразие от двигатели с механична или новата EAT6 (Efficient Automatic Transmission 6) 6-степенна автоматична скоростна кутия. Бензиновата гама започва от 68 к.с. и стига до топ спортната версия с 208 к.с. Три-цилиндровите PureTech мотори със система за впръскване на горивото под високо налягане демонстрират много добра мощност още при ниски обороти, което от своя страна довежда и до нисък разход на гориво. В дизеловата гама, освен тестовия мотор със 100 к.с., същият се предлага и със 75 к.с. и 120 к.с.

*art nouveau, от френски - ново изкуство

Снимки Екатерина Георгиева

Facebook коментари