fbpx Peugeot 508 PSE - Бягство с Другият… | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Peugeot 508 PSE - Бягство с Другият…

Със сигурност си спомняте една от хитовите български песни, изпълнявана от Васил Петров, чийто текст е на Живка Петрова – „Другият“

 „Аз съм другият...

И няма да ти преча, щом ти си жива - аз ще съм щастлив.

Защо забрави цялата ми нежност? Тичай, мила, с другия бъди...“

Не чаках повече подкана и буквално се затичах към Другият – онзи различен лъв, който още в първия миг те грабва с леденостудения си циментово сив цвят Selenium, събрал обаче непонятна емоция, която е готова да разбуни пеперудите в стомаха.

Защото понякога да усещаш надмощието на някой, който в същото време те обгръща нежно, но знаеш, че няма да останеш задълго с него, е като забранена любов – изгаряща и запомняща се.

И ако оставим поезията настрани, другият е 508 Sport Engineered (PSE), най-мощния сериен модел на Peugeot, по който наистина много от феновете на Peugeot ще въздишат и за да си успокоят съзнанието накрая, ще си кажат: „Ами, много е скъп – кой ще ти дава 133 хиляди лева?!“.

Ами, да. Има автомобили, които не са за всеки, но без тях няма как да се върви напред. Тук говорим за една отлична творческа симбиоза между инженери и дизайнери, които са създали прекрасно скулптуриран спортист, готов да спечели златния медал и в същото време да предостави онова удоволствие и комфорт, че да се превърне в душата на компанията. И за да можете да го различите – ако откриете елегантни елементи по тялото в неоново зелено, наречено Kryptonite, това е Другият.

Малко цифри

За задвижването на новото Peugeot 508 PSE е използвана Plug-in хибридна система Hybrid4, която съчетава познатият 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 200 к.с. и два електромотора - на предната ос (110 к.с.) и на задната ос (113 к.с.), като предния е интегриран в новата 8-степенна автоматична трансмисия на японската фирма Aisin. Към задвижването е прибавена и литиево-йонна батерия с капацитет 11,5 kWh, благодарение на която моделът може да измине до 42 км (WLTP) само на ток. Батерията може да се зареди за под 7 ч в стандартен ел. контакт, а в стенна зарядна станция Wall Box, 32 А за под два часа.

Сърцето на Другият

В крайна сметка става въпрос за мощност от 360 к.с. и впечатляващи 500 Нм въртящ момент. Няма друга такава динамика в Pugeot - моделът ускорява до 100 км/ч за 5,2 секунди, а ускорението между 80 и 120 км/ч отнема 3 секунди. И да не ви звучи мега „уау“, защото има много спортни автомобили с по-впечатляващи цифри, когато сте зад волана, на реалната магистрала, пеперудите наистина започват да пърхат в стомаха, особено като включите на режим Sport.

Другите режими, които се командват от бутон на централната конзола са Electric, при който моделът може да измине до 42 км (WLTP) само на ток в странна тишина и да предостави страхотно ускорение до 140 км/ч. Всъщност по подразбиране автомобилът стартира на този режим. Режимът Comfort с омекотено окачване за възможно най-меко и комфортно возене (въпреки, че не ви оставя да забравите, че все пак сте в спортен автомобил). При режим Hybrid системата сама избира дали да работи бензиновия двигател или електромотора според ситуация,  като така се оптимизира разхода на гориво.

Режимът 4WD задвижва и четирите колела като осигурява оптимално сцепление при всякакви атмосферни условия.

Peugeot 508 PSE е с 4 мм по-ниско спрямо стандартното 508. Отпред e окачването е независимо, псевдо McPherson, а отзад - полунезависимо, многоточково. Добавяме и гумите Michelin Pilot Sport 4S, които са монтирани върху 20-цолови джанти. Техника, която те залепва за пътя, не усещаш кога доста си надминал разрешената скорост, но искаш още (максимално ограничената електронно скорост е 250 км/ч), а в завоите просто плуваш и си с усещането, че летиш като торпедо във вода.

Другият отвътре

Интериорът е подчинен на концепцията PEUGEOT i-Cockpit. Дори и в дамските ръце компактният, асиметричен волан в първия момент се усеща странно, после обаче се свиква и е изключително удобен. Сега е облечен с Alcantara, съчетана с елементи от карбонови влакна, а в долната му част са следите от трите нокътя на лъва отново в цвят Kryptonite, който присъства и в шевовете (подсилени и с втори шев в цвят Tramontane Grey), подсветките, дори и във вратите.

Добавяме 12,3-инчовото бордно табло с променяща се графика от бутоните на волана и 10-инчовата централна конзола с красивите пиано клавиши под нея и имаме пълен комфорт. Надграждаме го с масажни функции на седалките, които са обгърнали тялото в мека Alcantara, кожа и триизмерна мрежа... Финалният щрих поставяме с висококачествена Hi-Fi аудиосистема Focal. Просто Другият...

Опасна радиация

И ако заиграването с неоново зеленият Kryptonite на Супермен, който излъчва уникална радиация, безвредна за кратко преживяване, то в дългосрочен план ще е фатална – след всеки километър се замисляте дали да не скочите с тези 133 хиляди лева?

Защото винаги ще бъдете Другият.

Снимки: авторът