fbpx Испански темперамент | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

SEAT Ibiza

Испански темперамент

Звучеше ми доста странно комбинацията от еднолитров Eco бензинов мотор, 110 к.с. и 7-степенна DSG скоростна кутия, затова с любопитство очаквах да видя какво в реалност ще ми представи новият SEAT Ibiza с тези параметри. Нали всеки търси повече и все са му малки конете... Най ме кефят някои мои приятелки, които категорично отсичат: „Абе, не върви! Тези коне за никъде не са!“, а като им кажа колко съм доволна от еднолитров двигател, те с учудване ме гледат и си представят нещо, което го държиш в шепата. От къде ще излезе сила от него? Но, светът и автомобилната индустрия се променят. Даунсайзингът е новата мода и който не се води по нея ще излезе от играта. Не че петлитровите мотори ще си отидат...

Но да се върнем на Ibiza – испанката определено успя да ме изненада с дързък характер, напористо поведение и много екстри. Просторна в купето, а иначе толкова компактна. Определено мой тип.

Ръбести форми на емблематичния дизайн на модела днес стоят елегантно нахакани – модерни и категорични. Фаровете са остро изсечени, но отлично хармонират с формата на предната решетка и фаровете за мъгла. Бумеранговата форма на LED светлините се забелязва отдалеч. И въпреки, че по принцип не харесвам сиви автомобили, този ми допада (но може да изберете и уникално червен или зелен цвят).

Задната част също е освежена, а в стоповете се интегрират и LED светлини.

Интериорът е с нов дизайн с по-ергономична форма, красиви завършващи детайли, приятни на допир материи и интересни комбинации на цветове и тапицерии. Ведната прави впечатление изчистената централна конзола, на която е интегриран 6.5” сензорен екран, от който се командва системата за информация и забавление. Изглежда ми мъничък, но се оказва, че много лесно и интуитивно се борави с него, а информацията се изписва много ясно четимо, така че да я виждаш и без очила за четене (за мен един от най-сериозните тестове за практичност на автомобилите, е да мога да чета информацията на таблото и екрана без очилата за четене). На екрана се проектира и визията от камерата за задно виждане.

Ibiza e напълно свързана със света. Тя е оборудвана с Full Link технология, която дава достъп до телефона ви чрез Apple Carplay, Android Auto или Mirror Link. Със SEAT DriveApp и Mirror Link можете да прослушвате новините или съобщенията си, докато шофирате. Функцията Challenger предлага игри, с които да подобрите навиците си на шофиране.

Останах повече от приятно изненадана от двигателя – убедена съм, че и познавачите няма да повярват, че това добро поведение излиза едва от еднолитров обем. В градското движение е като настървена оса, а на магистралата се справя много добре с изпреварванията, където е нужен повече power, за да не се изправяш на нокти дали ще успееш с разминаването. Иначе както всеки съвременен автомобил отлично да поддържа 140-150 км/ч. 7-степенният автоматик, познат и от други модели на групата отново показва отлично поведение и разход на гориво. След здраво натискане на педала и никаква мисъл за икономия, напротив – обратното, достигнах до 6,4л/100 км. Ако карате по-внимателно съм сигурна, че може да достигнете до около 4,5л/100 км. Stop/Start бутона също помага за това.

Цената на тествания автомобил, ниво style, е 22 700 лв.