fbpx Citroen C4 Cactus – да бодеш на очи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Citroen C4 Cactus – да бодеш на очи

Test drive

Citroen C4 Cactus – да бодеш на очи

„Какво ще кажеш за един такъв особен ситроен, С4 кактус?”, ме пита моя позната, която знае, че от години пиша за новите автомобили. В момента тя оглежда за чисто нова кола и вече има няколко известна ориентация, както разбирам. „Ами не боде, много е приятен, има добра возия, меки материи, ще ти хареса”, казвам и с усмивка. Всъщност не съм права – много боде на очи, няма как да го сбъркаш отдалече.

Моята позната е много фина дама, която няма как да не забележите, излъчва много елегантен сексапил, съчетан с абсолютно френски шик, има „сладък” бизнес и въпреки крехката и фигура, често и се налага да превозва сладостите в багажника на колата си. Тя иска повдигнат автомобил, за да стои по-високо на пътя и да е с автоматична скоростна кутия, защото понякога изкарва много градски часове зад волана. В същото време обожава живота и граби с пълни шепи от него, като постоянно пътешества. Като слагам на кантар нея и новия Citroen C4 Cactus, виждам, че много си подхождат.

 

Няма как да сбъркате визията на специфичния, много оригинален модел Cactus, който запазвайки същността си, се нагажда към сегмента на компактните хечбек модели. Така получава нова, уголемена предница с интегрирани LED дневни светлини, простиращи се до шевроните и преминаващи през цялата ширина на автомобила. Фаровете са с подчертани елементи в черен гланц и броня в цвят със странични отвори за динамика. Отзад, гладкият и изчистен силует на купето е подобрен с нови, лъскави и изрязани 3D LED светлини, които визуално разширяват автомобила и го правят по-авангарден. Страничните отвори придават завършеност, задържайки динамиката на автомобила. Отстрани, върху новия C4 Cactus могат да се интегрират т.нар. елементи Airbump®, вече в долната част, за да се приспособят към стила на хечбека, като освен щипка френски шик, гарантират постоянна защита на купето.

 

Новият C4 Cactus има високо обтекаем профил. Купето му е плаващо, благодарение на стъклените повърхности от всички страни. С блестящо черното остъкляване около цялото купе, преминаващо в задното стъкло с оригинална графична обработка на задния прозорец, основният цвят е подчертан от два полирани черни елемента – елегантна характерна зона за новите модели на Ситроен.

Новите два задни светлинни модула с 3D ефект и продълговати LED светлини са характерния светлинен графичен и технологичен подпис, присъщ за най-новите модели на марката, който веднага хваща окото и подчертава ширината на автомобила.

C4 Cactus се предлага с 31 комбинации за персонализация отвън (9 цвята на купето и 4 цветови пакета), които със сигурност ще отговорят на иначе не малкото изисквания на моята позната. За допълнително персонализиране, се предлага избор от 5 вида алуминиеви джанти.
Материалите, използвани в купето, са приятни за окото и на допир, включително мека текстурирана материя на таблото, в съчетание със седалките Advanced Comfort Seat. Те от своя страна са тип кресла и са леко твърди благодарение на сгъстената пяна, която обаче осигурява мекота и поддръжка. Специално покритие с висока плътност в центъра на седалката допълнително усилва опората. В крайна сметка седенето върху тях се оказва много удобно и не уморително дори и при по-дълго пътуване, което установих.

 

Вътрешно пространство наистина е достатъчно просторно и въпреки, че всички нови автомобили прокламират, че свободно могат да съберат трима възрастни на задната седалка, (но ако средният е малолитражен), този път наистина е така.

 

Решението за разположението на бордното табло, както и предните седалки, вдлъбнати отзад, осигуряват достатъчно свободно място за коленете на всички пътници. Въздушната възглавница в покрива (Airbag in Roof) осигурява свободно пространство за краката на пасажера отпред, а краката на пътниците отзад пътници могат да се плъзгат под предните седалки.

Пространството за лактите се увеличава чрез използването на вдлъбнати панели на вратите, които позволяват на ръката да се остави естествено върху удължените подлакътници и меки материали.

 

Багажникът е много просторен (358 литра) благодарение на квадратните си форми, улесняващи натоварването на всякакви предмети и виждам как моята позната може спокойно да подрежда „сладките” си кутии.
Не липсват и още места за вещи – аз лично съм много вдъхновена от голямата затворена жабка, тип куфар. Повдигнатата централна конзола има ново, дълбоко затворено отделение за вещи, зона за поставяне на смартфони с покритие против хлъзгане и близо до изводи за захранване 12V и USB, както и 2 поставки за чаши пред скоростния лост.

 

Голямото предимство на автомобила са множеството системи, които подпомагат реално шофирането, още повече, че когато се налага повече часове да прекарате зад волана, особено в града, вниманието постепенно и несъзнателно започва да намалява. На разположение са: автоматично аварийно спиране с детектор за пешеходци: системата автоматично спира автомобила, когато установи риск от сблъсък и е активна от 5 км/ч до 85 км/ч. Разпознаване знаците за ограничение на скоростта и отправяне на препоръки. Предупреждение при неволно напускане на пътното платно, като системата е активна при скорост над 60 км/ч и отчита неволно напускане на лентата на движение, независимо дали маркировката е прекъсната или непрекъсната. Ще ви излезе и чашка с кафе, че е време за почивка, ако шофирате в продължение на два часа при скорост над 70 км/ч. Друга система предупреждава водача в случай на спад в бдителността, има и система за следене на мъртвата точка чрез светлинен сигнал в съответното огледало за обратно виждане.

 

Дамите ще особено щастливи от помощта при паркиране, която открива автоматично място, след това управлява посоката за паркиране при пълна безопасност. Камера за заден ход е с отлична видимост. Ако спрете на стръмна улица, няма нужда от ръчна спирачка, за да тръгнете после - помощ при потегляне под наклон държи автомобила неподвижен за около 2 секунди, когато педалът на спирачката е освободен. Лично аз винаги много оценявам безключовия достъп и стартиране – така ключът ми е в чантата и не изпадам всеки път в паника къде съм го оставила. Системата Grip Control позволява на автомобила да адаптира теглото на предните колела съобразно терена (сняг, кал, пясък). Не си въобразявайте обаче, че с нея ще се правите на рейнджъри в дивите гори, но спокойно може да се впуснете в приятно пътешествие по черни пътища извън асфалта и да стигнете до някой пуст плаж или цветна поляна.