Умната машина за всяка ситуация

Когато стане въпрос за преминаване на трудни off-road терени, безспорно машините 4х4 на Nissan са като емблема на проходимостта. Затова и собствениците на високопроходими автомобили на японската марка винаги са спокойни, че ще преминат навсякъде. Спомням си, когато преди десет години се занимавах с част от организацията на първите оф-роуд състезания у нас имаше едно момче с Nissan Patrol, което освен че се състезаваше за призовете на най-трудния преход, който правехме – от връх Ком до нос Емине изпълняваше и всякакви спасителни дейности, защото успяваше да мине навсякъде през пресечените терени.

Преди две седмици бях далеч от калищака и страхотното друсане, на което си подложен, когато си на офроуд състезание – сърце не ми даваше да вкарам в подобен терен новия X-TRAIL, който блестеше ослепително в белия си перлен цвят на пролетното слънце, а в купето ухаеше на лукс. Въпреки, че вълкът козината си мени, нрава - не! Горският път, по който се разходихме беше детска играчка за огромната машина, която и в днешния модерен и луксозен вид има възможности за преодоляване на най-трудни терени. Новият X-TRAIL е първият в света 4x4, разполагащ с нова ALL MODE 4x4-i - усъвършенствана система за електронно задвижване на четирите колела, а буквата „i” означава интелигентност, инстинктивност, иновативност. Живеейки във времето на „умните” машини и уреди, съвсем нормално е, автомобилите да „мислят” и да реагират преди нас. Високият просвет от 210 мм даде възможност да преминем през образувалите се от зимата на някои места сериозни коловози, без дори да докоснем кората отдолу. За лекото движение по пресечен терен допринасят и късият преден и заден надвес.

Движихме се на режим 2WD в положение AUTO - X-TRAIL анализира терена и системата разпределя и задава точно необходимия въртящ момент за всяко едно от колелата. При нужда цялата мощност е към колелата в предния мост или се разпределя 50/50 между колелата на п р е д н и я  и  з а д н и я  м о с т. G сензор постоянно следи информацията за ускорението на автомобила и завиването на колелата. Датчик за ъгъла на завиване на волана отчита въздействие върху кормилото и прогноза задаваната траектория на движение на автомобила. Така системата мигновено установява дали автомобилът ще поднесе в завой към периферията или към центъра на кривата, което се случва при недозавиване и свръхзавиване.
Интелигентната система също така анализира положението на дроселната клапа и на въртящия момент на двигателя, отчита опасността от прибуксуване на някое от предните колела и я предотвратява, като не форсира двигателя и преминаването по хлъзгав терен става спокойно.

При хлъзгави завои на помощ идва новата електронна система за динамичен контрол на стабилността (ESP), както и система против блокировка на колелата при спиране (ABS). В допълнение автомобилът разполага със система за помощ при потегляне по наклон (Uphill Start Support – USS) и с и с т е м а з а подпомагане п р и с п у с к а н е ( D o w n h i l l D r i v e Support – DDS). Всички тези действия не се усещат конкретно, но пък се усеща, че автомобилът е абсолютно стабилен и няма да подведе.

Както и в началото казах, X-TRAIL излъчва висока класа и предоставя забележителен комфорт при пътуване. Той създава усещане за простор с обширно интериорно пространство дори и ако има пет пътника на борда и пълен багажник. Последният е най-просторният в този клас автомобили и дава възможност за лесно товарене, като осигурява от 603 до 1773л. В купето са комбинирани хром кожа, меки материали с алуминиеви или титаниеви орнаменти, изключително много ниши за предмети. Просторът се развива и панорамен покрив, който е дълъг почти 80 см. и който напълно се отваря електрически и така стига дори и до главите на задните пътници.

С ъ в р е м е н н а    н а в и г а ц и о н н а система с твърд диск Nissan Connect Premium се проектира на голям и контрастен 7-инчов цветен touch screen монитор с висока резолюция, като дава и триизмерно изображение на пътя. П р и  в к л ю ч в а н е  н а   з а д н а  с к о р о с т  н а  е к р а н а автоматично се включва камера, която дава изображение на ситуацията отзад.

X-TRAIL е оборудван с двулитров дизелов мотор със 173 к.с.

Facebook comments